Ποιο είναι το ιδεολόγημα της ντόπιας αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού της για τη συμμετοχή του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή με τη φρεγάτα «Ύδρα»;

Σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα (γιατί να το κρύψουμε και να μην το λέμε καθαρά) μιλάμε για πολεμική εμπλοκή. Πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του ελληνικού λαού και σαφής θέση όλων των προοδευτικών, δημοκρατικών, αντιπολεμικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ποιον στόχο εξυπηρετεί αυτή η συμμετοχή του ελληνικού κράτους στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία.

Η βαθιά εξάρτηση της χώρας από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλιά τους την μετατρέπει σε πολεμικό δόρυ που θα χτυπήσει έξω από τα σύνορα της χώρας.

Αυτή η εξωτερική πολιτική της υποτέλειας, για να «ντυθεί» πατριωτικά, χρησιμοποιεί το ιδεολόγημα της ναυτιλίας και των Ελλήνων εφοπλιστών (ποιος δεν γνωρίζει άραγε ότι η οικονομική έδρα των Ελλήνων εφοπλιστών είναι το Σίτι του Λονδίνου;). Γιατί, αφού κινείται βάση «αυτόνομης» πολιτικής η κυβέρνηση (αλλά και οι προηγούμενες), δεν είχε μόνιμη στρατιωτική υποστήριξη στον κόλπο του Άντεν έτσι ώστε να περιφρουρεί την «ελληνική ναυτιλία» από την πολυετή διεθνή πειρατεία; Γιατί μπήκε τώρα «στον χορό», σε αυτή τη φάση, στηρίζοντας ουσιαστικά την αμερικάνικη, αγγλική, γαλλική ιμπεριαλιστική πολιτική και ως επί το πλείστον το Ισραήλ, που μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό;

Από όσο γνωρίζουμε δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση ανοικτή απειλή για τα οικονομικά ελληνικά συμφέροντα ως τέτοια, πλην των εξαγγελιών των Χούθι ότι παρενοχλούν πλοία που συνεργάζονται με το Ισραήλ ως απάντηση στην γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Άρα, η Ελλάδα δεν απειλείται ως χώρα. Όμως, την ιμπεριαλιστική εκστρατεία την κάνουν οι «γνωστοί παίχτες» και βάζουν για άλλη μια φορά μπροστά τη χώρα μας.

Για να πειστεί ο λαός μας για το «δίκιο» της εκστρατείας αυτής μας πλάσαραν ότι «τα ελληνικά πλοία των εφοπλιστών» πρέπει να τα υπερασπιστεί το πολεμικό ναυτικό, γιατί αυτή είναι η διαταξική και εθνική υποχρέωση.

Η φρεγάτα «Ύδρα» δεν έχει καμία δουλειά έξω από το Αιγαίο. Τα ιμπεριαλιστικά αρπακτικά έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε δόρυ για τον επερχόμενο πόλεμο και η πιθανότητα να γίνει ο λαός μας «κρέας στα κανόνια» είναι μια πιθανότητα που μπορεί να δημιουργήσει καταστροφικές καταστάσεις γα τη χώρα μας. Η ιμπεριαλιστική εκστρατεία στη Μέση Ανατολή είναι συμφέρουσα μόνο για τους ιμπεριαλιστές, τα υπόλοιπα είναι κουτόχορτο και στάχτη στα μάτια του λαού.

Όσο βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας τόσο γίνεται επιτακτικό καθήκον η πάλη για ειρήνη και  φιλία των λαών. Το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει τον επερχόμενο πόλεμο που όλο και πλησιάζει.

Ξεκινήσαμε με ένα ερώτημα. Ποιο είναι το ιδεολόγημα της ντόπιας αστικής τάξης; Το συμπυκνώνει  πάρα πολύ καλά ο υπουργός πολέμου, Δένδιας, στην επίσκεψη του στη  φρεγάτα «Ύδρα» πριν αναχωρήσει για την επιχείρηση «Ασπίδες». Δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι άλλο. Είναι μια λιτή ομιλία που θα μείνει στην ιστορία για την αιτιολόγηση της «πρώτης επαφής» του πολεμικού ναυτικού στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία για τα συμφέροντα ποιών άλλων; Των ιμπεριαλιστικών αρπακτικών:

«Η συμμετοχή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην παραπάνω Επιχείρηση, μαζί με την ανάληψη της Διοίκησης του επιχειρησιακού Στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους.

Αλλά το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις.

Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, όπως επίσης και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών.

Και ως τμήματα της ελληνικής ναυτοσύνης καταλαβαίνετε απολύτως τι σημαίνει αυτό. Καταλαβαίνετε επίσης τη μεγάλη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.

Νομίζω ότι η κάθε μια και ο καθένας στην Ελλάδα παρατηρεί τη σημαντική αύξηση του κόστους των προϊόντων εξαιτίας της αύξησης του μεταφορικού κόστους μετά τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επίσης, είναι εύκολα κατανοητή η ανάγκη της ελεύθερης επικοινωνίας με τα λιμάνια μας, τα οποία, εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα χάσουν τη σημασία τους ως διαμετακομιστικά κέντρα, αλλά και επίσης ότι οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο και τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά λιμάνια.

Η μείωση της κίνησης εμπορευμάτων στον Πειραιά, παραδείγματος χάρη, ανέρχεται σε 40% περίπου και αυτό έχει πολύ βαριές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

Κύριε Κυβερνήτα, στελέχη, προσωπικό της φρεγάτας, με την συμμετοχή στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, δεν κάνετε μόνο προβολή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμμετέχει στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, τελικά της ειρήνης.

Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συμπηχθεί ισχυρός αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην οποία συμμετέχετε είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση που έχει οργανώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ιστορία της.

Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα.

Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας.

Σε λίγες ώρες αποπλέετε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ από καρδιάς, καλή επιτυχία. Να γυρίσετε καλά και ασφαλείς. Στις προθέσεις μου είναι να έρθω να σας δω και εκεί που θα είστε. Καλούς πλόες και καλή επιστροφή, Να είστε καλά»