Οι «διαπραγματεύσεις» για την ανταλλαγή των παλαιστίνιων κρατούμενων με τους ομήρους που πήραν οι αντιστασιακές οργανώσεις στις 7 Οκτώβρη είχαν πάρει έναν δρόμο ο οποίος διακόπηκε άμεσα με την αύξηση της έντασης της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και λεπτό ζήτημα του πολέμου, που όσο κι αν δεν θέλουν στα ηγετικά κλιμάκια του Ισραήλ να δώσουν προτεραιότητα σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι αναγκασμένοι να το κάνουν.

Στις 30/10 έκανε τον γύρο του κόσμου βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη Χαμάς με 3 Ισραηλινές ομήρους που απευθύνονται εξαγριωμένες στον Νετανιάχου. Παραθέτουμε τα λόγια τους:

«Μπιμπί Νετανιάχου, είμαστε στην αιχμαλωσία της Χαμάς για 23 ημέρες. Χθες, έγινε συνέντευξη Τύπου με τις οικογένειες των απαχθέντων και γνωρίζουμε ότι έπρεπε να είχατε κάνει κατάπαυση του πυρός και υποτίθεται ότι έπρεπε να μας απελευθερώσετε όλους. Είπατε ότι έχετε δεσμευτεί να μας ελευθερώσετε όλους.

Αντίθετα, υποφέρουμε από την πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική αποτυχία σας που προκαλέσατε στο πεδίο στις 7 Οκτωβρίου επειδή δεν υπήρχε κανένας στρατιώτης στον τόπο, κανείς δεν ήρθε σε εμάς και κανείς εδώ δεν μας υπερασπίστηκε. Είμαστε αθώοι και αφελείς πολίτες που πληρώνουμε φόρους στο κράτος του Ισραήλ κι είμαστε τώρα αιχμάλωτοι υπό συνθήκες “χωρίς όρους”. Μας σκοτώνεις, θέλεις να μας σκοτώσεις όλους; Θέλεις να μας σκοτώσει ο στρατός; Δεν φτάνει που τους σφάξατε όλους; Δεν σας φτάνει που σκοτώθηκαν Ισραηλινοί πολίτες; Απελευθερώστε τους κρατούμενους τους [εννοεί τους Παλαιστίνιους], τους πολίτες τους, με ή χωρίς όρους, τώρα. Ελευθερώστε μας τώρα. Απελευθερώστε τους όλους. Αξίζουμε να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Αφήστε μας τώρα, τώρα. Τώρα!».

Το ζήτημα των ομήρων πέφτει σαν πέλεκυς πάνω στον Νετανιάχου και τους ομοίους του. Ακόμα κι αν δεν δίνει δεκάρα γι’ αυτούς, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το δείξει. Ήδη είναι σε κατάρρευση η εικόνα ενός κράτους που καυχιόταν την ασφάλεια που παρέχει στους πολίτες του… Μια εικόνα που ταρακουνήθηκε συθέμελα στις 7 Οκτώβρη και που ήδη έχει προκαλέσει τεράστιο διχασμό στο εσωτερικό του Ισραήλ. Πως θα μπορούσε να βγει και να δηλώσει στις οικογένειές τους ότι ο ισραηλινός στρατός θα «μπει στη Γάζα» χωρίς να διακινδυνεύσει τις ζωές τους;

Είτε διπλωματική είτε ρεαλιστική, πρόκειται για μια πολύ έξυπνη κίνηση της Αντίστασης. Κερδίζει χρόνο μέρα με τη μέρα, είτε σε στρατιωτικό επίπεδο, είτε σε πολιτικό, και από τη διχόνοια που σπέρνεται εντός του σιωνιστικού κράτους. Και οι συνέπειες αναμένεται να φανούν σύντομα.

Το σίγουρο είναι πως καμία έφοδος του ισραηλινού στρατού δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόστος, είτε για τους πολίτες τους, είτε για τους ίδιους τους στρατιώτες. Και αυτό φαίνεται ήδη απ’ τις σκληρές μάχες που διεξάγονται κάθε μέρα με τους μαχητές της Αντίστασης στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας…

Χ.