Από την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Ινδία

Γεμάτο χαμόγελα, χειραψίες, διπλωματικές και εμπορικές συνεργασίες ήταν το τριήμερο 5-7 Φλεβάρη στην Ινδία για τον Υπουργό Εξωτερικών Γεραπετρίτη. Μια διακρατική σχέση με πολυεπίπεδους συμβολισμούς και νοήματα (η Ελλάδα και εδώ παίζει τον ρόλο της γέφυρας με τη Δύση). Η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις με το Πακιστάν και η Ινδοελληνική σχέση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αντίβαρο από την πλευρά της ελληνικής αστικής τάξης.

Ας δούμε εν τάχει τα σημεία που οι δύο υπουργοί εξωτερικών, αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, αξιολόγησαν:

Συζήτησαν για τη σημασία της υλοποίησης του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ο οποίος θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνδεσιμότητα μεταξύ των ηπείρων. Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως της φυσικής και της πλησιέστερης πύλης εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Αμφότερες οι πλευρές τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας στη ναυτιλία, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στον εν λόγω τομέα. Οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν ότι το ζήτημα της θαλάσσιας ασφάλειας συνιστά ένα επιπλέον σημείο σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, δύο ναυτικών εθνών. Επιβεβαίωσαν την ισχυρή προσήλωσή τους στο διεθνές δίκαιο, ιδίως στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και τη συμμόρφωσή τους προς τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας.

Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στις κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν από τους δύο Πρωθυπουργούς να υποστηριχθεί η στρατηγική εταιρική σχέση από μια ισχυρή οικονομική σχέση και να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία θεσμικών μηχανισμών, όπως η Μικτή Οικονομική Επιτροπή, για την αποτελεσματική προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Βομβάη, καθώς και στο άνοιγμα ελληνικών Προξενείων στη Βομβάη και την Μπανγκαλόρ. Οι δύο Υπουργοί επεσήμαναν, επίσης, τη σημασία ενθάρρυνσης του ιδιωτικού τομέα για την καθιέρωση απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότερη προώθηση του τουρισμού και των επαφών μεταξύ των λαών.

Συμφώνησαν να εργαστούν για την ταχεία σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για την Μετανάστευση και την Κινητικότητα. Ενώ ο Γεραπετρίτης βρέθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας, Ajit Doval.

Τα περισσότερα από όσα γράψαμε έχουν ξαναειπωθεί για τις συναντήσεις Μόντι-Μητσοτάκη. Είναι η «γραμμή πλεύσης» αυτής της διακρατικής σχέσης. Θα σταθούμε στις συζητήσεις για μετανάστευση και ασφάλεια. Στην συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για την μετακίνηση των μεταναστών προς εκμετάλλευση στον ελληνικό καπιταλισμό. Χιλιάδες ινδοί εργάτες δουλεύουν σε σκληρές δουλειές στη χώρα μας με σχεδόν καθόλου δικαιώματα και είναι η φασιστική κυβέρνηση Μόντι που χρησιμοποιεί το φτηνό προλεταριάτο ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες όπως η Ελλάδα που θέλει φτηνά εργατικά χέρια για να γίνει ανταγωνιστική η καπιταλιστική οικονομία. Δεύτερο και σημαντικότερο τα ζητήματα ασφαλείας που κουβέντιασαν και η συνειδητή απόκρυψη του ΥΠΕΞ για την εσωτερική κατάσταση στην Ινδία και ποια θέση παίρνει, τη στιγμή που στην Ινδία υπάρχει λαϊκό ένοπλο επαναστατικό κίνημα και πλατιά δημοκρατική κίνηση σε όλες τις πόλεις που το καταστέλλει άγρια η φασιστική κυβέρνηση Μόντι (με πρόσφατες τις διαδηλώσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών).

Υπάρχει ένα συνειδητό φράγμα στην πληροφόρηση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για τις αντιθέσεις στην Ινδία που γεννάν διαρκώς αντιστάσεις από εργάτες, αγρότες, φοιτητές και γυναίκες αλλά και από όλες τις εθνότητες και τις θρησκευτικές μειονότητες που καταπιέζονται από την Ινδική ελίτ. Δυστυχώς εκτός από την πλευρά του Γεραπετρίτη και του πολιτικού προσωπικού της ντόπιας αστικής τάξης η σιωπή για το λαϊκό κίνημα στην Ινδία υπάρχει και από την ελληνική αριστερά και το ευρύτερο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Είναι καθήκον μας να δείξουμε ότι δεν είναι όλος ο ελληνικός λαός με την κυβέρνηση του φασίστα Μόντι και της πολιτικής του εναντίον του λαϊκού κινήματος. Το ΚΚΙ (Μαοϊκό) που καθοδηγεί τις επαναστατημένες μάζες είναι η μόνη πολιτική δύναμη που με συνέπεια προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση στην ινδική κοινωνία μέσα από την ένοπλη αντίσταση, οικοδομώντας μια διαφορετική κοινωνική ζωή στις ειδικές αντάρτικες ζώνες.

Έχει σημασία να αναδειχτεί από κάθε πολιτική ομάδα, συλλογικότητα, οργάνωση και κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο ο δίκαιος ένοπλος αγώνας που διεξάγεται στην Ινδία.

ΥΓ. Στη χώρα μας κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Προλετκουλτ δύο βιβλία του ΚΚΙ (Μαοϊκού) που αξίζει να διαβαστούν: «Το ζήτημα των καστών στην Ινδία» και «Το εθνικό ζήτημα στην Ινδία».