Μόνο συγκίνηση και δύναμη σπέρνουν οι εικόνες των απελευθερωμένων Παλαιστίνιων παιδιών και γυναικών που κρατούνταν στα ισραηλινά κάτεργα. Παιδιά που πέφτουν στην αγκαλιά των μανάδων τους, μετά από χρόνια και χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Παλαιστίνιοι που υφίστανται την κακοποίηση, τα βασανιστήρια –τα οποία εντάθηκαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα–, την αδιάκριτη βία σε άντρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους. Κρατούμενοι χωρίς κατηγορίες ή με ψεύτικες κατηγορίες.

Σήμερα η Παλαιστίνη γιορτάζει. Παρά όλον τον πόνο και τον θάνατο γιορτάζει. Οι δηλώσεις του Νετανιάχου ότι «δεν διαπραγματεύεται με τους τρομοκράτες της Χαμάς» και ότι «ο ισραηλινός στρατός θα απελευθερώσει τους ομήρους» γελοιοποιούν και τον ίδιο και τη δράκα των φασιστών συνεργατών του. Επί 45 μέρες η Αντίσταση πραγματοποιεί ανυποχώρητο αγώνα. Επί 45 μέρες ο λαός της Γάζας πληρώνει βαρύ τίμημα. Γι’ αυτό σήμερα τα βίντεο και οι φωτογραφίες των γελαστών Παλαιστίνιων κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η επίτευξη της εκεχειρίας –όσο και όπως διαρκέσει– είναι αδιαμφισβήτητη νίκη του παλαιστινιακού λαού και των μαχητών του.

Σε κάθε πόλεμο τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα έχουν δικαίωμα να περισυλλέξουν τους τραυματίες τους και να θάψουν τους νεκρούς τους. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται, όμως, στη Γάζα απ’ τις 7 Οκτώβρη δεν συναντιούνται ούτε σε κείμενα αρχαίας τραγωδίας. Οι σιωναζιστές δεν σέβονται το δικαίωμα στη ζωή, θα σεβαστούν το δικαίωμα στον θάνατο;

Πλημμύρα κόσμου σήμερα απ’ το πρωί επιστρέφει στον Βορρά της Λωρίδας της Γάζας. Να δουν τα σπίτια τους, να περισυλλέξουν ό, τι έχει απομείνει απ’ τις οικογένειές τους και να τους θάψουν. Ακόμα κι’ αυτές τις ώρες οι δολοφόνοι του ισραηλινού στρατού τους πυροβολούν πισώπλατα. Ο ξεπεσμός του ανθρώπινου είδους προσωποποιείται σ’ αυτές τις εικόνες…

Η ηθική υπεροχή ενός λαού απέναντι στον δολοφόνο κατακτητή, η ηθικοπολιτική του ενότητα, η άσβεστη δίψα για απελευθέρωση και επιστροφή στα πάτρια εδάφη τους είναι κάτι που ούτε οι σιωναζιστές αλλά ούτε και κανείς κατακτητής δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει.

Ο ήλιος έλαμψε σήμερα πάνω απ’ τη Γάζα – Λευτεριά στην Παλαιστίνη