Ρατσιστική επίθεση δέχθηκαν και πάλι Ρομά, αυτή τη φορά στο Πέραμα. Θύτες; Όχι καμία ομάδα «αγνώστων ακροδεξιών» αλλά ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκος. Ο ίδιος ανέβασε στα σόσιαλ το βίντεο του ρατσιστικού τραμπουκισμού, που έπραξε ο ίδιος, προς οικογένεια Ρομά και μάλιστα με τίτλο: «Ή θα ξεβρωμίσουμε ή  θα χολεριάσουμε». Αξίζει να αναφερθεί πως για την επίθεση ο δήμαρχος χρησιμοποίησε υδροφόρα της «πολιτικής προστασίας».

Δε θα ρωτήσουμε αν έχει ακροατήριο ή ψηφοφόρους που θα καμαρώσουν για τη δημαρχάρα τους και θα βγάλουν και αυτοί με τη σειρά τους το ρατσιστικό τους μίσος. Αυτό είναι το δεδομένο. Η εργατική τάξη και η νεολαία του Περάματος όμως είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τα «μάτια ανοιχτά» και να τάσσονται απέναντι στο ρατσισμό, στον φασισμό και ενάντια στις ταξικές ανισότητες που γεννά το σύστημα της βαρβαρότητας, με τους διάφορους λαγουδάκους που εμφανίζονται κάθε φορά ως μπροστάρηδες.

Παραθέτουμε παρακάτω την καταγγελία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά –«ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» για το περιστατικό:

Η οργή που αισθανόμαστε όλες και όλοι για τις αδιανόητες, άκρως ρατσιστικές ενέργειες του Δημάρχου Περάματος κατά ομάδας αστέγων Ρομά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Το βίντεο που ο ίδιος ο Δήμαρχος «περήφανα» μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα απεικονίζει τον ίδιο να απειλεί, να βρίζει και κατόπιν να καταβρέχει με μάνικα ενήλικες και παιδιά που βρήκαν προσωρινή στέγη σε υπαίθριο χώρο.

Για ποια προστασία των ευάλωτων ομάδων, για ποιες πολιτικές ένταξης, για ποια ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γίνει λόγος την στιγμή που ο ίδιος ο Δήμαρχος μιας περιοχής κάνει πράξη τον αντιτσιγγανισμό και την απανθρωπιά;

Η ανεπίτρεπτη συμπεριφορά και οι πρακτικές του εν λόγω Δημάρχου, δεν πρέπει να αποτελέσουν απλώς μια ημερήσια είδηση που ως αύριο θα έχει ξεχαστεί. Οι διακρίσεις, ο αντιτσιγγανισμός, οι κοινωνικές ανισότητες που βιώνει ο Ρομά πληθυσμός πρέπει να πάψουν να αποτελούν μόνο τίτλους ειδήσεων και εκθέσεων. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία καταπατούνται συστηματικά, οδηγώντας σε περιστατικά σαν αυτό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες του Δημάρχου Περάματος και ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές θα παρέμβουν άμεσα.