Το παρακάτω κείμενο μοιράζεται σε χώρους δουλειάς και στις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο και την επίθεση που δέχονται οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης:
Από το προηγούμενο έτος είχε ανακοινωθεί η κατάθεση νομοσχεδίου με θέμα την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» προοικονομώντας το χτύπημα το οποίο θα δεχθεί ο τομέας της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Στις 5 Ιούλη το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε διαβούλευση παρουσιάζοντας την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης στο πλαίσιο του γενικότερου τσακίσματος της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), στο οποίο θα υπάγονται ως Μονάδες Ψυχικής Υγείας το σύνολο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας του ΕΣΥ (σημαντική αναφορά εδώ το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) . Ταυτόχρονα συστήνεται και ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ),ο οποίος είναι ιδιωτικού δικαίου, με διοίκηση διορισμένη από την κυβέρνηση θα συνενώνει όλα τα προγράμματα που λειτουργούν στη χώρα και θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας. Σε αυτόν θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ και γενικότερα όλα τα μέχρι πρότινος δημόσια προγράμματα απεξάρτησης τα οποία λειτουργούν σε νοσοκομεία (18ΑΝΩ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, ΜΕΘΕΞΙΣ).
Όσον αφορά την ψυχική υγεία, στο όνομα μιας δήθεν αποϊδρυματοποίησης, το νομοσχέδιο οδηγεί στην κατάργηση των δύο παραπάνω πολύ σημαντικών νοσοκομείων (ΨΝΑ και ΨΝΘ) . Η συρρίκνωση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας θα οδηγήσει στην άνοδο «της επιχειρηματικότητας του κλάδου». Έτσι κι αλλιώς ήδη ιδιώτες και ΜΚΟ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο. Νέα μαγαζάκια θα ξεπηδήσουν, αφού, όπως καταγγέλλουν και οι Σύλλογοι γιατρών, ήδη πέφτει ζεστό χρήμα. Φυσικά, ανεπηρέαστοι δε μένουν και οι γιατροί όπου στο όνομα «έκτακτων αναγκών» μπορούν να καλεστούν σε διαφορετικά νοσοκομεία, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας τους. Επισήμανση αξίζει και στην αναφορά του νομοσχεδίου στους εφήβους, γνωρίζοντας την αύξηση των επιθετικών συμπεριφορών στις ηλικίες αυτές, θα ορίζονται «μονάδες που εξυπηρετούν τον σκοπό της θεραπευτικής αντιμετώπισης της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και παραβατικότητας παιδιών»(!).
Επιπλέον, όσον αφορά το κομμάτι της απεξάρτησης, αρχικά, η συνένωση όλων αυτών των φορέων κάτω από την ομπρέλα ενός μεγάλου «ανεξάρτητου» οργανισμού, μέσω του οποίου καταργούνται στην ουσία αποτελεσματικά προγράμματα όπως τα στεγνά, αλλά και η σχέση ιδιωτικού δικαίου που μειώνει την κρατική ευθύνη, με εναργή τρόπο φανερώνει το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα κέντρα, τη διαστρέβλωση της φυσιογνωμίας και την περαιτέρω υποβάθμιση φορέων που επί δεκαετίες, σε ένα ήδη υποστελεχωμένο και διαλυμένο ΕΣΥ, προσφέρουν ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσίες με διαφορετικές μεθόδους, αλλά κυρίως, ως απόρροια των προηγούμενων, την άνθιση του ιδιωτικού τομέα και στον χώρο αυτό. Αυτό προφανώς και θα στρέψει τη δουλειά όλων αυτών των ανθρώπων όχι στις ανάγκες των εξαρτημένων, όπου είναι επικεντρωμένη σήμερα, αλλά στα κέρδη των ιδιωτών, τα οποία εύκολα μπορούν να αποσυνδεθούν από τη σωματική αποτοξίνωση (χαρακτηριστικό των στεγνών προγραμμάτων) και να συνδεθούν με υποκατάστατα κάθε είδους. Εξαλείφουν, έτσι, τη θεραπευτική προσέγγιση και ενισχύουν «τη μείωση της βλάβης», μιας πολύ σημαντικής υπηρεσίας, η οποία όμως λειτουργεί συμπληρωματικά ως στήριξη σε άτομα που βρίσκονται εκτός θεραπείας με στόχο την ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα και όχι ως τρόπος διαχείρισης της εξάρτησης.
Έξω από αυτά δε θα μπορούσαν να μείνουν τα κέντρα πρόληψης, τα οποία πραγματοποιούν προγράμματα πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης, έγκαιρης αναγνώρισης και μένουν ξεκρέμαστα μετά το 2027 όπου δεν προβλέπεται καμιά συνέχεια λειτουργίας τους.
Τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο χτύπημα στην προάσπιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Η υγεία του ανθρώπου συνδέεται και επηρεάζεται άμεσα από το περιβάλλον στο οποίο ζει και το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα με τον ζόφο που καθημερινά φτύνει πάνω μας οδηγεί στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, βίαιων συμπεριφορών ή στις διαφόρου τύπου εξαρτήσεις, οι οποίες φανερώνονται είτε στην αύξηση των ναρκωτικών, στο αλκοόλ αλλά και στον τζόγο και στο διαδίκτυο. Φυσικά και τα κοράκια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα κοιτάξουν να βγάλουν κέρδος ακόμη και από το ποδοπάτημα της ψυχολογίας, η οποία καταστρέφεται μέσα σε μια αδιέξοδη καθημερινότητα που προσφέρει απλόχερα το σύστημα της εκμετάλλευσης. Και φυσικά για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τους χρόνια παθούντες που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα τους περιμένει ένα διαλυμένο ΕΣΥ.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση οι γιατροί και οι όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης στέκονται απέναντι. Υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας σε όλη τη χώρα και καλούν σε συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και απεργία. Ζητούν κατάργηση του νομοσχεδίου, πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις. Χρέος της κοινωνίας, κάθε προοδευτικού ανθρώπου είναι να υπερασπιστεί τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία που δέχεται συνεχώς επίθεση με μόνα θύματα τους μη έχοντες.