Δεν υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη για το ποιόν του Stefanos και του κόμματός του. Η εργατική τάξη γνωρίζει τι είδους αριστερό κόμμα είναι το ΣΥΡΙΖΑ· και το παλιό και το «νέο». Το έχει νιώσει από τις συνέπειες των αριστεροδεξιών μνημονίων που καταδίκασαν την εργατική τάξη και τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα σε μια ζωή σκληρής ταξικής εκμετάλλευσης και οικονομικής αφαίμαξης. Φάνηκαν οι «φίλοι του λαού» και οι υπηρεσίες τους στο σύστημα και στους ιμπεριαλιστές δανειστές.

Ας δούμε μέρος της συνέντευξης του Stefanos στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάννη για λογαριασμό του ΑNT1. Kαι ας απολαύσουμε ειλικρίνεια που σπάει κόκκαλα… Για τους σκληρούς αναγνώστες θα προτείναμε την αυτούσια παρακολούθησή της, η οποία αποτυπώνει όλη την πολιτική προοπτική του Stefanos για τον ελληνικό καπιταλισμό.

Το παρακάτω απόσπασμα της συνέντευξης το αλιεύσαμε από την ΑΥΓΗ:

[…] Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Το δικό μου το ερώτημα ποιο είναι: αν ένας πρόεδρος ενός κόμματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, άρα αριστερό κόμμα…

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά είναι στερεότυπα που ανήκουν στο παρελθόν.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα δεν είναι αριστερό κόμμα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι κάποιος είναι αριστερός, δεν μπορεί συγχρόνως σύννομα να έχει πλουτίσει.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Όχι, δεν είπα ότι δεν μπορεί, απλώς ένας άνθρωπος σαν κι εσένα που έχει αυτό τον πλούτο, που είναι καπιταλισμός αυτό, από τον καπιταλισμό έγινες πλούσιος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά είναι στερεότυπα ότι είναι καπιταλισμός.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Τι είναι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που έχει η Ελλάδα δεν είναι καπιταλισμός αυτή τη στιγμή, είναι κρατικοδίαιτο.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εσύ τι έχεις;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σου εξηγώ. Ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο;

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Εγώ ξέρεις τι θέλω να καταλάβει ο κόσμος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι το σοβιετικό; Ο κομμουνισμός; Ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο τη σήμερον ημέρα; Αυτή είναι η δική μου ερώτηση: ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο στην παγκόσμια οικονομία στην οποία ζούμε;

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Πολλά εναλλακτικά μοντέλα υπάρχουν, απλά εξαρτάται τι θα διαλέξει ο καθένας. Ο καπιταλισμός είναι ένα πολύ ωραίο μοντέλο, αρκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει κι ένα «Κ» στο τέλος να είναι και καπιταλισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα. Αυτό ρωτάω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης της παγκόσμιας οικονομίας τη σήμερον ημέρα;

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Άρα καπιταλισμός.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βρισκόμαστε στην παγκόσμια οικονομία, έχουμε παγκόσμιες αγορές, ανταγωνιζόμαστε με πάρα πολλές χώρες. Μέσα στη χώρα μας πρέπει να έχουμε ανοιχτές αγορές αλλά ρυθμισμένες. Η αγορά ενέργειας -το ρεύμα στη Γερμανία είναι πολύ πιο ρυθμισμένο από ό,τι στην Ελλάδα.

Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Όντως. Άρα εσύ είσαι ένας καπιταλιστής αριστερός, Στέφανε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με κάθε σεβασμό, έχεις ένα μεγάλο μικρόφωνο στην τηλεόραση και επιμένεις σε λέξεις οι οποίες όντως συμβολίζουν κάτι από το παρελθόν, αλλά δεν αλλάζουν τίποτα έμπρακτα και ίσως να μην έχουν καν αναφορά στο σήμερα. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Να μην έχουμε τράπεζες; Ποιο είναι το εναλλακτικό σύστημα; […].

«Στερεότυπα» λοιπόν το καπιταλιστικό σύστημα και η βαρβαρότητά του, η ταξική εκμετάλλευση και το σύστημα των οικονομικών ανισοτήτων… Τάδε έφη Stefanos… Για μας υπάρχει εναλλακτική. Είναι ο κομμουνισμός. Η σχεδιασμένη οικονομία και η λαϊκή κυριαρχία με την εξουσία να την έχει το προλεταριάτο. Όλα αυτά τα «ξεπερασμένα» είναι που κάνουν τους αστούς να τρέμουν και να νιώθουν ασφυξία και μόνο στη σκέψη εφαρμογής τους από την εργατική τάξη. Παθαίνουν ταραχή και μόνο στη σκέψη ότι θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και τα κέρδη του κάθε Stefanos θα περνάνε σε όλη την κοινωνία και θα καλύπτουν λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες… Το πλήρες ξεμασκάρεμα της αριστεράς του κεφαλαίου σε συνθήκες άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης για τον λαό μας, μόνο θετικά πολιτικά οφέλη έχει για το ταξικό-αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Τέτοιες σταράτες δηλώσεις δημιουργούν διαχωρισμό μεταξύ των τάξεων και βοηθάνε τα λαϊκά στρώματα να δουν τι πραγματικά θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πολιτικό παζάρι…