Διαβάσαμε άρθρο στα Λευκαδίτικα Νέα με τίτλο που τα «λέει όλα»: Όταν μια απόδημος από τα Κολυβάτα Αλεξάνδρου «μας βάζει τα γυαλιά» – Εθελοντικός καθαρισμός στη Νικιάνα την Παρασκευή 27/10. Και στον υπότιτλο: Έκκληση για εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών της Νικιάνας.

Δε γνωρίζουμε τι συμφέροντα βρίσκονται πίσω από αυτές τις «αγνές» πρωτοβουλίες μα βγάζει μάτι η επίκληση στη «βαριά βιομηχανία του τουρισμού» και στα κέρδη που φέρει στους επιχειρηματίες του νησιού. Ας δούμε κάποια σημεία του καλέσματος για να καταλάβουμε και τον χαρακτήρα των εθελοντικών αυτών πρωτοβουλιών:

[…] Βρισκόμαστε στο 2023, κι όμως τα δάση και οι θάλασσες μας συνεχίζουν να μένουν απροστάτευτα από την καθημερινή μας κατανάλωση. Χρειαζόμαστε πραγματικά ένα καλύτερο σύστημα για να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι και οι παραλίες μας καθαρίζονται σε τακτική βάση […] Την περασμένη Κυριακή βρεθήκαμε κοντά στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας (Capital Club) για να καθαρίσουμε μερικούς παράδρομους γύρω από τη θάλασσα και ο όγκος των σκουπιδιών που μαζέψαμε σε μόλις 45 λεπτά είναι τουλάχιστον σοκαριστικός. Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά υπάρχουν σκουπίδια σε κάθε γωνιά που κοιτάτε κρυμμένα κάτω από πέτρες, σε χαντάκια και στο γρασίδι […] Να θυμάστε αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ του νησιού προέρχεται από τον τουρισμό, και αν θέλουμε να κρατήσουμε τους τουρίστες να επιστρέφουν, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διατηρούμε τη Λευκάδα καθαρή και ελκυστική. Εξάλλου, όταν κάθεστε στην αγαπημένη σας ψαροταβέρνα και τρώτε το ωραίο φρέσκο ψάρι σας, στην πραγματικότητα καταναλώνετε μικροπλαστικά από απορρίμματα όπως πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα και ποτήρια καφέ και πολλά άλλα πράγματα που δεν θέλω καν να αναφέρω. Οπότε κάντε το δικό σας κομμάτι και ελάτε να διασκεδάσουμε μαζί! […]

Καλούνται οι Λευκαδίτες να «διασκεδάσουν» καθαρίζοντας τα απορρίμματα που άφησε πίσω η «τουριστική βιομηχανία» και να βοηθήσουν έτσι ώστε το νησί να γεμίσει τουρίστες και του χρόνου. Λογικό αυτό να το ζητάνε οι επιχειρηματίες που κερδίζουν από τους τουρίστες αλλά να το ζητάνε και «τσάμπα» μέσω της Λίζας και της κάθε Λίζας είναι πρόκληση.

Το νησί της Λευκάδας δεν αποτελείται μόνο από τους επιχειρηματίες αλλά και από ένα φτωχοποιημένο τμήμα ντόπιων εργαζομένων και ανέργων που περιθωριοποιείται όλο και περισσότερο. Οι βρωμιές από τα σκουπίδια που περιγράφονται στο κείμενο και βέβαια πρέπει να μαζευτούν αλλά από καθαριστές και καθαρίστριες που θα πληρώνονται μεροκάματο και θα κολλάνε ένσημα και όχι από τον εθελοντισμό που πλασάρουν οι επιχειρηματίες και οι ουρές τους…

Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στη Λευκάδα, σε όλους τους τομείς καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών, με όλα τα δικαιώματα του επαγγέλματος και να αφήσουν κάποιοι έξυπνοι τα πονηρά περί… εθελοντισμού και τσάμπα εργασίας.

Οι επιχειρηματίες και οι τοπικοί άρχοντες που χαίρονται τα κέρδη της «τουριστικής ανάπτυξης» να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να σταματήσουν την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών καθαρισμού που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο το νησί.

Προσλήψεις τώρα εργαζομένων στην καθαριότητα

ΥΓ: Τον Ιούλη του 2023 εργαζόμενη στην καθαριότητα και συγκεκριμένα στον οδοκαθαρισμό Δήμου Λευκάδας είχε δεχτεί επίθεση και χειροδικία από ιδιοκτήτη καταστήματος. Παρακάτω δημοσιεύουμε και την ανακοίνωση-καταγγελία των εργαζομένων για το γεγονότος, η οποία περιγράφει και την υποστελέχωση-υποβάθμιση που κάποιοι θέλουν να καλύψουν με… εθελοντισμό.

 Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση του εν λόγο «κυρίου» στη συνάδελφό μας

Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας και στο πράσινο, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Λευκάδας και Μεγανησίου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες  με την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, υπερβάλουν εαυτούς και με υψηλό αίσθημα ευθύνης κάτω από αντίξοες  και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες καταβάλλουν  υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους , με πολλές φορές εντατικοποίηση της εργασίας.

Δεν ζητάμε μπράβο και επαίνους, αλλά σεβασμό.

Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα ανεχτούμε καμία τέτοιου είδους συμπεριφορά απέναντι σε συνάδελφό μας από όπου και αν προέλθει.

Καλούμε τη Δημοτική αρχή να πάρει θέση.

ΤΟ Δ.Σ.

Ο.Τ.Α Νομού Λευκάδας, Σωματείο Εργαζομένων