Εδώ και μια βδομάδα η Γάζα βομβαρδίζεται αδιάκοπα. Η ανθρωπιστική κρίση είναι άνευ προηγουμένου. Χωρίς νερό, ρεύμα και καύσιμα η Λωρίδα εδώ και μέρες. Χωρίς εφόδια και ιατρική βοήθεια. Οι ισραηλινοί δίνουν «προθεσμίες» εκκένωσης που δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτικές προειδοποιήσεις. Δολοφονούνται άμαχοι και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους από βορρά προς νότο καθώς και το πέρασμα Ράφα προς Αίγυπτο.
Να σταματήσει τώρα ο βομβαρδισμός της Γάζας. Οι διάδρομοι να ανοίξουν για την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι για την εκδίωξη των Παλαιστινίων απ’ τα πατρογονικά εδάφη τους.
Τα στοιχεία που καταγράψαμε για να σπάσει ο φραγμός της σιωπής των κυρίαρχων μίντια ως τώρα είναι τα εξής:
– Περίπου 10.000 οι τραυματίες σε Γάζα και Δυτική Όχθη (από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας).
– Οι νεκροί στη Γάζα έφτασαν τους 2.215, απ’ τους οποίους οι 724 είναι παιδιά.
– Οι νεκροί στη Δυτική Όχθη έφτασαν τους 54.
– Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι εντός της Λωρίδας.
– Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο νεκροτομείο της κύριας ιατρικής μονάδας, δεν έχει απομείνει μέρος για πτώματα και σάκοι με πτώματα αποθηκεύονται εκτός του νοσοκομείου.
– Για τους τραυματίες η κατάσταση είναι χειρότερη. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν και να τους μεταφέρουν στην εντατική ενώ δεν υπάρχουν άλλα κρεβάτια για να φιλοξενήσουν τους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό δέχεται επίσης πυρά ενώ προσπαθεί να σώσει ζωές.
– 20 οικογένειες ξεκληρίστηκαν απ’ τους βομβαρδισμούς. 20 οικογένειες που ζούσαν στις γειτονιές της Γάζας, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, χάθηκαν χωρίς κανέναν επιζώντα να μπορεί να συνεχίσει την ιστορία τους από γενιά σε γενιά.
– 50.000 έγκυες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ή ακόμα και σε καθαρό νερό και 5.500 απ’ αυτές τις γυναίκες αναμένονται να γεννήσουν τον επόμενο μήνα.
– Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως: 1.300 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται 5.540 σπίτια ενώ σχεδόν 3.750 άλλα έχουν υποστεί τόσες ζημιές ώστε είναι αδύνατο να κατοικηθούν. 90 εκπαιδευτικά ιδρύματα και 18 χώροι λατρείας κατεστραμμένα. 19 Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν. 20 ασθενοφόρα καταστράφηκαν. 11 εγκαταστάσεις εξυγίανσης του νερού διαλύθηκαν.
– Στόχος των αεροπορικών βομβαρδισμών γίνονται και τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ασθενοφόρα καθώς και δημοσιογράφοι, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
– Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι και η εντολή για εκκένωση των νοσοκομείων καθώς ισοδυναμεί με δολοφονία. Οι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν ασφαλώς είτε δεν μπορούν να μεταφερθούν καθόλου, λόγω της κρίσιμης κατάστασής τους, πόσο μάλλον σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το ιατρικό προσωπικό αρνείται να τους εγκαταλείψει και παραμένει στη θέση του.
– Το Ισραήλ ρίχνει στη Γάζα και τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου. Στις 13 Οκτώβρη έριξαν βόμβες φωσφόρου και στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al-Durra, στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας.
– «Όσο η Γάζα μένει χωρίς ηλεκτρικό στα νοσοκομεία κινδυνεύουν: τα νεογέννητα που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο. Οι αιμοκαθάρσεις σταματούν και οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να γίνουν.» (Fabricio Carboni, διευθυντής της ICRC (ΔΕΕΣ) στην περιοχή).
-Έγκλημα πολέμου τα τελεσίγραφα εκκένωσης, σύμφωνα και με τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης.
– Στις 7 Οκτωβρίου, ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Mohammad Al-Salhi, που εργαζόταν στο πρακτορείο ειδήσεων Fourth Authority, έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό ενώ κάλυπτε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα ανατολικά του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Al-Bureij, που βρίσκεται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
– Την ίδια ημέρα, ο Ibrahim Lafi από το πρακτορείο ειδήσεων Ain Media σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ κοντά στο σημείο ελέγχου Beit Hanoun, κοντά στον διαχωριστικό φράχτη με το Ισραήλ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν τα Μέσα Ενημέρωσης.
– Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Al-Ghad, Ibrahim Qanan, τραυματίστηκε στο πόδι από επίθεση πυραύλων με στόχο το νοσοκομείο Nasser στην πόλη Khan Yunis.
– Στην πόλη της Γάζας, τραυματίσθηκε ο δημοσιογράφος Saleh Al-Masry και η σύζυγός του από ισραηλινά πυρά, τα οποία κατέστρεψαν τα σπίτια του διευθυντή του ραδιοφώνου Zaman, Rami Al-Sharafi και του δημοσιογράφου Basil Khair Al-Din, που εργάζεται για τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Quds Today.
– Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν πλήρως ή εν μέρει τα κεντρικά γραφεία πολλών Μέσων Ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας σύνταξης της εφημερίδας Al-Ayyam, του ραδιοφωνικού στούντιο Gaza FM που βρισκόταν στον Πύργο της Παλαιστίνης και των κεντρικών γραφείων του πρακτορείου ειδήσεων Shehab, μεταξύ άλλων. Τα γραφεία του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Ma’an υπέστησαν σοβαρές ζημιές λόγω της ισοπέδωσης του Πύργου Al-Watan.
– Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά από βομβαρδισμό, σκοτώθηκε η επικεφαλής της επιτροπής γυναικών δημοσιογράφων Σαλάμ Χαλίλ, μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της.
– Στις 10 Οκτωβρίου, τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, ο Said al-Taweel, διευθυντής του πρακτορείου ειδήσεων Al-Khamisa, ο φωτορεπόρτερ Mohammed Sobboh και ο Hisham Nawajhah, ανταποκριτής πρακτορείου ειδήσεων στη Γάζα, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που χτύπησε πολυκατοικία κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας.
– Στις 13 Οκτώβρη, ο ισραηλινός στρατός σημαδεύει με ρουκέτα ομάδα δημοσιογράφων με εμφανή διακριτικά, συμπεριλαμβανομένων ρεπόρτερ του Al Jazeera, του Reuters και του AFP, στον νότιο Λίβανο. Ο δημοσιογράφος του Reuters Ισάμ Αμπντάλα νεκρός, δύο τραυματίες σε νοσοκομείο.
Πηγές: Euronews, Al Jazeera, UNFPA, UNOCHA, Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, CNN, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.