Η Συνομοσπονδία των Ιθαγενικών Κοινοτήτων του Εκουαδόρ (CONAIE) έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες μια καμπάνια (No Al TLC) ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TLC) μεταξύ Εκουαδόρ και Κίνας. Η Συμφωνία αυτή επικυρώθηκε από την εκουαδοριανή Βουλή από το Νοέμβριο του 2023 και η διαδικασία συνεχίζεται με τη νέα προεδρία μετά τις εκλογές. Δημοσιεύουμε παρακάτω την προκήρυξή της καθώς είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίον οι ιθαγενείς φτωχοί αγρότες του Εκουαδόρ βλέπουν την πολιτική που ευνοεί τα κινεζικά μονοπώλια. Ο νέος, εξάλλου, πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Νομπόα μεγαλοεπιχειρηματίας ο ίδιος, και γιος ενός από τους πλουσιότερους μπίζνεσμεν του Εκουαδόρ, ξέρει πολύ καλά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της τάξης του.

***

CONAIE, 21 Ιανουαρίου 2024

Η TLC είναι επικίνδυνη για το Εκουαδόρ

Η Συμφωνία του Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ του Εκουαδόρ και της Κίνας μπήκε σε διαπραγματεύσεις και υπογράφτηκε με επιφυλάξεις από την κυβέρνηση του Λάσσο (σ.τ.μ. Ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας) «με τρόπο εικονικό και ταυτόχρονα στις 10 Μαΐου του 2023 στο Κίτο και στις 11 Μαΐου του 2023 στο Πεκίνο». Αυτή η εμπορική συμφωνία αποτελεί μια απειλή για την εθνική κυριαρχία, τη ντόπια παραγωγή, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των λαών των ιθαγενών και των αγροτών.

Η TLC ευνοεί μόνο τις πολυεθνικές κινεζικές εταιρείες, τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους και την εξαγωγική αγροτική βιομηχανία, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των δικών μας φυσικών πόρων: πετρέλαιο, ορυκτά και ενέργεια. Αυτά τα εξαγωγικά έργα επηρεάζουν σοβαρά τις περιοχές και τα οικοσυστήματα βιοποικιλιών όπως η ζούγκλα, τα δάση, την έρημο, όπου ζουν οι λαοί και οι εθνότητες. Επιπλέον, αυτή η συμφωνία ευνοεί την παραγωγή με βάση τα μεταλλαγμένα και τα φυτοφάρμακα θέτοντας σε κίνδυνο την επισιτιστική μας κυριαρχία και τις ζωές μας.

Οι ιθαγενικές κοινότητες θα επηρεαστούν περισσότερο από όλους από τις εξαγωγικές δραστηριότητες που προωθεί αυτή η συμφωνία. Η TLC φτωχοποιεί και καταστρέφει τις λαϊκές και αγροτικές κοινότητες, που δεν έχουν καμία βοήθεια ούτε τεχνική ούτε οικονομική από το κράτος, όπως και η μικρή μεσαία βιομηχανία που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ασιατικό γίγαντα.

Η TLC δεν εγγυάται μια δίκαιη εμπορική σχέση, μια και η Κίνα έχει μια τεραστίων διαστάσεων παραγωγική ικανότητα, τεχνολογική και οικονομική σε σχέση με το Εκουαδόρ, βάζοντας σε κίνδυνο την εθνική παραγωγή και ζημιώνοντας την εργασία και το περιβάλλον. Τα προϊόντα που εξάγει το Εκουαδόρ στην Κίνα είναι κυρίως πρώτες ύλες και γεωργικά προϊόντα (πετρέλαιο, χαλκός, χρυσός, ασήμι, γαρίδες, μπανάνες), που η εξόρυξή τους δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις κοινωνικές και περιβαλλοντικές. Με αυτή τη συμφωνία, οι εξορύξεις θα εντατικοποιηθούν εμβαθύνοντας το ληστρικό μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί στη χώρα.

Η TLC δεν υπολογίζει τη συμμετοχή της κοινωνίας, τις οργανώσεις και τους ιθαγενικούς λαούς. Ούτε ποτέ υποβλήθηκε σε μια διαδικασία προηγούμενης διαβούλευσης, ελεύθερη και ανοιχτή στους ιθαγενικούς λαούς, στους αφροεκουαδοριανούς και Μοντούμπιος (σ.τ.μ. μιγάδες που ζουν στις ακτές της χώρας), οι οποίοι θα είναι και αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από όλους. Ποτέ, επίσης, δεν δημοσιεύτηκαν οι μελέτες της συμφωνίας για την εργασία, το περιβάλλον και την εθνική παραγωγή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η TLC επιτρέπει την είσοδο «σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, παλιοσίδερα, μπαταρίες, πλαστικά απόβλητα και άλλα μολυσμένα απόβλητα με ουσίες χημικές και ραδιενεργές».

Για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε από το Κοινοβούλιο να απορρίψει και να σταματήσει την έγκριση  αυτής της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα. Ταυτόχρονα, καλούμε τα μέλη της οργάνωσής μας σε εθνικό επίπεδο να είναι σε εγρήγορση και να οργανώσουν την άμυνα της γης μας και των δικαιωμάτων μας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ CONAIE