Την ώρα που υπάρχει αγροτικός αναβρασμός στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης κυκλοφόρησαν κάποια στοιχεία από τον Σύνδεσμο Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων – Λαχανικών Incofruit-HELLAS για τις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών για τον Γενάρη του 2024. Ας τα δούμε: Τα φρούτα και τα λαχανικά που εισήχθησαν έφτασαν τους 47.070 τόνους έναντι των 35.832 τόνων τον Ιανουάριο του 2023. Οι μεγαλύτερες μεταβολές, ως προς τις ποσότητες, εντοπίζονται στις πατάτες, τις μπανάνες και τα κρεμμύδια. Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα εισήχθησαν 15.110 τόνοι πατάτας έναντι του Ιανουαρίου του 2023 (12.119 τόνοι – 24,68%), προερχόμενοι από την Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία.

Σε ό, τι αφορά τις μπανάνες, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 19.551 τόνους έναντι 17.099 τόνων του περσινού Ιανουαρίου (+14,34%), προερχόμενοι κυρίως από την Ισημερινό, την Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα (Συμφωνία MERCOSUR).

Σχετικά με τις εισαγωγές κρεμμυδιών, αυτές έφτασαν τους 2.238 τόνους έναντι των 823 τον Ιανουάριο του 2023 (170,9%), προερχόμενοι από την Αίγυπτο, την Ινδία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, οι κοινοτικές εισαγωγές του 2023, βάσει της Eurostat εκτιμώνται από τρίτες χώρες να έχουν αυξηθεί κατά +32,9% σε όγκο σε σχέση με το 2022, φτάνοντας σε 16,289 εκατ. τόνους και με αυτές του ενδοκοινοτικού εμπορίου να είναι μειωμένες κατά -5,5% σε 28,112 εκατ. τόνους.

Κυριότερες προμηθεύτριες τρίτες χώρες είναι κατά σειρά η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, η Νότιος Αφρική, το Μαρόκο κ.α.

Βομβαρδίζεται η αγορά από «Τρίτες χώρες έξω από την Ευρωπαϊκή κοινότητα» γιατί οι μεγάλες εταιρίες εισαγωγών μπορούν και αγοράζουν με χαμηλό κόστος. Το εργατικό δυναμικό και οι μισθοί σε αυτές τις χώρες από Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία είναι επιπέδου «Μανωλάδας» και οι μεγαλέμποροι έχουν μεγαλύτερο κέρδος από τις νεοαποικιακές συμβάσεις που ο ιμπεριαλισμός έχει επιβάλει στους λαούς αυτών των χωρών. Οι δήθεν ρυθμίσεις και οι ρήτρες «περί αθέμιτου ανταγωνισμού» και «σεβασμού στο περιβάλλον» είναι το φύλλο συκής εντός ΕΕ που καλύπτει την κερδοφορία των καπιταλιστών στην ευρωπαϊκή λαχαναγορά.

Να μη μιλήσουμε για τις… ελληνοποιήσεις προϊόντων, που είναι ένα μόνιμο σκάνδαλο στην αγορά και το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν τρώνε πατάτα και κρεμμύδι από τη χώρα τους. Η τιμή των δύο αυτών αγροτικών προϊόντων όμως αγοράζεται με τις τιμές που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι.

Η χώρα μας είναι μια μεσογειακή χώρα που παράγει τα πάντα και θα έπρεπε ο λαός μας να έχει πρόσβαση σε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Όμως η αστική τάξη και η ΕΕ μάς έχουν μετατρέψει, από χώρα που μπορούσε να θρέψει τον λαό της με τα δικά της αγροτικά προϊόντα και να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της, σε χώρα – εσπρεσιέρα. Μια χώρα που όλη της η οικονομία είναι προσανατολισμένη στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού…

Η διαχρονική επίθεση της ΚΑΠ ενάντια στην ελληνική αγροτική παραγωγή και η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των ιμπεριαλιστών των αγροτικών προϊόντων είναι οι παράγοντες που σήμερα οι έλληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να φάνε τομάτα και πατάτα. Με τιμές απλησίαστες και αμφιβόλου ποιότητες σε φρούτα και λαχανικά την ίδια ώρα που και ο αγρότης δε μπορεί να ανταπεξέλθει από τα έξοδα για να καλλιεργήσει και να πουλήσει φτηνά αλλά και ο εργάτης στις πόλεις επειδή δεν μπορεί να αγοράσει τρέφεται με σκουπίδια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στα ακριβότερα ενοίκια καλλιεργήσιμης αγροτικής γης.

Το ζήτημα των εισαγωγών και των τιμών είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την εκμετάλλευση του τόπου μας από τις ντόπιες και ξένες  ρουφήχτρες. Ειδικά μετά τις καταστροφές σε Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία το ζήτημα φρούτων και λαχανικών που θα έρχεται από έξω θα πάρει ακόμα πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και τα εργαζόμενα στρώματα μόνο ενωμένα κάτω από τη σημαία της αντικαπιταλιστικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης θα μπορέσουν να βάλουν εμπόδια σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα της συνολικής φτωχοποίησης.

Διαβάστε ακόμα: Εκτίναξη εισαγωγών στα φρούτα και τα λαχανικά