Πριν την επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Άκσα» της Παλαιστινιακής Αντίστασης στις 7 Οκτώβρη, οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ανέρχονταν σε περίπου 5.200. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται για καιρό στη φυλακή, χωρίς να έχουν περάσει καν από κάποιο δικαστήριο. Και όταν είναι να δικαστούν, περνούν από ειδικό στρατιωτικό δικαστήριο.

Οι περίπλοκοι –για τους Παλαιστίνιους μόνο φυσικά– νόμοι του Ισραήλ είναι ένα ακόμα όπλο στα χέρια του σιωνισμού. Μέσω και των φυλακίσεων, αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολόκληρου κατασταλτικού μηχανισμού κατοχής, προσπαθούν να τσακίσουν το ηθικό του παλαιστινιακού λαού, να τον λυγίσουν. Ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί που δημοσίευσε πέρυσι το καλοκαίρι ο ΟΗΕ – απ’ το 1967 μέχρι σήμερα, πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί. 1 στους 5 Παλαιστίνιους (2 στους 5 για τους άντρες μόνο) έχει συλληφθεί και έχει φυλακιστεί υπό το πρόσχημα που δίδεται από τον ισραηλινό νόμο, όπου υπάρχουν πάνω από 1600 διατάγματα που ελέγχουν κάθε πτυχή των Παλαιστινίων. Για παράδειγμα, ένα από τα διατάγματα αυτά, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, απαγορεύει τη συμμετοχή και την οργάνωση διαδηλώσεων, την εκτύπωση και διανομή πολιτικού υλικού, την ανάρτηση σημαιών και άλλων πολιτικών συμβόλων και κάθε δραστηριότητα που δείχνει συμπάθεια προς μια οργάνωση που θεωρείται παράνομη βάσει στρατιωτικών εντολών.

Πέρα από τις απαγγελίες κατηγοριών και τους κρατούμενους που περνούν δίκες, υπάρχουν και αυτοί που είναι υπό διοικητική κράτηση. Πιο συγκεκριμένα, 1.264 κρατούμενοι βρίσκονται υπό αυτό το καθεστώς, δηλαδή φυλακισμένοι επ’ αόριστον, χωρίς να τους έχουν καν απαγγελθεί κατηγορίες.

Μέσα σ’ αυτά τα ποσοστά βρίσκονται και τα παιδιά. Περίπου 700 παλαιστίνια παιδιά συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συνήθως από 12 ετών και πάνω. Η πιο κοινή κατηγορία είναι «η ρίψη πέτρας», που επιφέρει ποινές μέχρι και 20 ετών κάθειρξης.

Φυσικά, οι συνθήκες όπου συμβαίνουν αυτά δεν είναι και οι πιο καλές… Από ξυλοδαρμούς, μέχρι βασανιστήρια, μέχρι απαγωγές απ’ τα σπίτια των συλληφθέντων, μέχρι να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως νερό, ηλεκτρικό, κλπ, να μην επιτρέπονται δικηγόροι, επισκεπτήρια, στα ανήλικα παιδιά να μην επιτρέπεται η παρουσία γονέα ή δικηγόρου ούτε στην ανάκριση, μέχρι, μέχρι, μέχρι. Ο κατάλογος των βιαιοτήτων δεν τελειώνει…

Ποια είναι η συνθήκη όμως τώρα, 23 μέρες μετά την επίθεση της Αντίστασης και του πολέμου που έχει εξαπολύσει το κράτος-τρομοκράτης;

Οι κρατούμενοι ανέρχονται σε πάνω από 6.000. Σε αυτούς, μετά τις 07/10, προστίθενται και 4.000 εργάτες από τη Γάζα που δούλευαν στο Ισραήλ και κρατούνται σε στρατιωτικές βάσεις. Πάνω από 1.100 έχουν συλληφθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από επιδρομές του ισραηλινού στρατού. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες. Οι κρατούμενοι υπόκεινται σε πείνα και δίψα, εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, ειδικά για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που απαιτούν τακτική φαρμακευτική αγωγή. Οι φυλακές τους έχουν κόψει το νερό και το φως. Δεν υπάρχουν επισκεπτήρια, προαυλισμός, επισκέψεις δικηγόρων, τίποτα. Για να μην αναφερθούμε και στη φυσική βία που υφίστανται (σπασμένα χέρια, πόδια, ξεγύμνωση και ταπείνωσή τους σε γκρουπ κρατουμένων κ.ά.) καθώς και στη βία και τρομοκρατία που υφίστανται και οι οικογένειές τους…

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε περιόδους «ειρήνης», ο μέσος όρος συλλήψεων ανά ημέρα ήταν 15-20. Τώρα είναι 120 ανά ημέρα.

Στη Δυτική Όχθη οι καμπάνιες συλλήψεων εντείνονται με αδιανόητη βία. Παρακάτω δημοσιοποιούμε βίντεο με το πώς φέρονται οι σιωνιστές στους συλληφθέντες στη Δυτική Όχθη.

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο διεξάγεται και όλη η συζήτηση για την ανταλλαγή κρατούμενων και αιχμαλώτων ισραηλινών. Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει και αν θα καταλήξει. Είναι όμως δεδομένο ότι κανένας Παλαιστίνιος, είτε εντός, είτε εκτός φυλακών δεν είναι μόνος του και δεν είναι στην αφάνεια. Η συλλογική αντίσταση ενός λαού που δεν υποδουλώνεται εδώ και 75 χρόνια είναι εδώ, πιο δυναμωμένη και πιο σθεναρή από ποτέ.

Ανακοίνωση της Χαμάς σχετικά με τα σημερινά βασανιστήρια:

Καλούμε σε συγκρούσεις με τους στρατιώτες κατοχής, οι οποίοι καταγράφουν σαδιστικά τις βάναυσες σκηνές των βασανιστηρίων του λαού μας στη Δυτική Όχθη.

Οι σκηνές βασανιστηρίων, ταπείνωσης και συρσίματος που υφίσταται ο λαός μας στη Δυτική Όχθη στα χέρια των σιωνιστών στρατιωτών κατοχής, οι οποίοι καταγράφουν σαδιστικά τα εγκλήματά τους με ήχο και οπτικά ντοκουμέντα, είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που μας θυμίζει τις σκηνές βασανιστηρίων των ναζί και των φασιστών.

Σε αυτό το ιστορικό και κομβικό στάδιο, όπου η κατοχή επιδιώκει μια φαντασιακή νίκη αφότου η αντίσταση την ταπείνωσε στην περήφανη Γάζα, καλούμε τον λαό μας σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Δυτικής Όχθης να αρνηθεί τη σύλληψη και να της αντισταθεί, να συγκρουστεί με τις δυνάμεις κατοχής και να κινητοποιήσει τον κόσμο για να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα της κατοχής και τους εποίκους που σπέρνουν τον όλεθρο στη Δυτική Όχθη και απειλούν τον λαό μας με εκτοπισμό από αυτήν. Οι στρατιώτες, τους οποίους η αντίσταση ταπείνωσε, είναι πολύ αδύναμοι για να προσβάλουν την αξιοπρέπεια του λαού μας και της επαναστατικής και αντιστασιακής νεολαίας μας σε όλη την ακλόνητη Δυτική Όχθη.

Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης – Χαμάς

31 Οκτωβρίου 2023