Στις 26 Ιανουαρίου του 2008 πέθανε εξόριστος στο Αμμάν της Ιορδανίας ο πρώην γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης George Habash (Al-Hakim). Γεννήθηκε στη Λίντα της Παλαιστίνης το 1926. Το 1944 μπήκε στην ιατρική στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βυρηττού. Η πρώιμη πολιτικοποίησή του έγινε μέσα απ’ το πανεπιστήμιο, σημείο καμπής όμως στη ζωή του ήταν η Νάκμπα του 1948. Η Λίντα έπεσε στα χέρια των σιωνιστών στις 11 Ιουλίου 1948. Οι κάτοικοί της (περίπου εξήντα χιλιάδες) εκδιώχθηκαν και αναγκάστηκαν κάτω από πυροβολισμούς να διαφύγουν προς το εσωτερικό της χώρας. Η αδερφή του δολοφονήθηκε, ο Χαμπάς με την υπόλοιπη οικογένεια εκδιώχθηκαν.

Το 1952 έφυγε από τη Βηρυτό για το Αμμάν, όπου ίδρυσε μια δωρεάν ιατρική κλινική σε συνεργασία με τον φίλο του, Δρ. Ουάντι Χαντάντ, για να περιθάλψει πρόσφυγες και φτωχούς, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιούσε τη νεολαία και οργάνωνε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια σε στρατιωτικά σύμφωνα που υποστήριζαν τα δυτικά αποικιοκρατικά κράτη. Αυτό οδήγησε στην αναζήτησή του από τις αρχές ασφαλείας της Ιορδανίας και αναγκάστηκε να περάσει στην παρανομία για δύο χρόνια. Το 1954 μετακόμισε στη Δαμασκό.

Έως το 1967 ήταν ένα απ’ τα ηγετικά στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Μετά και την ήττα των αραβικών κρατών στον Πόλεμο των 6 Ημερών, τον Δεκέμβριο του 1967 ίδρυσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), στόχος του οποίου ήταν η απελευθέρωση της Παλαιστίνης μέσω του ένοπλου αγώνα. Ο Χαμπάς δεν είδε καμία αντίφαση μεταξύ αυτής της ιδεολογικής αλλαγής και της εθνικής του ταυτότητας. Θεώρησε ότι υπήρχε μια τέλεια αρμονία μεταξύ του «αραβικού εθνικισμού μου, του ότι είμαι χριστιανός, του ισλαμικού μου πολιτισμού και του προοδευτικού μαρξισμού μου… Είμαι μαρξιστής, αριστερός στην κουλτούρα, η ισλαμική κληρονομιά είναι ένα ουσιαστικό μέρος της δομής της σκέψης μου, το Ισλάμ είναι το πιο σημαντικό συστατικό του αραβικού εθνικισμού και ο αραβικός εθνικισμός είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ύπαρξής μου».

Ο Al-Hakim υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου μέχρι το 2000. Το όραμά του για την απελευθέρωση ήταν πάντα σαφές, αναλυτικό και πραγματιστικό. Έδινε ιδιαίτερη προσοχή στον ουσιαστικό ρόλο και τα δικαιώματα των προσφύγων, των αγροτών, των γυναικών, των φοιτητών και των εργατών.

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης:

Στην επέτειο του θανάτου του ιδρυτή μας, Δρ. Ζωρζ Χαμπάς

Το Λαϊκό Μέτωπο ανακαλεί στη μνήμη τις υψηλές ιδέες και τις ξεκάθαρες ριζοσπαστικές, επαναστατικές θέσεις.

Στη δέκατη έκτη επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου εθνικού, παναραβικού και διεθνούς ηγέτη, Δρ. George Habash, ιδρυτή του Αραβικού Εθνικιστικού Κινήματος και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Μέτωπο χαιρετίζει το εμπνευσμένο πνεύμα αυτού του ηγέτη, μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες του αραβικού και παγκόσμιου απελευθερωτικού κινήματος και των αγωνιστών του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος στη διάρκεια της ιστορίας του.

Σ’ αυτή την περίπτωση, το Μέτωπο εκφράζει την υπερηφάνεια και την τιμή του για τον εξαιρετικό επαναστάτη ιδρυτή ηγέτη του, ο οποίος έζησε και πέθανε μαχόμενος για την Παλαιστίνη, την αξιοπρέπεια του αραβικού έθνους και την ενότητά του, που ήταν ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των προσφύγων, των εργατών, των φτωχών και των αγωνιζόμενων, που υποστήριζε τους σκοπούς του αραβικού έθνους και των απελευθερωτικών κινημάτων στον κόσμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό και τις αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Καθώς ως Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τιμούμε  την επέτειο του ιδρυτή ηγέτη του, θυμόμαστε τις υψηλές αρχές που καθιέρωσε σε όλη του τη ζωή, οι οποίες έχουν γίνει φάροι που μας καθοδηγούν και διαμορφώνουν το περίγραμμα του εθνικού μας αγώνα.

Αυτή η επέτειος έρχεται σε μια στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός μας γράφει τα πιο υπέροχα έπη ηρωισμού και θυσίας στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίζοντας τη σφοδρή σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον σιωνιστή εχθρό μέσω της στιβαρής και θαρραλέας αντίστασης. Δεν ξεχνάμε σε αυτή την περίπτωση τα υψηλά ιδανικά και τις ξεκάθαρες, αποφασιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις που χαρακτήρισαν αυτόν τον μεγάλο ηγέτη και που εξέφρασαν τις θέσεις του σε όλες τις κομβικές και ευαίσθητες στιγμές της ιστορίας του λαού μας, ιδιαίτερα την απόρριψή του σε λύσεις παράδοσης και στις Συμφωνίες του Όσλο και οποιαδήποτε ευθυγράμμιση ή συμμόρφωση με τα αμερικανικά σχέδια, καθώς περιέγραφε πάντα την Αμερική ως την κεφαλή του κακού στον κόσμο που στόχος της είναι να εκκαθαρίσει την παλαιστινιακή υπόθεση και να επεκτείνει την ηγεμονία της στην περιοχή, τονίζοντας ότι η αντίσταση και η ενότητα είναι το μυστικό στη νίκη επί του σιωνιστικού σχεδίου.

Η πίστη στον αείμνηστο ηγέτη Al-Hakim με την κλιμάκωση της αντίστασης ενάντια στον σιωνιστή εχθρό παντού είναι ο θεμελιώδης δρόμος που θα αποκρούσει την επιθετικότητα και θα επιτύχει τους εθνικούς μας στόχους. Ο ιδρυτής ηγέτης Αλ-Χακίμ απεβίωσε βέβαιος ότι η κατοχή θα έφευγε απ’ τη γη, βλέποντας την ως οικονομικά και ανθρωπίνως χαμένη και ότι η σοβαρή πολιτική κρίση στη σιωνιστική οντότητα θα την ανάγκαζε να υποκύψει στα εθνικά μας δικαιώματα. Όλα αυτά απαιτούν τον σχηματισμό μιας ενιαίας εθνικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τη συνεχιζόμενη μάχη με τον σιωνιστή εχθρό και οδηγεί το μαζικό κίνημα στην κλιμάκωση της ιντιφάντα και της αντίστασης.

Δόξα στη ψυχή του συντρόφου αρχηγού και ιδρυτή.

Δόξα στους μάρτυρες, γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες, ελευθερία στους αιχμαλώτους.

Και σίγουρα θα βγούμε νικητές.

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Κεντρικό Τμήμα Μέσων Ενημέρωσης

26/1/2024

ΥΓ. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια του ένοπλου αγώνα των Σαχράουι ενάντια στην ισπανική αποικιοκρατία, ενός αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση της γης, ενάντια στα αντιδραστικά καθεστώτα, στους κομπραδόρους και στους αποικιοκράτες. Ο Γενικός Γραμματέας του PFLP Ζωρζ Χαμπάς επισκέφτηκε το 1979 προσφυγικούς καταυλισμούς των Σαχράουι. Είπε στο πλήθος που ζητωκραύγαζε:

«Εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού, εξ ονόματος του λαού των προσφυγικών καταυλισμών Wehdat και Tel Al-Zaatar, εξ ονόματος της παλαιστινιακής επανάστασης και κάθε μαχητή του PFLP, εξ ονόματος τους και δικού μου: Σας χαιρετίζουμε! Χαιρετίζουμε τον αγώνα σας, τους ήρωές σας και τις θυσίες σας! Χαιρετίζουμε την πίστη σας στον δίκαιο σκοπό σας! Χαιρετίζω τις ηρωικές σας νίκες στον αγώνα σας ενάντια στους Ισπανούς αποικιοκράτες και το προδοτικό μοναρχικό καθεστώς στο Μαρόκο.

Παρακολουθήσαμε τον ηρωικό σας αγώνα ενάντια στους Ισπανούς αποικιοκράτες μέχρι που τους αναγκάσατε να εγκαταλείψουν την πατρίδα σας! Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε τον αγώνα σας ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις στο αραβικό Μαρόκο.

Όταν ο αγώνας σας στόχευε το αντιδραστικό καθεστώς στο Μαρόκο, δώσαμε περισσότερη προσοχή στην επανάστασή σας. Νιώσαμε σαν να πολεμούσατε μαζί μας στα ίδια χαρακώματα ενάντια στους εχθρούς της παλαιστινιακής επανάστασης.

Στην παλαιστινιακή επανάσταση, δεν πολεμάμε μόνο ενάντια στο «Ισραήλ» και τον σιωνισμό· πολεμάμε ενάντια στις αραβικές αντιδραστικές δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με το σιωνιστικό κίνημα. Εμείς, στην παλαιστινιακή επανάσταση, θεωρούμε τον Χασάν Β’ εχθρό μας, όπως είναι και δικός σας εχθρός.

Ζήτω ο ένοπλος αγώνας των Σαχράουι! Ζήτω ο διεθνισμός! Κάτω η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός!».

(Με πληροφορίες από palquest, Μετάφραση Prolet connect)