Νά ξερες, όμορφο βουνό, τί μου θυμίζει εμένα

ένα κεδρί, ένας πεύκος σου, μια ρεματιά, μια βρύση.

Νά ξερες, όμορφό βουνό, τι πόθους μου ξανάφτει

κι ένας ανθός σου ταπεινός με τη μοσχοβολιά του.

Γι’ αυτό, βουνό μου, σ’ αγαπώ περίσ’ απ’ όλα άλλα.

Κ. Κρυστάλλης

Την προηγούμενη εβδομάδα μια express απόφαση από το ΣτΕ, βγήκε χωρίς ντροπή, για να ικανοποιήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Το ΣτΕ, λοιπόν, αποφάσισε ότι τα 51 αιολικά που θα τοποθετηθούν στην Εύβοια, στα όρη Δίρφη- Ξεροβούνι, δεν βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα. Άραγε οι «κύριοι-ες» του ΣτΕ περνώντας από σημεία που έχουν τοποθετηθεί αιολικά πώς νιώθουν; Αν έχουν πάει ποτέ (που το αμφισβητούμε), ίσως δεν πρόσεξαν τις τεράστιες εκτάσεις που έχουν αποψιλωθεί, για τη διάνοιξη δρόμων, για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες που «στολίζουν» τις πανέμορφες κορυφές των βουνών μας. Των βουνών του λαού μας και όχι τα βουνά- φιλέτα για καπιταλιστικές επενδύσεις αυτών των «κυρίων».

Το μόνο που τους νοιάζει είναι το κέρδος και πώς θα ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα (βλ. παιδεία, Υγεία κλπ), αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις ζωές μας. Γι’ αυτό θα πρέπει όσοι αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε ελεύθερα τα βουνά μας, με κάθε τρόπο να αγωνιστούμε ενάντια στα σχέδιά τους βάζοντας φρένο στην καταστροφή και τη λεηλασία.

Η φωτογραφία που κοσμεί το ποίημα του Κώστα Κρυστάλλη (ποιητή του «Βουνού και της Στάνης») είναι του συντρόφου μας Λουκά Μ. Fouk από ανάβαση στη Δίρφη πριν 10 χρόνια. Διαβάζοντας την απόφαση του ΣτΕ μάς ήρθε στο μυαλό μαζί με τον στίχο «Γι’ αυτό, βουνό μου, σ’ αγαπώ περίσ ‘απ’ όλα τ’ άλλα».

Μπορεί το ποίημα να γράφτηκε για την Πεντέλη, αλλά εμείς έτσι νιώθουμε για τη Δίρφη· γιατί κάθε άνθρωπος αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του αντλώντας δύναμη από τους δικούς του ανθρώπους, τα βουνά και τον τόπο του. Οργιζόμαστε, όταν τα κοράκια του καπιταλισμού θέλουν να μοιράσουν τη χώρα μας σε φιλέτα για επενδύσεις και καπιταλιστική κερδοφορία.

Γι’ αυτό θα πρέπει να στηρίζουμε κάθε αγώνα που δίνεται για ζωή και αξιοπρέπεια όπου κι αν δίνεται μέχρι να πάρουμε πίσω όλα όσα μας ανήκουν!

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Γ.Χ.