16η μέρα πολέμου. 16η μέρα που το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 4.651 (εκ των οποίων οι 1.756 είναι παιδιά και οι 967 γυναίκες), οι τραυματίες τους 14.245 (συμπεριλαμβανομένων 2.000 παιδιών) και οι αγνοούμενοί τους 1.400 (συμπεριλαμβανομένων 720 παιδιών). Το 40% των νεκρών, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι παιδιά. Πρόκειται για γενοκτονία και μαζική παιδοκτονία. Πού είναι ο ελεύθερος, δημοκρατικός κόσμος;

Μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Βαπτιστών Αλ Αχλί στη Γάζα, στις 18/10, που είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή 500 αμάχων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί, η διεθνής κοινή γνώμη συνταράχτηκε. Τεράστιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις σε όλες τις ηπείρους, καταδικάζοντας το έγκλημα αυτό. Όσο κι αν προσπάθησαν οι σιωνιστές με γελοίους τρόπους να επιρρίψουν ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αντίσταση για το χτύπημα, ο κόσμος παγκοσμίως εξέφρασε τον αποτροπιασμό του. Φυσικά, ο μακελάρης Μπάιντεν μαζί με τους ευρωπαίους ομολόγους του, έσπευσαν να διατρανώσουν για άλλη μια φορά την «αλληλεγγύη» τους προς τους σιωνιστές. Οι λαοί τους μπορεί να καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, οι ηγέτες όμως των χωρών δείχνουν πως προετοιμάζονται για γενικευμένο πόλεμο.

Παράλληλα, η Γάζα αιμορραγεί. Η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται μέρα με τη μέρα. Οι προμήθειες τελειώνουν ή κάποιες έχουν ήδη τελειώσει. Το νερό στα νοσοκομεία δεν είναι καν πόσιμο. Οι κάτοικοι της Γάζας μένουν κατά δεκάδες χιλιάδες σε σχολεία του ΟΗΕ και σε νοσοκομεία τα οποία ανηλεώς βομβαρδίζονται. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επιδημία χολέρας. Χιλιάδες παιδιά ορφανά, τραυματισμένα. Μαζικοί τάφοι ανοίγονται για να χωρέσουν τους νεκρούς.

Μέσα σ’ αυτή τη φριχτή συνθήκη, γίνεται ο διάλογος για τους διαδρόμους ανθρωπιστικής βοήθειας. Μια ολόκληρη διεθνής κοινότητα… παρακαλεί το Ισραήλ να αφήσει να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Σαν καλά παιδιά, παρακολουθεί όλη η υφήλιος τη γενοκτονία που συντελείται και στέκεται «σούζα» στους όρους που βάζουν οι σιωνιστές για να περάσουν τα φορτηγά με τρόφιμα, νερό, καύσιμα, υγειονομικό υλικό, κλπ.

Μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 17 φορτηγά μόνο με νερό και τρόφιμα, μέσα απ’ το πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα, το οποίο βομβαρδίζεται ακόμα απ’ τους ισραηλινούς. 17 φορτηγά για έναν πληθυσμό 2,3 εκατομμύριων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την Ερυθρά Ημισέληνο, για να καλυφθούν έστω μερικώς οι ανάγκες, θα έπρεπε να μπαίνουν 150 φορτηγά ημερησίως.

Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι και μια μέρα πιο κοντά σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται, η τράπουλα μοιράζεται, τα χαρτιά ακόμα δεν έχουν ανοιχτεί. Όπως και σε κάθε πόλεμο, οι άμαχοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται. Μόνο που στην περίπτωση της Γάζας οι άμαχοι όχι μόνο τιμωρούνται επί 7 δεκαετίες αλλά τώρα εφαρμόζεται και το αφήγημα της συλλογικής ευθύνης. Οι Παλαιστίνιοι τιμωρούνται μέρα με τη μέρα γιατί τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στον κατοχικό στρατό. Κι αυτό δεν τους το συγχωρεί η διεθνής «κοινότητα».

Ξεχνάνε όμως ότι οι οργανώσεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης είναι σπλάχνο απ’ τα σπλάχνα ενός λαού που υπομένει και αντιστέκεται στην κατοχή εδώ και 75 χρόνια. Και η «εξάλειψή» της, όπως θέλουν, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Να σταματήσει τώρα ο βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας

Να ανοίξουν τώρα οι διάδρομοι για εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Υγ. Την Κυριακή 22 Οκτώβρη, δύναμη του ισραηλινού στρατού με θωρακισμένες μπουλντόζες και τανκ, έσπασε το συρμάτινο φράχτη και προσπάθησε να εισέλθει στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Εκεί, προς μεγάλη έκπληξη των ισραηλινών που περίμεναν να μπουν ανενόχλητοι, έπεσαν σε ενέδρα των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ (ένοπλου σκέλους της Χαμάς). Αποτέλεσμα η διάλυση του τανκ, ένας νεκρός ισραηλινός στρατιώτης και τρεις τραυματίες.

Υγ.2: Αξίζει να διαβαστεί το ΑΡΘΡΟ που περιλαμβάνει και την προσωπική μαρτυρία Παλαιστίνιου της Γάζας.