Για τους εργοδότες το «δάγκωμα» του χριστουγεννιάτικου «δώρου» από τους εργαζόμενους έχει περάσει στη σφαίρα της παράδοσης, όπως τα κάλαντα…

Ας δούμε και φέτος τα νούμερα που κατέθεσε η Επιθεώρηση Εργασίας: Υποβλήθηκαν 710 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του «δώρου» Χριστουγέννων 2023 σε 3.109 εργαζόμενους. Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, 270 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση, διενεργήθηκαν 356 εργατικές διαφορές και καταβλήθηκαν σε 1.446 εργαζόμενους τα οφειλόμενα ποσά (764.842 ευρώ). Σε 40 περιπτώσεις μη καταβολής, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και στα Αστυνομικά Τμήματα και για την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Επιπλέον, 64 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη.

Αυτό σημαίνει ότι 1.963 εργαζόμενοι δεν γνωρίζουμε αν πληρώθηκαν τελικά το «δώρο» που δικαιούνται. Πέρσι, στην ίδια πατροπαράδοτη έκθεση για τα κλοπιμαία των αφεντικών από την Επιθεώρηση, είχαμε 612 καταγγελίες, δηλαδή 100 λιγότερες (δες ΕΔΩ), που αφορούσαν 1.000 περίπου λιγότερους εργαζόμενους. Τα αφεντικά φέτος και πάντα με τα στοιχεία των Επιθεωρητών Εργασίας που είναι «όσα βλέπει η πεθερά» είπαν να φορτσάρουν. Αυτοί που πιάστηκαν να παρανομούν είναι αυτοί που καταγγέλθηκαν.

Λόγω της πείρας μας στους χώρους δουλειάς γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που κάνει «μούγγα» για την κλοπή του «δώρου» δεν φτάνει ποτέ στην Επιθεώρηση. Και αξίζει ένα μπράβο που σε αυτές τις σκληρές μέρες για την εργατοϋπαλληλική τάξη κάποιοι και κάποιες δεν σκύβουν το κεφάλι και καταγγέλλουν το «δάγκωμα» του δώρου.

Από αυτά τα καθημερινά, ξαναλέμε πως δεν χρειάζονται τα μεγάλα και παχιά αγωνιστικά λόγια που έχουμε χορτάσει αλλά οργάνωση, αλληλεγγύη, συνωμοτική δουλειά στα καπιταλιστικά κάτεργα, νοηματοδότηση της ταξικής πάλης σε ενεστώτα χρόνο.

Χωρίς πιέσεις, καταγγελίες και ταξικό αγώνα ακόμα και αυτοί οι έλεγχοι δεν θα ξεπερνούσαν τα λίγα πρόστιμα στους «πολύ απρόσεχτους» εργοδότες…

Οργάνωση στους χώρους δουλειάς

Εργαζόμενοι εμπιστευτείτε τη δύναμή σας