Πριν την αλλαγή του χρόνου δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει ένα αφεντικό σε κατάστημα ρούχων στην Κηφισιά να απολύει εργαζόμενη επειδή… είχε πλεξουδάκια τα μαλλιά της. Στο βίντεο βλέπουμε την απολυμένη μαζί με συγγενείς της να ζητούν τον λόγο και η αφεντικίνα ψύχραιμη να απαντά πως η απόλυση δεν έχει ρατσιστικά κίνητρα αλλά είναι «κάλος» δικός της, μιας και θεωρεί τα πλεξουδάκια… βρόμικα. Με λίγα λόγια έτσι θέλει, έτσι κάνει!

Η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή αυτό το βίντεο είχε να κάνει με το αν τα κίνητρα της αφεντικίνας ήταν ρατσιστικά λόγω του χρώματος δέρματος της εργαζόμενης, όπως και εάν το κάθε αφεντικό έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στην εμφάνιση του/της κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης. Όμως, αυτή η απόλυση είναι αναγκαίο να ειδωθεί μαζί με τις εκατοντάδες άλλες που οι εκμεταλλευόμενες/οι βρίσκονται εκτός εργασίας, επειδή έτσι αποφάσισαν τα αφεντικά. Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» των εκμεταλλευτών όσο πιο “αδύναμο” και μόνο συναντούν τον εκμεταλλευόμενο τόσο πιο πολύ τον χτυπούν.

Η απελευθέρωση των απολύσεων, το τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όλα τα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά νομοσχέδια που περάστηκαν τα τελευταία χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τον ελληνικό καπιταλισμό και εφάρμοσαν κάθε παραγγελία των ιμπεριαλιστών πατρώνων τους, δένουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους και τους τοποθετούν σε όλο και δυσμενέστερη θέση. Τα αφεντικά γνωρίζουν καλά τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί και οι πολιτικοί εκφραστές του Κεφαλαίου έχουν παραχωρήσει στα αφεντικά όλους τους τρόπους να οργιάζουν εις βάρος των εργαζομένων, όπως να προχωρούν σε απολύσεις για οποιοδήποτε λόγο χωρίς να δίνουν κανένα λογαριασμό ή να έχουν οποιαδήποτε νομική υποχρέωση απέναντι στην/στον εργαζόμενη/ο.

Η ταξική ενότητα και η οργάνωση είναι ο μόνος τρόπος ώστε τα αφεντικά να μετράνε τον λόγο και τις πράξεις τους. Με αφορμή και τη συγκεκριμένη απόλυση θα πούμε για ακόμα μια φορά: ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΤΑΞΙΚΑ!