Το πανεπιστήμιο Αλ Ίσρα στη Γάζα καταστρέφεται με εκρηκτικά από τον σιωναζιστικό στρατό

Τι να γραφεί για τη βαρβαρότητα της «μοναδικής δημοκρατίας» στη Μέση Ανατολή και τα «έργα» της κατοχής; Μιλάν οι αριθμοί που σίγουρα και σε αυτούς οι «ευαίσθητοι» δυτικοί στους μηχανισμούς προπαγάνδας και ευαισθητοποίησης κλείνουν τα μάτια… Βλέπετε είναι σε άμυνα… οι κατοχικοί σιωναζιστές. Σύμφωνα με επιστήμονες και αρχαιολόγους στη Γάζα έχουν καταστραφεί 200 περίπου τοποθεσίες ιστορικής σημασίας σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ.

Στις 11 Οκτωβρίου καταστράφηκε το Μουσείο της Ράφα από αεροπορικό βομβαρδισμό και λίγες μέρες μετά ίδια τύχη είχε το Μουσείο της Αλ Καράρα στη Χαν Γιουνίς. Καταστράφηκαν 3.000 τεχνουργήματα που χρονολογούνται από τους Χαναναίους, τον πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού που έζησε στη Γάζα και σε μεγάλο μέρος του Λεβάντε τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Στην πόλη της Γάζας, το Qasr Al-Basha του 13ου αιώνα μετατράπηκε σε μουσείο το 2010 από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και εκτέθηκε μια συλλογή αντικειμένων από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της Γάζας. Η τοποθεσία χτυπήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις 11 Δεκεμβρίου, προκαλώντας ζημιές στους τοίχους, την αυλή και τους κήπους της. Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας εκτίμησε ότι έως και 104 τζαμιά έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Αυτό περιλαμβάνει το τζαμί Othman bin Qashqar στη γειτονιά Zeitoun της πόλης της Γάζας, το οποίο χτίστηκε το 1220. Το τζαμί Sayed al-Hashim, που χτίστηκε κάποια στιγμή τον 12ο αιώνα και ξαναχτίστηκε το 1850, υπέστη ζημιές σε αεροπορική επιδρομή του Οκτωβρίου. Το Al-Masjid al-Omari al-Kabir, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας πριν από 1.400 χρόνια. Στις 8 Δεκεμβρίου καταστράφηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ζημιές από βομβαρδισμούς έχει υποστεί η Μονή του Άγιου Ιλαρίωνα, ιστορικός χώρος του 4ου αιώνα. Στις 17 Οκτωβρίου βομβαρδίστηκε ο ελληνοορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφύριου (που οι εδώ χριστιανορθόδοξοι σύμμαχοι των σιωναζιστών έκαναν το μόκο του αιώνα) που βρίσκεται στη Zeitoun εδώ και 16 αιώνες. Από τους ερευνητές θεωρείται ότι είναι η 3η παλιότερη στον κόσμο. Σε αυτόν τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 20 άμαχοι που έψαχναν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Στις 4 Νοέμβρη χτυπήθηκε η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας και το σχολείο της καταστράφηκε ολοσχερώς.

Λευκός φώσφορος αλλά και βόμβες έπεσαν στην περιοχή όπου πέρσι ανακαλύφτηκαν 134 τάφοι που βρέθηκαν ανέπαφοι στη Ρωμαϊκή Νεκρόπολη και χρονολογούνται μεταξύ 200 π.Χ. έως 200 μ.Χ.

Η τύχη ενός άλλου αρχαίου χώρου, ενός λιμανιού, είναι γνωστή. Έχει καταστραφεί. Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της Γάζας, το πρώτο γνωστό λιμάνι του θύλακα, το Anthedon, γνωστό και ως Balakhiyah ή Tida, κατοικήθηκε από το 800 π.Χ. έως το 1.100 μ.Χ. ή από τη μυκηναϊκή εποχή έως την πρώιμη βυζαντινή εποχή. Έγινε ανεξάρτητη πόλη κατά την ελληνιστική περίοδο.

Αφού ανακαλύφθηκαν ερείπια ρωμαϊκών ναών και μωσαϊκά δάπεδα στον αρχαιολογικό χώρο 5 στρεμμάτων (2 εκταρίων), συμπεριλήφθηκε από την UNESCO στον Δικαστικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της το 2012.

Άλλα λείψανα χρονολογούνται στην ύστερη εποχή του σιδήρου και στην περσική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Το Hammam al-Sammara ή το λουτρό Σαμαρειτών, καταστράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Πιθανότατα ιδρύθηκε από τους Σαμαρείτες που ζούσαν στην περιοχή Zeitoun, γνωστή και ως Εβραϊκή Συνοικία. Εδώ κλείνουμε τη μικρή αυτή καταγραφή κάποιων σημαντικών αρχαιοτήτων που επιστήμονες και συντηρητές έργων τέχνης δημοσίευσαν σε επιστημονικά περιοδικά και έγιναν γνωστά σε διεθνείς οργανισμούς για να καταγγελθεί η σιωναζιστική θηριωδία.

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε παρακάτω την ανακοίνωση της Χαμάς που εκδόθηκε στις 18/1/2024 μετά την καταστροφή από τον σιωναζιστικό στρατό με εκρηκτικά του Πανεπιστημίου Αλ Ίσρα στη Γάζα:

Η καταστροφή από την κατοχή των σχολικών και πανεπιστημιακών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είναι εγκληματική συμπεριφορά η οποία δεν θα επιτύχει τους επιθετικούς της στόχους να υπονομεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα και την εθνική ταυτότητά μας.

Η συνέχιση της συστηματικής και επιθετικής στοχοποίησης από τη σιωναζιστική κατοχή των σχολείων, των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζοντας και καταστρέφοντας κτίρια είναι έγκλημα πολέμου και εγκληματική συμπεριφορά που στοχεύει να καταστρέψει όλα τα συστατικά στοιχεία μιας συνεχόμενης δουλειάς του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας, των κτιρίων και των ιδρυμάτων της. Περισσότερα από 390 σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν καταστραφεί μέσα σε 100 μέρες, με πιο πρόσφατο τον βομβαρδισμό του Πανεπιστημίου Αλ Ίσρα και τον βομβαρδισμό ξανά του Ισλαμικού Πανεπιστημίου.

Μπροστά στη συνεχιζόμενη εγκληματικότητα της ναζιστικής κατοχής εναντίον των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της εγκληματικής πολιτικής της του γενοκτονικού πολέμου, της εθνοκάθαρσης και της καταστροφής όλων των συστατικών στοιχείων της ανθρώπινης ζωής, που εκφράζουν τον φασισμό και τον σαδισμό αυτής της οντότητας που δηλώνει τα εγκλήματά της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες και τους διεθνείς νόμους, εμείς, στο κίνημα της Χαμάς:

Πρώτον: Βεβαιώνουμε ότι ο λαός μας, μέσω της σταθερότητας, των θυσιών και της αντίστασής του, θα ματαιώσει αυτά τα απεχθή σχέδια για την υπονόμευση του εκπαιδευτικού συστήματος και την εξάλειψη της βαθιά ριζωμένης εθνικής ταυτότητας του παλαιστινιακού λαού μας.

Δεύτερον: Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν αυτά τα εγκλήματα και όλα τα εγκλήματα της τρομοκρατικής σιωνιστικής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και να αναλάβουν τις ευθύνες και τους ρόλους τους για την καταδίκη και τη δίωξη αυτής της εγκληματικής οντότητας και των ναζιστών ηγετών της στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια.

Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης Χαμάς