Tayseer Barakat, Light in the Dark, 2016

Τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν καλά για την ντόπια αστική τάξη και την κυβέρνησή της. Μας το ανακοίνωσε μέσω φέισμπουκ ο Κ. Μητσοτάκης την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, με μια ανάρτηση γεμάτη χαρά.

«Καλημέρα! Άλλη μία Κυριακή, άλλη μία ανάρτηση για τα όσα έγιναν πράξη την εβδομάδα που μας πέρασε. Έχω πολλά νέα να σας πω σήμερα, που πραγματικά ελπίζω να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.»

Καταρχάς η επενδυτική βαθμίδα. Η Standard&Poor’ s μας ανέβασε στο χαμηλότερο επενδυτικό σκαλί. Μειώνεται έτσι το κόστος δανεισμού, διαβάζουμε στον αστικό τύπο. Οι διεθνείς παίκτες σε ξένες τράπεζες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται να αγοράσουν μερίδια στις ελληνικές τράπεζες, διαβάζουμε επίσης. Αλλά διαβάζουμε πολλά και για πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τα στόματα των ιμπεριαλιστών πατρώνων μας. Ε μην είμαστε και αχάριστοι. Για να σώσουμε τα κέρδη των αστών- των ομίλων τραπεζών βιομηχάνων- πρέπει να κάνουμε θυσίες. Πρώτα-πρώτα να παραχωρήσουμε τις υποδομές της χώρας στο ξένο κεφάλαιο, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Να ξεπουλήσουμε τα δικά μας για να τα πληρώνουμε μετά διπλά. Λογικό ε;

Με πολλή λιτότητα για τους πολλούς και πολυτέλειες Μυκόνου για τους λίγους, όλα γίνονται. Εδώ καταφέραμε να σώσουμε τους τραπεζικούς ομίλους. Τρανό παράδειγμα το μεγάλο ντιλ που πανηγυρίζουν στις επαύλεις τα αφεντικά του τόπου: Η συμφωνία Alpha Bank με τον ιταλική Unicredit. Ο ιταλικός τραπεζικός κολοσσός υπέβαλε προσφορά εξαγοράς του 9% που κατέχει στην Alpha το Δημόσιο. Εντός Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας με το δημόσιο να διαθέτει αρχικά το 20%.

Επειδή το «Δημόσιο» είναι το σύνολο της φορομπηχτικής, της καταλήστευσης του κόπου των εργαζομένων της χώρας για την ανάκαμψη του Κεφαλαίου, θα έπρεπε να είμαστε πολύ υπερήφανοι. Τα καταφέραμε μετά από τόσα χρόνια φτωχοποίησης, δίνοντας κοψοχρονιά την εργατική μας δύναμη, την υγεία, την παιδεία, τα σπίτια μας, τα δάση μας, το οξυγόνο μας, να σώσουμε τα ευαγή αυτά ιδρύματα, τους τραπεζικούς ομίλους. Τί; Αυτός δεν ήταν ο στόχος;

Προσπερνάμε το πάγωμα των επιτοκίων από την ΕΚΤ γιατί ακόμα και Στουρνάρης να είναι κανείς στα υψηλά οικονομικά ένα πάγωμα μετά από 15 μήνες 10 συνεχόμενων αυξήσεων δεν είναι και το πιο ευχάριστο.

Αλλά θα προσθέσουμε στην ανάρτηση του Πρωθυπουργού της χώρας, στις 29 Οκτωβρίου του 2023, κάτι που δεν είδε για να χαρεί ακόμη περισσότερο:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας από το Πανόραμα των Ελληνικών Σουπερ- Μάρκετ, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσεις στα κέρδη τους οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ! Μάλιστα οι μεγάλοι όμιλοι έχουν φάει τα μικρότερα: ενώ το 2000 οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες της αγοράς είχαν το 60% του συνολικού τζίρου, αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανέρχεται σε 82%. «Αυτό σημαίνει ότι ο τζίρος των 10 μεγάλων αναπτύσσεται κατά μία μονάδα ανά έτος»! διαβάζουμε στα οικονομικά νέα. Ε, δεν είναι αυτά καλά νέα για την ντόπια αστική τάξη;

Τώρα. Υπάρχουν και κάποιοι αριθμοί που δεν ακούγονται και τόσο ευχάριστοι και αισιόδοξοι. Αλλά εξαρτάται τελικά από ποια σκοπιά τα βλέπει κανείς, έτσι δε λένε;

Όπως:

Στους 8.525 έχουν φτάσει οι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας, με τον αριθμό των δολοφονημένων από τις ισραηλινές βόμβες να εκτινάσσεται μετά τη σφαγή στην Τζαμπαλίγια. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι τραυματίες ανέρχονται στους 21.543.

Στον αριθμό των νεκρών δεν περιλαμβάνονται οι αγνοούμενοι που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών του προσφυγικού καταυλισμού.

1η Νοέμβρη 2023.

Και αν αυτή η γενοκτονία, αυτή η αναίσχυντη βάρβαρη εθνοκάθαρση, πονάει τον κόσμο της ανθρωπιάς, τον κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, δεν φαίνεται να συγκινεί τον κόσμο των μπίζνες. Τα συμφέροντά τους άλλωστε χτίστηκαν πάνω στα εγκλήματα του σιωναζιστικού κράτους.

Η Εβδόμη Οκτώβρη όμως του 2023 έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία στα ιμπεριαλιστικά κονκλάβια. Συχνά διαβάζουμε στον τύπο τους ότι οποιαδήποτε μακροοικονομική πρόβλεψη αυτή τη στιγμή θα ήταν άκυρη. Με τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται σε «αδιέξοδη στασιμότητα» από στρατιωτικής πλευράς αλλά σε ατελείωτη κούρσα στρατιωτικού υλικού, ενέργειας και πρώτων υλών για το ιμπεριαλιστικό σύστημα στο σύνολό του, η Εβδόμη Οκτώβρη της Παλαιστινιακής Αντίστασης προκαλεί αναβρασμό και ανατροπές στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Για τον ευρωατλαντικό γαλλο- γερμανικό ιμπεριαλιστικό άξονα τα νούμερα για την ενεργειακή του τροφοδοσία είναι πολύ δυσάρεστα. Για τη χώρα μας και το λαό μας είναι τραγικά:

Μόνο τις τελευταίες ημέρες το πετρέλαιο Brent, ποικιλία που καταναλώνει και η χώρα μας, έχει αυξηθεί από 80 στα 90 δολάρια με προβλέψεις για ραγδαίες αυξήσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξαρτάται πάνω από 40% από το πετρέλαιο, η διακύμανση της τιμής των καυσίμων επομένως επηρεάζει σημαντικά τον ελληνικό πληθωρισμό. Μεγαλύτερη ακρίβεια δηλαδή.

Με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσαν αυξήσεις με τη χονδρική τιμή της μεγαβατώρας να ξεπερνά τα 100 ευρώ. Από Νοέμβρη. Μεγαλύτερη ακρίβεια, δηλαδή.

Η αύξηση της τιμής αργού πετρελαίου περνά στα υγρά καύσιμα- αυξάνει το κόστος παραγωγής και μεταφοράς- και ξεκινά σπιράλ ανατιμήσεων σε εμπορεύματα και υπηρεσίες. Μεγαλύτερη τι; Ακρίβεια.

Στα παραπάνω προσθέτουμε για τη χώρα μας ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί- και χωρίς κανένα κρατικό σχέδιο μέχρι στιγμής για τις τελευταίες καταστροφές στη Θεσσαλία, με αφημένους τους παραγωγούς στο έλεος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πώς άραγε θα ανακάμψει στο μέλλον; (βλ. βαμβάκι). Επίσης υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτά αποτελούν από μόνα τους πηγή πληθωριστικών πιέσεων για τον κρίσιμο τομέα τροφίμων. Πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, δηλαδή.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι αυτοί που είναι απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και στη δίκαιη αντίστασή του είναι απέναντι και στο δικό μας λαό. Κάνουν ό,τι μπορούν για να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας και να φτωχοποιηθεί ο λαός μας. Για άλλη μια φορά το σύνθημα είναι επίκαιρο όσο ποτέ!

Κοινοί Αγώνες των Λαών!

Πόλεμος στον Πόλεμο των Ιμπεριαλιστών!