Χαρακτηριστική για το πώς σκέφτονται και αποφασίζουν τα αρπακτικά του ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς και στη χώρα μας είναι η μικρή συνέντευξη της Λαγκάρντ στις 25 Οκτωβρίου στους ξεπουλημένους υποτακτικούς του καναλιού ΣΚΑΙ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού που, προωθώντας τα συμφέροντα του γερμανικού και γαλλικού μεγάλου κεφαλαίου, έχει καταληστέψει τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες δηλώνει*:

«Λοιπόν, επιτρέψτε μου πρώτα να εκφράσω τις σκέψεις και τη θλίψη μου για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται σε αυτές τις φρικτές εξελίξεις που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι το πρώτο και το κυριότερο. Και στη συνέχεια, φυσικά, ως κεντρικοί τραπεζίτες, πρέπει να εξετάζουμε τις πιθανές συνέπειες κάθε σύγκρουσης και αναταραχής σε όλο τον κόσμο. Εξετάζουμε προσεκτικά την κατάσταση, παρακολουθούμε τις τιμές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Εξετάζουμε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες φυσικά αποτελούν σημαντικό συστατικό της ζωής μας και οι οποίες αποτέλεσαν βασικό παράγοντα του πληθωρισμού που είχαμε, τα τελευταία τρία χρόνια. Λοιπόν. Συνεπώς το παρακολουθούμε».

Ξεκάθαρα πράγματα. Οι τραπεζίτες ασχολούνται με τις τιμές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Σε ποια συμβόλαια άραγε αναφέρεται το αρπακτικό σε σχέση με τη Μέση Ανατολή; Με ποιες χώρες; Ποιες δυνάμεις; Τι σημαίνουν αυτά για τον παλαιστινιακό λαό που ματοκυλούν οι σιωναζί αλλά και για όλους τους λαούς που οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν;

Και συνεχίζει με άνεση σε ό, τι αφορά την ακρίβεια που έχει γονατίσει τον κόσμο του μεροκάματου στη χώρα μας:

«Για τις κυβερνήσεις το να κάνουν περισσότερα, πιθανώς σημαίνει να κάνουν λιγότερα. Και αυτό είναι που εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες υποστηρίξαμε πρόσφατα, ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα και οι δημοσιονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν στους πολίτες, στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την κορύφωση της κρίσης. Τώρα οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί. Δεν υπονοώ ότι έχουν μειωθεί τελείως, αλλά τώρα που η κρίση έχει καταλαγιάσει, είναι καιρός να ανακληθούν αυτά τα μέτρα.» 

«Τα επίπεδα των τιμών έχουν ανέβει και μάλλον θα παραμείνουν υψηλά… τα επίπεδα των τιμών έχουν αυξηθεί και δεν θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, ούτε όμως οι μισθοί θα επιστρέψουν σε αυτή την εποχή.»

Κάτι από τους παλιούς αποικιοκράτες μας θυμίζουν αυτές οι δηλώσεις. Δεν έχουν μπροστά τους αστικές κυβερνήσεις με εθνική πολιτική αλλά γιουσουφάκια τους. Έτσι μπορούν να δηλώνουν δημόσια στον λαό μιας ξένης χώρας και όχι της δικής τους, ότι θα τον πνίξει η ακρίβεια, ότι οι όποιες ενισχύσεις θα κοπούν και οι μισθοί του δεν θα ανέβουν. Η απόφαση παίρνεται αλλού και όχι εντός της χώρας μας, λοιπόν.

Και συνεχίζει:

«Τώρα, έχει ολοκληρώσει η ελληνική οικονομία όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή της δυναμική; Μάλλον όχι. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πάντα υπάρχει δουλειά να γίνει.»

Δουλειά από ποιους για ποιους; Τι ακριβώς θα βελτιωθεί; Και για ποιόν; Για ποιων ομίλων την ανάπτυξη αποφασίζει η ΕΚΤ;

Πριν ακόμη από τις επίσημες δηλώσεις των στελεχών της ΕΚΤ και των ντόπιων υποτακτικών τους, πριν να βγουν από την φρουρούμενη Τράπεζα της Ελλάδος όπου «συνεδριάζουν» αυτές τις ημέρες, είναι για άλλη μια φορά προφανές ότι ο εργατόκοσμος στη χώρα μας πρέπει να βάλει μπροστά στον αγώνα τη διεκδίκηση για αυξήσεις στους μισθούς, ο μόνος τρόπος για να αντισταθεί στα σχέδια εξαθλίωσης του που ετοιμάζουν οι πάτρωνες ιμπεριαλιστές και εκτελούν οι ντόπιοι κομπραδόροι.

* ονομάζουμε δηλώσεις τις απαντήσεις της Λαγκάρντ στην Κοσιώνη γιατί οι ερωτήσεις ήταν διακοσμητικές.