Τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη 2023, παλαιστινιακά συνδικάτα απηύθυναν έκτακτο κάλεσμα σε συνδικάτα διεθνώς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει το εμπόριο όπλων στο Ισραήλ. Βρισκόμενοι στις πρώτες δέκα μέρες του πολέμου και με τους βομβαρδισμούς να είναι αδιάκοποι, απευθύνουν κάλεσμα να σταματήσει κάθε συνενοχή των χωρών καθώς και ο εξοπλισμός του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ.

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση (μετάφραση Prolet connect):

Το Ισραήλ απαίτησε 1,1 εκ. Παλαιστίνιοι να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, καθώς ταυτόχρονα υφίσταντο συνεχή βομβαρδισμό. Αυτή η αδίστακτη κίνηση είναι μέρος του σχεδίου του Ισραήλ, με τις πλάτες της ενεργής υποστήριξης των ΗΠΑ και της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών, να διενεργήσει σφαγές χωρίς προηγούμενο ενάντια σε 2,3 εκ. Παλαιστίνιους στη Γάζα και να πραγματοποιήσει ολοκληρωτική εθνοκάθαρση. Από το Σάββατο 7 Οκτώβρη, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει έναν αδιάκριτο και πυκνό βομβαρδισμό στη Γάζα και απέκλεισε τα καύσιμα, το ηλεκτρικό, το νερό, το φαγητό και τις ιατρικές προμήθειες. Έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους –συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων, πλέον, παιδιών–, έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές, εξαλείφοντας ολόκληρες οικογένειες και τραυματίζοντας πάνω από 10.000 ανθρώπους. Διάφοροι ειδικοί του διεθνούς δικαίου έχουν ξεκινήσει να προειδοποιούν για τις πράξεις γενοκτονίας απ’ το Ισραήλ.

Παράλληλα, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ανακοινώσει τη διανομή πάνω από 10,000 καλάσνικοφ στους εξτρεμιστές εποίκους στα Κατεχόμενα έτσι ώστε να διευκολύνει τις κλιμακούμενες επιθέσεις τους και τα πογκρόμ τους ενάντια στους Παλαιστίνιους. Οι ενέργειες, οι σφαγές και η ρητορική του Ισραήλ υποδηλώνουν την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη δεύτερη Νάκμπα που είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό, εκδιώκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους και δημιουργώντας μια «Νέα Μέση Ανατολή» στην οποία οι Παλαιστίνιοι ζουν σε αέναη υποταγή.

Η απάντηση από τα Δυτικά κράτη ήταν αυτή της πλήρους υποστήριξης προς το κράτος του Ισραήλ, χωρίς καν ένα πρόχειρο «νεύμα» προς το διεθνές δίκαιο. Αυτό έχει ενισχύσει την ατιμωρησία του Ισραήλ, δίνοντάς του λευκή άδεια να διεξάγει τον γενοκτονικό του πόλεμο χωρίς όρια. Πέρα από τη διπλωματική υποστήριξη, τα Δυτικά κράτη προμηθεύουν το Ισραήλ με οπλισμό, εγκρίνοντας τη λειτουργία ισραηλινών εταιρειών όπλων εντός των συνόρων τους.

Καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τη στρατιωτική του εκστρατεία, οι παλαιστινιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούμε τους ομολόγους μας διεθνώς και όλους τους ανθρώπους με συνείδηση να τερματίσουν κάθε μορφή συνενοχής στα εγκλήματα του Ισραήλ – σταματώντας επειγόντως το εμπόριο όπλων με το Ισραήλ, καθώς και κάθε χρηματοδότηση και στρατιωτική έρευνα. Η ώρα για δράση είναι τώρα – οι ζωές των Παλαιστινίων κρέμονται από μια κλωστή.

Αυτή η επείγουσα, γενοκτονική κατάσταση μπορεί να αποτραπεί μόνο με μια μαζική αύξηση της παγκόσμιας αλληλεγγύης με τον λαό της Παλαιστίνης και αυτό μπορεί να συγκρατήσει την ισραηλινή πολεμική μηχανή. Χρειαζόμαστε να αναλάβετε άμεση δράση –όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο– για να αποτρέψετε τον οπλισμό του ισραηλινού κράτους και των εταιρειών που εμπλέκονται στην υποδομή του αποκλεισμού. Εμπνεόμαστε από προηγούμενες κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρόμοιες διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στην ιταλική εισβολή στην Αιθιοπία τη δεκαετία του 1930, τη φασιστική δικτατορία στη Χιλή τη δεκαετία του 1970 και όπου αλλού η παγκόσμια αλληλεγγύη περιόρισε την έκταση της αποικιακής βαρβαρότητας.

Καλούμε τα συνδικάτα των σχετικών βιομηχανιών:

Να αρνηθούν την κατασκευή όπλων που προορίζονται για το Ισραήλ.

Να αρνηθούν να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ.

Να περάσουν προτάσεις στο συνδικάτο τους για τον σκοπό αυτό.

Να αναλάβετε δράση εναντίον συνεργών εταιρειών που εμπλέκονται στην εφαρμογή της βίαιης και παράνομης πολιορκίας του Ισραήλ, ειδικά εάν έχουν συμβόλαια με το ίδρυμά σας κλπ.

Πιέστε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν κάθε στρατιωτικό εμπόριο με το Ισραήλ, και στην περίπτωση των ΗΠΑ, τη χρηματοδότηση του.

Κάνουμε αυτό το κάλεσμα καθώς βλέπουμε ότι προσπαθούν να απαγορεύσουν και να φιμώσουν κάθε μορφή αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Σας ζητάμε να μιλήσετε και να αναλάβετε δράση απέναντι στην αδικία, όπως έχει γίνει ιστορικά από τα συνδικάτα. Κάνουμε αυτό το κάλεσμα με την πεποίθηση ότι ο αγώνας για την παλαιστινιακή δικαιοσύνη και απελευθέρωση δεν είναι μόνο ένας αγώνας αποφασισμένος σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένας μοχλός για την απελευθέρωση όλων των στερημένων και εκμεταλλευόμενων ανθρώπων του κόσμου.

Παλαιστινιακή Γενική Συνομοσπονδία Συνδικάτων Γάζας

Γενική Ένωση Εργαζομένων Δημόσιας Υπηρεσίας και Εμπορίου

Γενική Ένωση Δημοσίων Υπαλλήλων

Γενική Ένωση Εργαζομένων σε Νηπιαγωγεία

Γενική Ένωση Πετροχημικών Εργαζομένων

Γενική Ένωση Αγροτών Εργατών

Ένωση Γυναικείων Παλαιστινιακών Επιτροπών

Ένωση Εργαζομένων στα ΜΜΕ και τον Τύπο

Γενική Ένωση Παλαιστινίων Καθηγητών

Γενική Ένωση Παλαιστίνιων Γυναικών

Παλαιστινιακή Γενική Ένωση Συνδικάτων (PGFTU)

Γενική Ένωση Παλαιστίνιων Μηχανικών

Ένωση Παλαιστίνιων Λογιστών

Ομοσπονδία Επαγγελματικών Ενώσεων που περιλαμβάνουν:
Παλαιστινιακός Οδοντιατρικός Σύλλογος-Κέντρο Ιερουσαλήμ

Παλαιστινιακός Σύλλογος Φαρμακοποιών-Κέντρο Ιερουσαλήμ

Ιατρικός Σύλλογος-Κέντρο Ιερουσαλήμ

Σύλλογος Μηχανικών-Κέντρο Ιερουσαλήμ

Σύλλογος Αγροτικών Μηχανικών-Κέντρο Ιερουσαλήμ

Συνδικάτο Κτηνιάτρων-περιοχής Ιερουσαλήμ

Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων

Παλαιστινιακός Σύλλογος Νοσηλευτικής και Μαιευτικής

Σωματείο Εργαζομένων σε Νηπιαγωγεία

Παλαιστινιακή Ένωση Εργαζομένων σε Ταχυδρομεία

Ομοσπονδία Συλλόγων Καθηγητών και Υπαλλήλων σε Παλαιστινιακά Πανεπιστήμια

Γενική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων Παλαιστίνης

Η Παλαιστινιακή Νέα Ομοσπονδία Συνδικάτων

Παλαιστινιακή Γενική Ένωση Συγγραφέων

Ένωση Παλαιστινίων Εργολάβων
Ομοσπονδία Συνδικάτων Επαγγελματιών Υγείας

Παλαιστινιακή Ένωση Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών