Δευτέρα 11/12 και Παγκόσμια ημέρα βουνού. Πολλές χιλιάδες κόσμου από ομάδες, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες και φίλους του βουνού και της φύσης συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν μία δυναμική πορεία ενάντια στη νέα πράσινη ενέργεια που, όπως φαίνεται, μέρα με τη μέρα μαυρίζει και ρημάζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους και όχι μόνο, της χώρας μας.

Δεν έχουν τέρμα οι αδειοδοτήσεις και άλλων ενεργειακών έργων όχι μόνο στις βουνοκορφές αλλά και στα νησιά, τα ποτάμια και τους κάμπους απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα. Από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 23 ακούσαμε και βιώσαμε ανείπωτες καταστροφές, με κορύφωση την πυρκαγιά στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει την οργή όλων μας και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά τόσο από τοπικές ομάδες όσο κι από συλλόγους που ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα και μάλιστα έχοντας αρκετές και αξιοσημείωτες νίκες. Όλος αυτός ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους φυσιολάτρες αλλά την ανθρώπινη κοινωνία ευρύτερα διότι ό, τι κάνουμε στη φύση το κάνουμε και στον εαυτό μας. Ο ορίζοντας που χάνουμε με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά είναι ο ορίζοντας της ελευθερίας μας.

Οι καπιταλιστές που μας κυβερνούν προφασίζονται ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής πρέπει με κάθε κόστος να βάλουμε παντού ΑΠΕ. Όλα αυτά γίνονται αυθαίρετα χωρίς μελέτη, χωρίς έρευνα με υποτιθέμενο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Πραγματικά είναι ανάγκη να προστατευτούμε όλοι όχι από την κλιματική αλλαγή που μας τσαμπουνάνε αλλά από τις σοβαρές επιπτώσεις που συνεπάγονται από την αιολική βιομηχανία και γενικά από τις αδειοδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πόση κοροϊδία πια θα ανεχτούμε από τους κυβερνώντες όταν λένε παραληρηματικά ψέματα μέσα από τα έδρανα της βουλής; Ρίχνουν στάχτη στα μάτια στην κυριολεξία στον ανυποψίαστο και ανενημέρωτο Έλληνα ψηφοφόρο τους. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους, οι φωτιές μπαίνουν με σκοπό να γίνει παντού κρανίου τόπος και να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά διότι είναι αδύνατο να μεταφερθεί μια ανεμογεννήτρια εάν πραγματικά δεν έχει εξαφανιστεί μεγάλο τμήμα του δάσους, ώστε να ανοίξει δρόμος.

Η διαχείριση όμως της ενέργειας συνιστά πολιτικό ζήτημα. Ζήτημα που αν ασχοληθούν με αυτό μόνο οι καπιταλιστές, ανενόχλητοι θα συνεχίσουν να παράγουν και να διευρύνουν τις καπιταλιστικές τους σχέσεις με σκοπό το οικονομικό κέρδος και μόνο. Γι’ αυτό κι είναι επιτακτική η ανάγκη να αγωνιζόμαστε με κοινό σκοπό την υπεράσπιση της γης και της ελευθερίας.

Η πορεία αυτή ήταν αφυπνιστική και συγκινητική συνάμα. Ας μην αφήσουμε την ενεργειακή λαίλαπα να καταπατήσει τα απάτητα βουνά μας, ας μην επιτρέψουμε την αδειοδότηση εξορύξεων υδρογονανθράκων, αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων και ας σταματήσουμε τις διώξεις από το σάπιο ελληνικό σύστημα όσων υπερασπίζονται τη ζωή και την ελευθερία μας.

Όλη η Ελλάδα μία οροσειρά δεν αντέχουμε άλλο μπουλντόζες και μπετά!

Ε. Χ.