62χρονος μετανάστης από την Ρουμανία βρήκε τον τρόπο να έρθει σε επαφή με την πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα για να καταγγείλει κάτι που για τα ΜΜΕ δεν έχει και μεγάλη αξία ώστε να γνωστοποιηθεί ευρύτερα. Ένα κομμάτι της ελληνικής επαρχίας βέβαια δεν θα ήθελε και να γίνει γνωστό το συμβάν, όπως δεν μαθαίνονται τόσα και τόσα για τη σκληρή εκμετάλλευση του ελληνικού καπιταλισμού, ειδικά όταν πρόκειται για μετανάστες εργάτες γης. Αυτό το κομμάτι ονομάζεται τσιφλικάδες, αφέντες, εκμεταλλευτές, δουλέμποροι…

Ο 62χρονος βρισκόταν εννιά μήνες σε ομηρία στη Λάρισα από δύο κτηνοτρόφους, 44 και 42 ετών. Είχε συμφωνήσει μαζί τους να εργαστεί ως βοσκός από τον Γενάρη. Όταν μετά από λίγες μέρες δήλωσε πως θέλει να φύγει χτυπήθηκε από τον έναν, ενώ του έκλεψε και την ταυτότητα. Αργότερα τον είχαν μεταφέρει στα Γρεβενά για να δουλέψει και εκεί. Όταν αργότερα δήλωσε ξανά πως θέλει να φύγει ξυλοκοπήθηκε για δεύτερη φορά, ενώ όλο αυτό το διάστημα οι εκμεταλλευτές του και βασανιστές τού είχαν δώσει… 300 ευρώ.

Μετά την καταγγελία του Ρουμάνου εργάτη ακολούθησε η σύλληψη των δύο κτηνοτρόφων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας με την κατηγορία της «ομηρίας ανθρώπου κατά συναυτουργία με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση».

Είναι νόμος για τα αφεντικά οι μετανάστες εργάτες γης να είναι αδήλωτοι, να δουλεύουν για ένα ξεροκόματο και να μη βγάζουν κιχ. Αλλιώς απειλούνται, χτυπιούνται, κρατούνται όμηροι… Η αγροτική παραγωγή είναι μια τεράστια Μανωλάδα, ένα μεγάλο κάτεργο για τους εργαζόμενους που τσαπίζουν, οργώνουν, ραβδίζουν, εργάζονται ως βοσκοί.

Το «φρέσκο» νέο της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πως, μετά την απολογία τους, οι δύο κτηνοτρόφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και… αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους!

Οι πολιτικές του Κεφαλαίου καταστρέφουν τον τόπο, τα αφεντικά δρουν ανενόχλητα ρουφώντας την υπεραξία των εργατών και των εργατριών. Οι τσιφλικάδες τρομοκρατούν και κρατούν ομήρους μετανάστες εργάτες γης. Η ενότητα των εργατών γης και των προλετάριων είναι το βήμα για να μη δρουν οι τσιφλικάδες, τα αφεντικά ανενόχλητοι…