Τις τελευταίες μέρες, η σιωνιστική οντότητα, μην έχοντας κανέναν περιορισμό ως προς το οτιδήποτε από τη διεθνή κοινότητα, παραβιάζει και τους όρους της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων-αιχμαλώτων που έγινε τον Νοέμβρη του 2023 με τις οργανώσεις της Αντίστασης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Γενάρη, ο σιωνιστικός στρατός συνέλαβε ξανά τον 17χρονο Youssef al-Khatib ο οποίος είχε κληθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και πιέστηκε να παραδοθεί. Ο al-Khatib είχε φυλακιστεί χωρίς καν δίκη, στο πλαίσιο των διοικητικών κρατήσεων του Ισραήλ. Το περιστατικό σηματοδοτεί την πρώτη σύλληψη Παλαιστίνιου που αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων.

Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 25 Γενάρη, συνέλαβαν ξανά και τον 18χρονο Ahmed Walid Khashan. Ο 18χρονος Khashan είναι ο αδερφός του Wissam Khashan, ενός 24χρονου που δολοφονήθηκε στη Τζενίν από ισραηλινούς στρατιώτες και είχε περάσει έξι χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Ο Ahmed συνελήφθη αρχικά στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Η Χαμάς κάλεσε άμεσα τους διαμεσολαβητές της συμφωνίας ανταλλαγής του Νοεμβρίου να παρέμβουν ώστε να πιέσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.