Επί τρεις μέρες, απ’ τις 12 Δεκέμβρη, έλαβε χώρα η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, η μεγαλύτερη επιχείρηση από τη Μάχη της Τζενίν το 2002, με πάνω από 1.400 στρατιώτες. Απολογισμός: 12 νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός 13χρονου άρρωστου αγοριού που δεν άφηνε ο στρατός το ασθενοφόρο να τον παραλάβει και ξεψύχησε στα χέρια του πατέρα του, και δεκάδες τραυματίες. Μέσα σε 48 ώρες, πάνω από 400 σπίτια δέχτηκαν εισβολή και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν (στα ΜΜΕ ο αριθμός κυμαίνεται από 200 μέχρι 500). Οι σιωναζιστές βομβάρδισαν σπίτια και καταστήματα και κατέστρεψαν υποδομές της πόλης, δρόμους και αυτοκίνητα. Παράλληλα, επέκτειναν τις επιχειρήσεις σε χωριά στα δυτικά και στα νότια της Τζενίν καθώς και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν στις 14/12 πως οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν εν ψυχρώ έναν -άοπλο- παλαιστίνιο έφηβο μέσα στο νοσοκομείο Χαλίλ Σουλεϊμάν, στη Τζενίν.

Από την κηδεία των Μαρτύρων στη Τζενίν

Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν βίντεο (βλ. παρακάτω) με ισραηλινούς στρατιώτες μέσα σε τέμενος στην πόλη, που τραγουδάνε εβραϊκά τραγούδια στα μεγάφωνα. Σε αντίδραση, η νεολαία της πόλης έπαιξε τον λόγο του Αμπού Ομπάιντα και τραγούδια της αντίστασης.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εισβολές έχουν ενταθεί κατακόρυφα στην πόλη της Τζενίν και στον καταυλισμό καθώς οι σιωνιστές θέλουν να κάμψουν τη μαχητικότητα και την αντίσταση της Ταξιαρχίας Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις δολοφονίες –κυρίως μέσω drone– και τις απαγωγές. Μέχρι στιγμής ο κατοχικός στρατός έχει παραδεχτεί τον τραυματισμό 4 στρατιωτών του εξαιτίας εκρηκτικών μηχανισμών και πυροβολισμών της αντίστασης. Φυσικά ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όσο αποτυγχάνει ο κατοχικός στρατός στη Γάζα, τόσο περισσότερο λυσσομανάει ενάντια στους αμάχους της Γάζας και σε όλες τις πόλεις και τα χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι σιωναζιστές είναι ανίκανοι να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο αίμα χύνουν του παλαιστινιακού λαού, τόσο πιο σταθερά εμμένει στην Αντίστασή του. Αλαζόνες και αποκτηνωμένοι, όπως κάθε κατοχικός στρατός, αλαφιασμένοι χάρη στα χτυπήματα της Αντίστασης…

Η Τζενίν κρατάει γερά. Κι αυτό το διατρανώνουν οι μαχητές υπερασπιστές της απ’ τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα.

(Πληροφορίες από Al Jazeera, Palestine Chronicle, Medecins Sans Frontiers)