Έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς το πολιτικό προσωπικό της ελληνικής αστικής τάξης αντιλαμβάνεται την εποχή και το περιβάλλον σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την κυριαρχία στην πλανητική αρένα. Το μοτίβο ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και ο ελληνικός στρατός ο ακρίτας της, που υπηρετεί πρώτα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και μετά τα «δυσδιάκριτα» εθνικά είναι η ιδεολογία της σύγχρονης «μεγάλης ιδέας» και συνεχίζει στη γραμμή της μικρασιατικής εκστρατείας του 1919-22 για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων…
Η παράδοση της χώρας μας (που την έχουν ξεζουμίσει πλήρως οικονομικά και την έχουν μετατρέψει σε μια χώρα εξαρτημένη σε κάθε πεδίο), ως έδαφος στους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, είναι το «εθνικό συμφέρον» και ό, τι ζητηθεί για τον πόλεμο από τα μεγάλα αφεντικά θα είναι «προδοσία του εθνικού συμφέροντος» αν δεν δοθεί.
Αυτή την «εθνική» θέση θέλουν να περάσουν με κάθε τρόπο στις λαϊκές μάζες και στην εργατική τάξη στην Ελλάδα. Ότι σε οποιονδήποτε πόλεμο για τα ιμπεριαλιστικά μονοπώλια της Δύσης και των συμφερόντων τους η χώρα θα εμπλακεί ως συνεπέστατη συμμαχική λόγχη. Στην όποια εμπλοκή της θα «μοντάρει» κατάλληλα και το ανάλογο ιδεολογικοπολιτικό αφιόνι για το πόπολο (βλέπε Ασπίδες), έτσι ώστε κάθε φορά να φαίνεται ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Αυτή η στάση είναι όλο και πιο επικίνδυνη όταν μιλάμε για πολεμικές συγκρούσεις που εμπλέκονται οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι χώρες σαν την Ελλάδα γίνονται σάντουιτς (βλέπε ουκρανικό ζήτημα) όταν ξεκινά η μοιρασιά «δια των όπλων».
Ας διαβάσουμε με προσοχή λοιπόν αποσπάσματα από την δευτερολογία του υπουργού άμυνας Δένδια στη Βουλή, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για θέματα αμυντικής πολιτικής (20/2/2024):
«Ως προς την φρεγάτα ΥΔΡΑ, έγινε μια ευρύτερη συζήτηση. Τέθηκε από πάρα πολλούς συναδέλφους το θέμα. Θα σας πω ευθέως την άποψη η οποία είναι πολιτική άποψη. Και ως Υπουργός Εξωτερικών αλλά και ως Υπουργός Άμυνας υπήρξα και είμαι πρωτεργάτης αμυντικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι αν υπάρχει μέλλον για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καταρχήν, διότι θεωρώ τον εαυτό μου πιστό και αφοσιωμένο Ευρωπαίο, έγκειται στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει αμυντικό βραχίονα. Όχι κατ’ αντιδιαστολή προς το ΝΑΤΟ, αλλά αποδέχομαι απολύτως την άποψη του Προέδρου Μακρόν για αυτόνομο αμυντικό βραχίονα ο οποίος θα μπορεί να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ.
Αυτό δεν γίνεται εξ ουρανού. Γίνεται μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία ωρίμανσης και αν υπάρχει μία χώρα σε αυτόν τον πλανήτη η οποία έχει συμφέρον στο να υπάρχει αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακριτός και αυτόνομος, αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα.
Υπό την έννοια αυτή λοιπόν υπήρξα πρωτεργάτης της επιχείρησης IRINI, πάλι με ελληνικό όνομα – γιατί από εμάς ξεκίνησε – βόρεια των ακτών της Λιβύης και υπήρξα πρωτεργάτης της επιχείρησης ASPIDES, που πάλι έχει ελληνικό όνομα και πετύχαμε μέσα από διαπραγμάτευση με τους Γάλλους και τους Ιταλούς το στρατηγείο αυτής της επιχείρησης να είναι στη Λάρισα υπό Έλληνα Αξιωματικό. Ο επιχειρησιακός διοικητής θα είναι από άλλη χώρα, όπως ο επιχειρησιακός διοικητής στην IRINI είναι Έλληνας για ένα εξάμηνο, ενώ η διοίκηση είναι στην Ιταλία.
Ως προς τη νομιμότητα της επιχείρησης, ουδέν θέμα τίθεται. Η επιχείρηση αυτή δεν είναι επιθετική επιχείρηση. Είναι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σκοπό έχει την προστασία των πλοίων που διαπλέουν τη συγκεκριμένη περιοχή. Τη δημιουργία αντιαεροπορικού θόλου προστασίας, αντί-drone θόλο ή αντιπυραυλικό θόλο προστασίας των πλοίων που πλέουν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Και η διατήρηση ανοιχτών των οδών επικοινωνίας είναι προς το απόλυτο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αναγκαία και υπαρξιακή συνθήκη για την Ελλάδα, τα συμφέροντά της στη θάλασσα και τη λειτουργία των λιμανιών της και την εκμετάλλευση της γεωγραφικής της θέσης ως στρατηγικού κόμβου στην περιοχή. Αν ακυρωθεί το Σουέζ, ακυρώνεται ο Πειραιάς και ακυρώνεται η χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό ως κόμβος. Αυτά είναι, θα με συγχωρήσετε, αφού τα ξέρετε όλοι, αυτονόητα. Εμείς δεν παίρνουμε θέση στο θέμα των Χούθι. Αμφισβητούμε όμως το δικαίωμα οποιουδήποτε να βάλλει κατά των πλοίων μας. Κατά των ευρωπαϊκών πλοίων και όσων πλοίων διαπλέουν αυτήν την περιοχή και έρχονται στα λιμάνια μας. Ανεξαρτήτως οποιαδήποτε άλλης διαφοράς. Ανεξαρτήτως. Ούτε θα κάνουμε επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των βάσεων εκπομπής αυτών των drones και αυτών των πυραύλων. Αυτό δεν θα το κάνουμε εμείς.
Η PROSPERITY GUARDIAN το κάνει πράγματι. Δεν είναι δουλειά μας. Αλλά δεν μπορεί οποιοσδήποτε να μας αμφισβητήσει το δικαίωμα να υπερασπίσουμε τα πλοία μας. Αλλά, ξαναλέω, αυτό είναι το επί μέρους. Το όλον και νομίζω ότι αξίζει να το συμμεριστούμε όλοι, είναι το θέμα δημιουργίας αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΑSPIDES είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ποτέ.
Και ακούστηκε από τον αγαπητό συνάδελφο, τον κύριο Καζαμία, τι θα κάνουν λίγες φρεγάτες. Δεν είναι λίγες οι φρεγάτες. Μόνο η Ινδία έχει στείλει 10. Δεν δικαιούμαι να πω πόσες έχει η Prosperity Guardian. Για αυτό είναι στο πλαίσιο το απορρήτου. Τέσσερις είναι ευρωπαϊκές αυτή τη στιγμή και υπάρχουν και πλοία πολλών άλλων χωρών. Πιθανόν είναι ο μεγαλύτερος στόλος αντιαεροπορικής προστασίας που μαζεύτηκε στην ιστορία του πλανήτη σε μία συγκεκριμένη περιοχή».
Στα λεγόμενα του Δένδια συνοψίζεται η «γραμμή πλεύσης» της Ελλάδας. Σε άλλα σημεία της δευτερολογίας του μιλάει για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού, τις δωρεές των αμερικάνων σε οπλικά συστήματα (βλέπε συζήτηση για τις 4 Littoral Combat Ship), τις εκπαιδεύσεις Άγγλων Αξιωματικών που έκαναν ανάλυση των δογμάτων του πολέμου στην Ουκρανία στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για την ξεχαρβαλωμένη αμυντική βιομηχανία ΕΑΣ-ΕΑΒ.
Το γαλλικό-ελληνικό σύμφωνο πολέμου και η «γαλλική γραμμή» φυσικά έχουν την τιμητική τους, όπως έχουμε δείξει μέσα από άρθρα μας, και η «ιδιαιτερότητα» αυτής της συμφωνίας με τους γάλλους ιμπεριαλιστές δημιουργεί έναν ακόμα «δεσμό» για το πώς θα χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα και ποια συμφέροντα θα ταχθεί να υπηρετήσει. Ο Δένδιας το λέει ρητά όπως το θέτει ο Μακρόν…
Για την επιχείρηση «Ασπίδες» προχωρά στην πεπατημένη ότι είναι «αμυντική», παραδέχεται όμως ότι η Prosperity Guardian είναι επιθετική στον «πολεμικό καταμερισμό», οι «καλοί και οι κακοί μπάτσοι» της περιοχής δηλαδή… Ενώ τεχνηέντως αποσυνδέει από την ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και της σιωνιστικής κατοχικής βαρβαρότητας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Το ίδιο κάνει και για την Υεμένη που στέκεται έμπρακτα δίπλα στον παλαιστινιακό λαό που βιώνει τον σιωναζιστικό όλεθρο χωρίς φαί, νερό, φάρμακα, στέγη και υπό ανηλεείς βομβαρδισμούς εδώ και πέντε μήνες.
Τελειώνουμε με ερώτημα ρητορικό πάνω στα λεγόμενα του Δένδια. Άραγε εξυπηρετεί τους λαούς της περιοχής, μαζί και τον δικό μας, ο μεγαλύτερος στόλος αντιαεροπορικής προστασίας που μαζεύτηκε στην ιστορία του πλανήτη σε μία συγκεκριμένη περιοχή;