Ένα μήνα μετά, η αλήθεια είναι φριχτή και τα στοιχεία αμείλικτα: ως τώρα οι νεκροί στη Γάζα είναι 10.177, εκ των οποίων οι 4.104 παιδιά και οι 2.641 γυναίκες. Οι τραυματίες τουλάχιστον 25.408. Στη Δυτική Όχθη οι νεκροί είναι τουλάχιστον 162 (42 παιδιά) και οι τραυματίες πάνω από 2.000.
Η καταστροφή υποδομών της Γάζας είναι άνευ προηγουμένου. Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύωρη διακοπή των τηλεπικοινωνιών και του ρεύματος, ταυτόχρονα με την ένταση των ανελέητων βομβαρδισμών. Σε μια θεοσκότεινη Γάζα, όπου μόνο οι βόμβες ξερνάνε φωτιά, περίπου 2,3 εκ. άνθρωποι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να καλέσουν ασθενοφόρα. Το νερό στην πλειονότητα των περιοχών δεν είναι πόσιμο ή δεν υπάρχει καθόλου. Οι κεντρικοί αγωγοί έχουν καταστραφεί. Δρόμοι, τεμένη, εκκλησίες, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία βομβαρδίζονται αδιάκριτα και αδιάκοπα. Πιο συγκεκριμένα μερικά παραδείγματα:
– Το 45% των κατοικιών στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί πλήρως. 40.000 κατοικίες κατεστραμμένες ολοσχερώς, 220.000 μερικώς.
– Πάνω από 1,5 εκ. Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας.
– Πάνω από 260 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές (το 40% του συνόλου), τα 40 από αυτά πολύ σοβαρές. 625.000 μαθητές χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση.
– 16 απ’ τα 35 νοσοκομεία της Γάζας είναι εκτός λειτουργίας. Το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο εκκενώθηκε καθότι βγήκε εκτός λειτουργίας απ’ τους βομβαρδισμούς. 113 εγκαταστάσεις Υγείας έχουν δεχτεί επίθεση από την αρχή του πολέμου. Χτυπήθηκε και το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο.
– 32 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν λόγω της τεράστιας έλλειψης καυσίμων.
– 192 μέλη του προσωπικού Υγείας έχουν δολοφονηθεί, 89 μέλη του προσωπικού UNRWA.
– Και τα 13 νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα έχουν δεχτεί εντολές εκκένωσης. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, παρά του ότι είναι ήδη στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω της έλλειψης νερού, καυσίμων, ιατρικών αναλώσιμων, δέχεται διαρκώς βομβαρδισμούς παρακείμενους. Βομβαρδίστηκαν και οι ηλιακοί πίνακες που είχε στην οροφή του για παροχή ρεύματος. Βομβαρδισμοί γίνονται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Στις 03/11, λουτρό αίματος έγινε μετά από αεροπορική επίθεση σε κονβόι ασθενοφόρων έξω απ’ το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου δολοφονήθηκαν 16 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60.
– Το ξύδι είναι το μοναδικό αντισηπτικό πλέον για τις εγχειρήσεις, απ’ τις οποίες πολλές γίνονται χωρίς αναισθητικό, σύμφωνα με τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» ενώ υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά με εγκαύματα, στο πρόσωπο, στο λαιμό και τα άκρα τους χωρίς να μπορούν να νοσηλευτούν (Έμιλι Κάλαχαν). Παιδιά ακρωτηριασμένα και με εκτεταμένα εγκαύματα στέλνονται πίσω στους καταυλισμούς καθότι δεν υπάρχει χώρος στα νοσοκομεία.
– Tο υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανέφερε ότι όλα τα αρτοποιεία στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες επαρχίες της έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω των συστηματικών στοχεύσεων του ισραηλινού στρατού αλλά και της έλλειψης καυσίμων και αλεύρων. 11 φούρνοι έχουν καταστραφεί πλήρως.
– 47 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί απ’ την πρώτη μέρα του πολέμου μέχρι σήμερα.
– 444 οικογένειες έχουν χάσει από 2 έως 5 μέλη τους, 136 από 6 έως 9 και 192 οικογένειες έχουν χάσει πάνω από 10 μέλη.
– Συνεχείς στόχοι αποτελούν και οι καταυλισμοί προσφύγων εντός της Γάζας. Απ’ τις πιο αιματηρές επιθέσεις των σιωνιστών ήταν ο διπλός βομβαρδισμός του καταυλισμού στη Τζαμπαλίγια, όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι την 1η Νοέμβρη. Καθώς και ο βομβαρδισμός, στις 05/11, στον καταυλισμό Αλ Μαγκαζί, όπου δολοφονήθηκαν σχεδόν 50 άνθρωποι.
– Στη Δυτική Όχθη οι συλλήψεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση (πάνω από 2.200 ως τώρα). Διαρκείς επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε όλα τα Κατεχόμενα, δολοφονούν Παλαιστίνιους και συλλαμβάνουν τις οικογένειές τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, κατάστασης, καταστρέφουν τα σπίτια τους κλπ. Γίνονται περίπου 40 επιδρομές ανά ημέρα, πολλές φορές με συνοδεία τεθωρακισμένων μπουλντόζων, και καταστρέφουν δρόμους, υποδομές νερού και ηλεκτρικού στους καταυλισμούς των πόλεων.
– Πάνω από 4.000 παλαιστίνιοι εργαζόμενοι από τη Γάζα κρατούνται παράνομα σε ειδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις απ’ την επομένη του πολέμου. Υφίστανται εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης, βασανιστήρια, ανακρίσεις, αποκομμένοι από τις οικογένειές τους που βομβαρδίζονται στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και πολλές φορές και φαγητό.
Όλα αυτά δεν αρκούν για να πάρει θέση όλος ο κόσμος που τοποθετεί τον εαυτό του στην πρόοδο, τη δημοκρατία, το κίνημα; Οι πολιτικο-ιδεολογικοί φόβοι είναι πιο ισχυροί απ’ την αμείλικτη πραγματικότητα; Πιο ισχυροί απ’ τη συντελούμενη γενοκτονία στη Γάζα;
Έναν μήνα μετά τίποτε δεν είναι το ίδιο και τίποτε δεν θα είναι ίδιο για την ανθρωπότητα. Το ζήτημα είναι γιατί οι άφωνοι και άλαλοι, που αναφέρονται στην αλλαγή της κοινωνίας και σε ανώτερα ιδανικά, δεν έχουν πάρει θέση για την κατοχή και την αντίσταση στην Παλαιστίνη. «Μισώ τους αδιάφορους» έλεγε ο Γκράμσι. Και μείς μαζί σου Αντόνιο…
(Πηγές: Reuters, Al Jazeera, Palestinian Red Crescent, Γιατροί χωρίς Σύνορα, CNN, Κόντρα-eksegersi.gr, Palestinian Ministry of Health)