Υπογραφή του Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis»

Αυτή την κρίσιμη περίοδο για τους λαούς της περιοχής, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος σε κάθε συνάντηση και διαβούλευση των ιμπεριαλιστών (και σε ότι αυτοί αφήνουν να δημοσιεύεται) γύρω από τα ζητήματα του πολέμου, για να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις αλλά και τις αντιθέσεις τους επί της τρέχουσας ενδοϊμπεριαλιστικής όξυνσης. Εμείς, που ζούμε σε χώρα νεροκουβαλητή των ιμπεριαλιστών, γνωρίζουμε ότι οι σειρήνες του πολέμου θα ακουστούν όταν οι ιμπεριαλιστές (Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλλοι και συνακόλουθα ΝΑΤΟ-ΕΕ) κλωτσήσουν την «εθνική ηγεσία» για να βγει στο πάλκο (βλέπε πόλεμος) με ρόλο που θα της έχουν αυτοί καθορίσει.

Η «ώρα του πάλκου» έρχεται και ο μηχανισμός της ντόπιας αστικής τάξης δεν ενημερώνει το πόπολο για το τι «μάρμαρο θα πληρωθεί», μιλώντας γενικόλογα και «οικουμενικά». Το μόνο που λέει είναι  ότι η Ελλάδα θα βρεθεί γενικά και αόριστα με τις «δυνάμεις του καλού». Τα ίδια είχαν γίνει σε δύο τουλάχιστον φάσεις όπως στους δύο παγκοσμίους πολέμους αλλά και στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας (1950-55) για να «πατσίσει» για την αμερικάνικη στρατιωτικοπολιτική και οικονομική βοήθεια που είχε δεχτεί ο μοναρχοφασισμός για να νικήσει τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας το 1949.

Ας δούμε δηλώσεις πλήρους υποταγής στις ΗΠΑ από τον Γεραπετρίτη προς τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, στις 9/2/2024.

«Η σημερινή μας συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Μια τέτοια ουσιαστική συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και οι πανδημίες που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αλλά, επίσης και στο πλαίσιο κρίσιμων περιφερειακών συγκρούσεων – από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ – με άμεσες εξωεδαφικές επιπτώσεις.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η παγκόσμια συνεργασία που βασίζεται σε ηθικές δεσμεύσεις υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή είναι, σε τελική ανάλυση, η επιτομή της παγκόσμιας διακυβέρνησης που καλεί για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες και οικουμενική αλληλεγγύη».

Ας πούμε ότι εδώ λέει τα γενικά. Σα να έχουν χτυπήσει εξωγήινοι τον πλανήτη που φλέγεται και χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία… όμως ας προχωρήσουμε λιγάκι να δούμε πώς συνεχίζει:

«Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, είμαστε σε θέση – χάρη στις σχέσεις μας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – να εργαστούμε εποικοδομητικά, ούτως ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω τις άοκνες προσπάθειες του Υπουργού Blinken να αποτρέψει την κλιμάκωση και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή, από όπου μόλις επέστρεψε. Είμαστε όλοι ευγνώμονες για τις προσπάθειές του».

Η Ελλάδα είναι «σε θέση να εργαστεί εποικοδομητικά», δηλαδή πως; Για να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης… Μάλιστα! Με τη φρεγάτα που στέλνει στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στην Μέση Ανατολή ή με τη στήριξη του κατοχικού κράτους – δολοφόνου Ισραήλ και της γενοκτονίας ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό;

Και όλα αυτά με μια υπόκλιση, που έχει αφήσει συνήθειο στην «εθνική ηγεσία» μας η τουρκοκρατία. Ο Γεραπετρίτης και η ντόπια αστική τάξη είναι ευγνώμονες για τις προσπάθειες του Μπλίνκεν να αποτρέψει την κλιμάκωση και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή…

Τι άλλο θα ακούσουμε για τον εμπρηστή του πολέμου; Για τον άνθρωπο που έχει συνδυάσει το όνομά του με το αίμα και τον πόνο χιλιάδων Παλαιστίνιων; Τα «ευχαριστούμε τους αμερικάνους» για το ντόπιο πολιτικό προσωπικό  είναι το κουβέρ που σερβίρεται πριν από κάθε υπόκλιση στον «εφέντη»…

Συνεχίζει με ευχαριστίες και ανάδειξη της… ιμπεριαλιστικής Ελλάδας (και της κατά ΚΚΕ και τροτσκιστών αλληλεξάρτησης) που δείχνει και το βάθος της εξάρτησης, που τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να διαφημίζει αν δεν έλεγε το «μεγάλο Ναι» ο «εφέντης» ΗΠΑ.

«Η οικονομία μας έχει επιστρέψει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό οφείλεται επίσης, στις εμβληματικές άμεσες ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

Ολοένα και περισσότερο γινόμαστε βασικός παίκτης και κόμβος στον ενεργειακό τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές και τους διασυνδετήριους αγωγούς, καθώς και στην αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Συμβάλλουμε έτσι, στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης. Μόλις τον περασμένο μήνα, η νέα μας πλωτή μονάδα αποθήκευσης  και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) έφτασε στην Αλεξανδρούπολη και σύντομα θα αρχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Αναπτύσσουμε περαιτέρω την αμυντική μας ικανότητα. Η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών F-35 αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, τολμώ να πω ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό, τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

Ας αφήσουμε τα παραπάνω και ας επικεντρωθούμε στο «σουμάρισμα» της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης για το επόμενο διάστημα με τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ (των δύο… ιμπεριαλιστικών δυνάμεων).

Στο κοινό ανακοινωθέν έχουμε τα εξής για τα περιφερειακά θέματα:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και την περιοχή, ιδίως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, τις βίαιες ενέργειες των Χούθι που απειλούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι δύο κυβερνήσεις επαναβεβαίωσαν τις κοινές τους αξίες και την προσήλωσή τους στη Δημοκρατία, καθώς και την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφορών δια της διπλωματικής οδού, σεβασμού της κυριαρχίας και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας […].

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προτίθενται να συνεχίσουν την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, του κράτους Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη συνεργασία μέσω του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες). Ενόψει των περιφερειακών εξελίξεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας του σχήματος 3+1 και η σύνδεσή του με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ικανοποίηση για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Γάζα*, την ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ, τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Prosperity Guardian**, και επαίνεσαν την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στη νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR Aspides».

Επιλέγουμε αυτά τα σημεία για να βγουν συμπεράσματα για το τι ετοιμάζεται από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και την ελληνική τους λόγχη… Οι θεωρητικοί της ύπαρξης ελληνικού ιμπεριαλισμού μπορεί να το ερμηνεύουν αυτό ως «ελληνοαμερικανικό» ιμπεριαλισμό… Όμως, για μας, «βγάζει μάτι» το ακόνισμα της ελληνικής λόγχης για τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή.

Για το ζήτημα «άμυνα και ασφάλεια» η Ελλάδα περνάει με άριστα όλες τις εξετάσεις του «Εφέντη». Ας δούμε το σχετικό απόσπασμα, οι υπογραμμίσεις δικές μας:

«Οι δύο χώρες  επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία  της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους, αντίστοιχα. Υπογράμμισαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Προσβλέπουν δε στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35 και, στο πλαίσιο της EDA περί πλεονάζοντος υλικού, αεροσκάφη C-130H και μαχητικά πλοία τύπου LCS. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν για πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία και τη συνεργασία μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που συνεργάζονται σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνδυασμένων πολυμερών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικής σημασίας κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης, ενέργειας και αλυσίδας εφοδιασμού».

Εδώ είναι που κάνει «τζιζ» η λέξη «ανεξαρτησία», όταν έρχεται ο καταιγισμός των διευκολύνσεων των «δύο ισότιμων συνεργατών» επί ελληνικού εδάφους και η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη στρατιωτική βάση για τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές…

Παρακάτω, ας δούμε τι επιτρέπουν αλλά και αναθέτουν οι ΗΠΑ για τον σύμμαχό τους και ας σκεφτούμε τι ανταλλάγματα θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση και υλοποίηση κάποιων από αυτά σε συνθήκες πολεμικής εμπλοκής και στρατιωτικών μετώπων:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την προώθηση της καθαρής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την προσχώρηση της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative) ως ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του διαδρόμου Βορρά-Νότου, που προάγει την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την ηγετική θέση και τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης Our Ocean, τον Απρίλιο του 2024, και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειες σχεδιασμού και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ναυτιλίας.

Συζήτησαν για το δάνειο, ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) προς τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ Ελευσίνας***, την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία στην Ελλάδα. Τα δύο έθνη αναγνώρισαν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές της για τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο οποίος σχεδιάστηκε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για τον αριθμό-ρεκόρ τουριστών, ιδίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2023, και αναγνώρισαν τη σημασία αυτού του βασικού τομέα της οικονομίας για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ελλάδα υπογράμμισε τη σημασία της κατοχύρωσης υψηλών επιπέδων αεροπορικής σύνδεσης για τη διατήρηση και ενίσχυση των διμερών τουριστικών ροών».

Τελείωσαν τον Στρατηγικό Διάλογο με τη «δημοκρατική γαρνιτούρα» των αμερικάνων ιμπεριαλιστών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Αυτοί που πετούσαν Ναπάλμ στο Γράμμο και το Βίτσι εναντίον του ΔΣΕ και της «κομμουνιστικής απειλής», δολοφονούσαν αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, και εξόντωναν τους λαϊκούς αγωνιστές, νοιάστηκαν δήθεν για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τις ναζιστικές Θηριωδίες στη Θεσσαλονίκη… Μη μιλήσουμε για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι που είναι έξω από την «ελληνοαμερικανική» σχέση αλλά ούτε για τη Γάζα που είναι ένα έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα των σιωναζιστών που στηρίζουν και είναι συνυπεύθυνοι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές. Στο σημείο που εναντιώνονται στον ρατσισμό οι αμερικάνοι, είναι πραγματικά να οργίζεται κανείς όταν γνωρίζει τι σημαίνει λευκός ρατσισμός στις ΗΠΑ και τι έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνάνε οι μαύροι στη «χώρα της Ελευθερίας»…

«Οι δύο χώρες συμφώνησαν να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ευαισθητοποίησης κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης Μουσείου Ολοκαυτώματος και Χώρου Μνήμης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την κοινή εποπτεία των Αρχείων Arolsen για τις Ναζιστικές Διώξεις, ως εταίροι στη Διεθνή Επιτροπή, στην  οποία η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία το 2024. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο και τη συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επέκταση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα».

* Μέρος «ανθρωπιστικού» σχεδίου του γαλλικού ιμπεριαλισμού

** Ενάντια στην ιμπεριαλιστική συμμαχία «Φύλακας Ευημερίας»

*** «Πάρε πάρε…»