Ο υπουργός εξωτερικών, Γεραπετρίτης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από τεμενάδες στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να μας πείσει ότι μόνο καλή για τον λαό μας είναι η ιμπεριαλιστική εξάρτηση από τις ΗΠΑ. Ας δούμε τι είπε σε συνέντευξη του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» (1/6/2024) και ας βγάλουμε συμπέρασμα για την εξωτερική πολιτική της ντόπιας αστικής τάξης μόνιμα γαντζωμένης από τα μπατζάκια των βορειοαμερικάνων ιμπεριαλιστών.

(…)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ακούγεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο. Πού οφείλεται αυτό;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται πράγματι στο απόγειό τους. Μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, ενισχύουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, συντονίζουμε και αναβαθμίζουμε τους στενούς πολιτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και αμυντικούς μας δεσμούς, δημιουργούμε ένα κοινό όραμα. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μια εξαιρετική γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

Το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων οφείλεται στο ότι η Ελλάδα καταδεικνύει έμπρακτα ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε από κοινού να συμβάλουμε στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Εργαζόμαστε από κοινού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση πάρα πολύ σημαντικών απειλών, καθώς στην περιοχή μας έχουμε ανοιχτά μέτωπα, όπως είναι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και, παράλληλα, η πολύ μεγάλη αστάθεια στον Νότιο Καύκασο, στη Μεσόγειο, στην περιοχή του Σαχέλ.

Παράλληλα, με τις ΗΠΑ εργαζόμαστε εποικοδομητικά και για την αντιμετώπιση νέων πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, οι πανδημίες και η κυβερνοασφάλεια.

Η Ελλάδα, χώρα με σταθερό πολιτικό περιβάλλον και με συνθήκες σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης, υποδέχεται πλέον, τα τελευταία χρόνια, εμβληματικές επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων η Pfizer, η Microsoft, η Google και η Amazon.

Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, η αμυντική συνεργασία, η αναβάθμιση πολύ σημαντικών ενεργειακών υποδομών και η συνεισφορά της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διευρύνουν τη συμμαχική μας σχέση και συνεργασία.

Με τις ΗΠΑ χτίζουμε μια στέρεη και ισχυρή συμμαχία για το καλό των δύο χωρών αλλά και για την περαιτέρω εμπέδωση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας (…)».

Μιλάμε για την απόλυτη υποταγή και την καλλιέργεια μιας «εικονικής πραγματικότητας» περί ισχυρής Ελλάδας και «αξιόπιστης συμμάχου» των ΗΠΑ. Μια αστική προσέγγιση για να σερβίρεται στο πόπολο ως εύπεπτο και ανακουφιστικό αφήγημα  που βαφτίζει το κρέας ψάρι. Δηλαδή μείνετε ήσυχοι όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, έχουμε την εύνοια των ΗΠΑ, είμαστε οι σύμμαχοι τους…  Τα «κοινά» οράματα που κατά καιρούς έχουν οι ιμπεριαλιστές με την ντόπια αστική τάξη η ιστορία έχει δείξει ότι μετατρέπονται σε καταστροφές και πόνο για τον λαό μας. Η εξάρτηση της ντόπιας αστικής τάξης δεν μπορεί να πάρει άλλο χαρακτήρα πέρα από την πιο βαθιά προσήλωση και υπηρεσία προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα που δήθεν κόπτεται ο Γεραπετρίτης για την Ουκρανία και την ρώσικη εισβολή την ίδια ώρα που η μισή Κύπρος είναι υπό τουρκική κατοχή μισό αιώνα και για την κατοχή αυτή ευθύνη έχουν οι ΗΠΑ εκτός των Άγγλων ιμπεριαλιστών. Όμως στους συμμάχους όλα επιτρέπονται… Η εθνική κυριαρχία είναι εθνική μέχρι εκεί που φτάνουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών συμμάχων μας. Γαβγίζουν όπου τους πουν αυτοί και όταν σφίξουν το λουρί κάνουν το κουτάβι. Κάπως έτσι είναι η εθνική τους πολιτική, η οποία δεν έχει σχέση με ειρήνη για τους λαούς και τον λαό μας αλλά είναι επικίνδυνη και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει καταστροφική.