Η παρακάτω ανακοίνωση μοιράστηκε σήμερα (25/1) στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο:

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων…

…αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η σπουδάζουσα νεολαία βρίσκεται στον δρόμο, έχοντας στο πλευρό της μαθητές, διδάσκοντες, εργαζόμενους και όσους και όσες αγωνίζονται για την δημόσιο και δωρεάν παιδεία. Οι καταλήψεις σχολών (αλλά και σχολείων) αυξάνονται και η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου απλώνεται σε όλες τις φοιτητουπόλεις. Από τη στιγμή της παρουσίασης του νομοσχεδίου οι φοιτητές έδειξαν την εναντίωσή τους στα σχέδια του Κεφαλαίου που για άλλη μια φορά χτυπά τον χώρο της εκπαίδευσης.

Το κατάπτυστο νομοσχέδιο με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» που, όπως μας είπαν, «απελευθερώνει» τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενισχύοντας την αυτονομία τους και αποδεσμεύοντας τα από το κρατικό μονοπώλιο, έρχεται να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε αρένα επενδύσεων. Η χρόνια στοχευμένη υποβάθμιση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έχει ως στόχο την εμπορευματοποίησή τους. Θέλουν να μετατρέψουν τους χώρους εκπαίδευσης σε επαίτες χρηματοδοτήσεων που, για να μπορούν να είναι βιώσιμοι, θα αναζητούν χορηγίες (με ό, τι αυτό συνεπάγεται και στον τομέα της έρευνας των πανεπιστημίων), οδηγώντας έτσι και σε κατηγοριοποίηση τους, με όσους δεν μπορούν να αντέξουν να κλείνουν.

Η ήδη ακριβοπληρωμένη παιδεία για τους γονείς με την αγορά αναλώσιμων από τις μικρές τάξεις, με τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα στις μεγαλύτερες, με το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών (ειδικά για το νέο άτομο που θα περάσει σε μια σχολή μακριά από την πόλη του), θέτει τους δικούς της ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, μαζί με τους κόφτες της ΕΒΕ, την τράπεζα θεμάτων και το πλάνο εφαρμογής συστήματος πανελληνίων και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» του Πιερρακάκη προσπαθεί να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτό το σχέδιο. Η γνώση σε όλη την πορεία της έχει μετατραπεί σε ένα δυσβάσταχτο φορτίο και σε ένα κυνήγι προσόντων για όσο βαστά η τσέπη του καθενός.

Οι χιλιάδες νεολαίοι που έχουν βρεθεί αυτές τις εβδομάδες στον δρόμο για τη υπεράσπιση των πανεπιστημίων, έχοντας δεχτεί και το χτύπημα των δυνάμεων καταστολής, δεν πτοούνται. Υπερασπίζονται τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την υποβάθμιση των πτυχίων και τη μετατροπή των σχολείων και των σχολών σε μαγαζάκια. Παλεύουν για το δικαίωμα στην δημόσια εκπαίδευση και ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα έχει ιστορία. Από τον Αρσένη στη Γιαννάκου, από τη Γιαννάκου στον Λοβέρδο, μετά στους Φίλη/ Γαβρόγλου και στην Κεραμέως έδωσε τους αγώνες του για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης ενάντια στη λυσσαλέα προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Τώρα, απέναντι στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη είναι χρέος της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας, είναι χρέος της κοινωνίας να βάλουν τους δικούς τους φραγμούς στην υποβάθμιση της μόρφωσης και της μετατροπής της παιδείας από αγαθό σε εμπόρευμα.

24/1/2023