Στις άγριες μάχες της 30ής Ιανουαρίου συντρίφτηκε τελείως η νότια πλευρά του εχθρού. Στις 31 Ιανουαρίου, παραδόθηκε μαζί με το επιτελείο του ο διοικητής της 6ης Στρατιάς αντιστράτηγος Πάουλους και στις 2 Φεβρουαρίου, με τη διάλυση και της βόρειας ομάδας του εχθρού, τελείωσε η μάχη του Στάλινγκραντ.

Στο Στάλινγκραντ οι Γερμανοί είχαν πάνω από 90.000 αιχμαλώτους, 24 στρατηγούς και 2.500 αξιωματικούς. Μονάχα στο πεδίο της μάχης οι Σοβιετικοί μάζεψαν και έθαψαν 147.900 νεκρούς, εκτός από μερικές δεκάδες χιλιάδες που μάζεψε νωρίτερα ο ίδιος ο εχθρός. Οι εχθρικές απώλειες υπολογίζονται περίπου σε 800.000. Τα λάφυρα ήταν απειράριθμα. Το Στάλινγκραντ ήταν η ενσάρκωση του ηρωισμού και της δύναμης του σοβιετικού λαού, το μεγαλύτερο υπόδειγμα πολεμικής επιμονής και ανδρείας στην ιστορία. 

Η καταστροφή των Γερμανών στο Στάλινγκραντ είχε παγκόσμια ιστορική σημασία. Η νίκη του Στάλινγκραντ έδωσε δύναμη στην ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των λαών της Ευρώπης. Ενισχύθηκαν τα κινήματα αντίστασης. Το αποτέλεσμα της καταστροφής του εχθρού στο Στάλινγκραντ ήταν η κρίση που άρχισε στο στρατόπεδο του φασισμού. Το Στάλινγκραντ ήταν η δύση του γερμανικού φασισμού.

Η μάχη του Στάλινγκραντ, που άρχισε στις 23 Αυγούστου του 1942 και τέλειωσε στις 2 Φεβρουαρίου του 1943, σήμανε την απαρχή μιας ριζικής μεταβολής στην πορεία του πολέμου. Η μάχη του Στάλινγκραντ που τέλειωσε με την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία των πολέμων, ήταν το απαύγασμα της πολεμικής τεχνικής. Ήταν ο θρίαμβος της σοβιετικής στρατηγικής και το ξεσκέπασμα της λαθεμένης και τυχοδιωκτικής στρατηγικής των Γερμανών. Η ιστορία δεν έχει να δείξει άλλο τέτοιο παράδειγμα κύκλωσης και εξόντωσης μιας τόσο μεγάλης στρατιάς εχθρού που ήταν εξοπλισμένη με όλα τα μέσα της σύγχρονης πολεμικής τεχνικής. Η μάχη του Στάλινγκραντ ανέβασε το διεθνές κύρος του σοβιετικού κράτους. Όλη η προοδευτική ανθρωπότητα χαιρέτισε τη νίκη του Στάλινγκραντ σαν γεγονός παγκόσμιας ιστορικής σημασίας*.

81 χρόνια από τη νίκη της Μάχης του Στάλινγκραντ. Όμως δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το Στάλινγκραντ παρέμεινε ως Στάλινγκραντ στη μνήμη του παγκόσμιου προλεταριάτου και στις συνειδήσεις των κομμουνιστών που αρνήθηκαν τη ρεβιζιονιστική στροφή, των επαναστατών και αντιφασιστών σε όλο τον κόσμο. Θα είναι για πάντα η σημαία των επαναστατικών και απελευθερωτικών κινημάτων. Για τους παλινορθωτές του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ και τα Κομμουνιστικά Κόμματα που δέχτηκαν τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ δεν υπάρχει Στάλινγκραντ αλλά Βόλγκογκραντ (1961). Μια ονομασία που έδωσαν για την ιστορική πόλη αυτοί που θέλησαν να διαλύσουν ότι είχε σχέση με το Λενινιστικό-Σταλινικό Κόμμα στην ΕΣΣΔ και το κατάφεραν. Άραγε αν κέρδιζαν οι ναζί πως θα το ονόμαζαν;

Γράφαμε για τα 80χρονα: Με την καθοδήγηση του Στάλιν η ΕΣΣΔ ξεκίνησε μια στρατιωτική αντεπίθεση που την έφερε να καρφώσει την Κόκκινη Σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ και να ανοίξει μια νέα εποχή για τους λαούς του κόσμου.

Θα σταθούμε σε κάτι πολύ βασικό που είναι και η γραμμή μας όσον αφορά τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη και τον Πατριωτικό Πόλεμο: καθήκον μας είναι να μην περάσει το «κόψε ράψε» από όλων των ειδών τους εμπόρους σύγχυσης.

Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους λαούς της ΕΣΣΔ, ανήκει στο Κόμμα των Μπολσεβίκων, ανήκει στον σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής και στην αγάπη για τη σοσιαλιστική πατρίδα όλων των ανθρώπων που ξεσκλάβωσε η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.

Οι μεγαλορώσοι σωβινιστές και ο ρώσος ιμπεριαλιστής εισβολέας Πούτιν δεν έχουν καμία σχέση με την Λενινιστική-Σταλινική ΕΣΣΔ. Λερώνουν την πραγματική απελευθερωτική διάσταση του Στάλινγκραντ με τη σημερινή αντιδραστική φύση του ρώσικου ιμπεριαλισμού και της αντεπαναστατικής πολιτικής τους. Είναι αυτοί που έθαψαν την απόπειρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και έφαγαν σαν τις ύαινες τον πλούτο της σοσιαλιστικής οικονομίας, που έχτισε με το αίμα και τον ιδρώτα του ο σοβιετικός λαός. Είναι αυτοί που ως απόγονοι των παλινορθωτών θέλησαν να μετατρέψουν τη Σοβιετική Γή ξανά σε φυλακή των λαών κάτω από την μπότα των νεοτσάρων.

Έτσι και στη χώρα μας κάθε είδους αντικομμουνιστές φιλοπουτινικοί αλλά και τροτσκιστές (!) είναι βέβηλοι όταν δήθεν τιμούν το Στάλινγκραντ ή το κάνουν εθιμοτυπικά σημαία, με παχιά λόγια και αναρτήσεις που «αποχρωματίζουν» το Στάλινγκραντ από τον Στάλιν και τους Μπολσεβίκους.

*Απόσπασμα από το Ιστορικό Εγχειρίδιο «Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος και η σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης», που εκδόθηκε από την Κόκκινη Βιβλιοθήκη και την Ομάδα Προλεταριακής Αυτομόρφωσης τον Ιούλη του 2022. Πρέπει να διαβαστεί από κάθε νέο και νέα έτσι ώστε να ατσαλωθούν πολιτικά και να αντιταχθούν στις καθοδηγήσεις των δήθεν κομμουνιστών που λειτουργούν ως ουρά του ρωσικού ιμπεριαλισμού και δημιουργούν συγχύσεις στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.