Οι παροιμίες που έχουν βγει μέσα από τη λαϊκή σοφία, δεν είναι καθόλου τυχαίες. Περιγράφουν ακριβώς τις εμπειρίες και τα βάσανα του λαού μας. Η παροιμία, λοιπόν, «εκεί που μας χρωστάγανε μας κλέψαν και το βόδι» βρίσκει ακριβώς το νόημά της στην περίπτωση του εστιατορίου Retro Gastro.

Είχαμε γράψει ξανά για αυτή την υπόθεση πριν δύο χρόνια. Το «έξυπνο» αφεντικό του Retro Gastro νομίζει πώς μπορεί να «δαγκώνει» όποιον του γουστάρει, αντί να τηρήσει τα συμφωνηθέντα τα οποία ο ίδιος έχει υπογράψει, προσπαθώντας να βγάλει από τη μύγα ξύγκι και να γλυτώσει τα φράγκα που πρέπει να δώσει. Επιπλέον, διαβάλει τους εργαζόμενους τους οποίους έχει εξαπατήσει πολλάκις. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι πως το αφεντικό μηνύει για τρίτη φορά τους πρώην εργαζόμενους για συκοφαντική δυσφήμιση και κλοπή. Οι εργαζόμενοι απαντάνε με μήνυση για ψευδή καταμήνυση και φαίνεται ότι θα ασχοληθούμε για καιρό με την αχρειότητα του μηνυσάκια αυτού αφεντικού.

Για αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από την «Λαϊκή Οργή» την Κυριακή στις 7 Απρίλη στο πάρκο Δρακόπουλου.

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την τελευταία ανακοίνωση των πρώην εργαζομένων.

ΣΤΟ RETRO GASTRO Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Στις 4/10/2021 ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο Retro Gastro στο Θησείο.

Η περίπτωση του εν λόγω εστιατορίου δε διαφέρει σε τίποτα απ’ την επιβαλλόμενη συνθήκη που επικρατεί στο κλάδο της εστίασης.

Μη καταβληθέντα μεροκάματα, αδήλωτη και μη πληρωμένη υπερωριακή απασχόληση, ανασφάλιστη ή υπασφαλισμένη εργασία, επιφόρτιση των εργαζομένων με εργασίες που δεν υπάγονται στο πόστο τους.

Καθώς περνούσαν οι μέρες, ο εργοδότης απέφευγε τη διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων. Ύστερα από λεκτική πίεση για πρόσληψη και καταβολή των δεδουλευμένων, ο εργοδότης ξεκίνησε μαζικές απολύσεις, ενώ άλλοι, μην αντέχοντας τις συνθήκες πίεσης και επισφάλειας εξωθήθηκαν σε παραίτηση.

Σε μερικούς μετά από αρκετές μέρες έγινε πρόσληψη αλλά χωρίς τα αναγραφόμενα των συμβάσεων να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες και αποδοχές του κάθε εργαζομένου.

Στις 7/12/2021, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας με τον εργοδότη απέβη άκαρπη, έγινε διαμαρτυρία των υπαλλήλων με αποτέλεσμα να κλείσει το εστιατόριο για μια εβδομάδα. Η εργοδοσία προχώρησε σε αντικατάσταση του προσωπικού.

Η κινητοποίηση των δέκα πρώην εργαζομένων ήταν άμεση και συντονισμένη, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι εργαζόμενες/οι προχώρησαν σε καταγγελία στους αρμόδιους φορείς, ώστε να τους αναγνωριστούν τα δεδουλευμένα.

Στις 19/1/2022 στη τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας ο εργοδότης δέχτηκε μέρος των οφειλών του και είχε υποχρεωθεί να αρχίσει πληρωμές στις 24/1. Όμως για ακόμα μια φορά δεν τήρησε την συμφωνία που ο ίδιος έκανε.

Αντίθετα, επιλέγει την στοχοποίηση και ποινικοποίηση, με τιμωρητική διάθεση προς τους πρώην εργαζόμενους και προσπάθεια διάσπασής τους.

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο εργοδότης έκανε άμεσα μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση. Η πρώτη κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2022 μετά το μοίρασμα κειμένων, η δεύτερη τον Μάρτιο του 2022 αμέσως μετά την παρέμβαση των εργαζομένων και των σωματείων τους στο εστιατόριο.

Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΚΛΕΦΤΕΣ

Η Τρίτη κατατέθηκε 22 Φεβρουαρίου 2022 όπου κατηγορούνται οι πρώην εργαζόμενοι ότι μετά την απόλυση τους συκοφάντησαν την επιχείρηση στο διαδίκτυο με ψεύτικα προφίλ, έκαναν προσωπικές αγορές από προμηθευτές  χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της επιχείρησης για τα τιμολόγια αγορών αλλά και ότι καθημερινά έκλεβαν το ταμείο.

Συνολικά έχει καταθέσει μήνυση κατά οκτώ πρώην εργαζόμενων του Retro Gastro.

Ο αγώνας συνεχίζεται, και πλέον είναι και δικαστικός. Μετά από τρεις μηνύσεις του εργοδότη εναντίον των απολυμένων για συκοφαντική δυσφήμιση, αποφασίστηκε από την πλευρά των εργαζομένων μήνυση στον εργοδότη για ψευδή καταμήνυση. Τα έξοδα για αυτές τις διαδικασίες είναι σημαντικά, ιδιαίτερα με το νέο Ποινικό Κώδικα, οπότε διοργανώθηκε ακόμα μία εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον του εργοδότη και έχει ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία.

Παρ’ ό,τι είναι βέβαιη η δικαίωση των εργαζομένων καθώς στις ανακοινώσεις τους απλά παράθεσαν τα γεγονότα, η μάχη δε θα κριθεί μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά κυρίως στην κινηματική τους δράση. Με αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς, με ενεργό ρόλο στα σωματεία, με συμμετοχή στις απεργίες.

Οι πρώην εργαζόμενοι στο εστιατόριο Retro Gastro διεκδικούν τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα.

Διεκδικούν τα δεδουλευμένα.

Διεκδικούν τα ένσημα.

Διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Τον αγώνα τους στηρίζει το «Σωματείο Σερβιτόρων και Μαγείρων» και το σωματείο μουσικών «Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος» καθώς και οι εργαζόμενοι μουσικοί που εξαπατήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους.

Κανένας μόνος του.

Αγώνας, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη.

Να σταματήσουν η εκμετάλλευση και η αυθαιρεσία των εργοδοτών στο χώρο του επισιτισμού.

Συλλογική διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρώην εργαζόμενες/οι.