Η απόφαση του εισαγγελέα να αφήσει ελεύθερο τον μπάτσο δολοφόνο του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου και να δεχτεί την «εκπυρσοκρότηση» για την οποία σύμφωνα με τον μπάτσο ευθύνεται ο 17χρονος, δείχνει πλέον ότι οι μέρες φασισμού είναι κανονικότητα στον ελληνικό καπιταλισμό.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται «από τα πάνω», είναι μήνυμα σε όλη την κοινωνία· ότι από εδώ και πέρα οι πιστολάδες της αστυνομίας θα μπορούν να εκτελούν οποιονδήποτε τους «φαίνεται επικίνδυνος» χωρίς να κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Η απόφαση αυτή δείχνει ότι έχουμε περάσει σε μια εποχή που ακόμα και η διερεύνηση εγκλημάτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους, όταν γίνονται από τους ένστολους αστυνομικούς δεν ισχύουν. 

Αυτή η κανιβαλική κοινωνική κατάσταση είναι παράγωγο των αντιθέσεων που δημιουργούνται από τον ελληνικό καπιταλισμό και πλέον είναι μονόδρομος για το σύστημα μια άλλη τύπου διαχείριση, σκληρή και αντικοινωνική, ενάντια σε όσους προέρχονται από τα φτωχοποιημένα στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Οι ρατσιστικές δολοφονίες ενάντια σε Ρομά, ως πολίτες β κατηγορίας, από την αστυνομία έρχονται να προστεθούν σε εγκλήματα και βίαιες ενέργειες εναντίον «όσων περισσεύουν» από την καπιταλιστική οικονομία. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετρά όταν έχει περιθωριοποιηθεί από το σύστημα και  δεν παράγει υπεραξία για να την καρπωθεί ο καπιταλιστής. Χιλιάδες άνεργα εμπορεύματα (απούλητη εργατική δύναμη) που δε χρησιμεύουν σε τίποτε για τον καπιταλιστικό κόσμο πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη υποταγή και φόβο. Ειδικά αν είσαι ξένος εργάτης, Έλληνας Ρομά, άνεργος νεολαίος πρέπει να ξέρεις ότι οι σφαίρες στο ψαχνό είναι για να θυμάσαι ότι η εξουσία είναι σκληρή για τους «αποτυχημένους» και το «κοινωνικό περιθώριο».

Ξεκάθαρο μήνυμα είναι η απόφαση να μείνει ελεύθερος ο μπάτσος. Πρόκληση είναι η απόφαση για γονιούς και νεολαία. Και είναι η ελληνική κοινωνία που πρέπει να αναμετρηθεί με τη συνείδησή της και να δει κατάματα την εξ’ επαφής εκτέλεση του 17χρονου νεολαίου.

Ένα είναι το σίγουρο: Χωρίς αντιδράσεις και αντιστάσεις θα μας αλέθει καθημερινά η συστημική μυλόπετρα και η φασιστική αρένα του ελληνικού καπιταλισμού…