Πριν μερικές μέρες, στις 22 Νοεμβρίου, έφτασε στη χώρα μας για άλλη μια φορά κλιμάκιο της Κομισιόν. Ήταν ήδη γνωστό ότι οι τιμές ρεύματος για δεύτερη φορά μέσα σε ένα πεντάμηνο θα εκτοξευθούν και πάλι, περνώντας από την χονδρεμπορική στη λιανική τον επόμενο μήνα, όχι όμως για όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά για τις Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία. Υπάρχει, λοιπόν, αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας; Μα, άλλα μας έλεγαν τη δεκαετία του ΄90 οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης: ότι καταργούσαν τα εθνικά σύνορα, μας έλεγαν, για να έχουμε όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες φθηνότερο ρεύμα! Πώς γίνεται τότε η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την ΕΕ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο; Και με ποιο τρόπο θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα ένα νοικοκυριό με άλλη μια εκτίναξη των λογαριασμών του ρεύματος ενώ ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, οι τιμές στα βασικά τρόφιμα στα ύψη και ο μισθός στα τάρταρα;

Η Κομισιόν έχει ήδη απαντήσει ότι ζήτημα επιδοτήσεων στους καταναλωτές δεν τίθεται. Είναι, λένε οι ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους «κλειδωμένες». Τι είναι άραγε μια χώρα που στην κυβέρνησή της απαγορεύεται η συζήτηση για έκτακτες κοινωνικές παροχές;

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, απαντάει: είναι μια χώρα που ο βαθμός εξάρτησής της από την πολιτική των ιμπεριαλιστών είναι ανάλογος της άγνοιάς της. Η αύξηση στο ρεύμα, είπε ο Σκυλακάκης, έχει να κάνει με έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη «τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε». Πρόκειται για έναν νέο αλγόριθμο που εφάρμοσαν οι Διαχειριστές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, τον FBNC -για όποιον θέλει να λύσει το μυστήριο- που μετράει μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας. Από εκεί και κάτω μετράει ο παλιός αλγόριθμος. «Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς λειτουργεί αυτό το μαύρο κουτί», μας πληροφορεί κυβερνητική εφημερίδα. Φαίνεται σαν να ξαναβγήκαν εκείνοι οι καλλίγραφοι φετφάδες των Σουλτάνων που οι ραγιάδες, και οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, δεν καταλάβαιναν αλλά πλήρωναν ακριβά.

Ο Υπουργός, βέβαια, Ενέργειας της Ρουμανίας, Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα, κάτι πρέπει να κατάλαβε καλύτερα για να δηλώσει: «Απαιτούμε δικαιοσύνη, να επικρατήσει η κοινή λογική, να μην έχουμε μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ».

Από πλευράς της ντόπιας αστικής κυβέρνησης δεν τίθεται, βέβαια, ζήτημα αδικίας. Τα στελέχη του ΥΠΕΝ διαπραγματεύονται πάνω σε λύσεις «συμβατές με το ευρωπαϊκό σύστημα» και στις εύλογες «προτάσεις» της Κομισιόν. Πρόκειται για τον φόρο-χάδι που αποφάσισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους ομίλους ενέργειας. “Mytilineos”, ΔΕΗ, “Motor Oil Hellas”, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είδαν   από την αρχή του 2024 τα κέρδη τους να εκτινάσσονται. Πώς; Όπως είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παλαιότερη συνάντησή τους για το ζήτημα: «σαφέστατα ουρανοκατέβατα». Περνώντας, δηλαδή, μέσα από την ισοπέδωση κάθε λαϊκού νοικοκυριού και τη ληστρική του καταδίκη στην ανέχεια.