Ένας μήνας πριν κλείσουν τα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη, με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, και ο ελληνικός λαός ζητάει δικαίωση και διαδηλώνει ενάντια στο κουκούλωμα που επιχειρείται από την επόμενη κιόλας μέρα του εγκλήματος.

Μετά και τις συγκεντρώσεις στις 26 Γενάρη με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα -και όχι μόνο- η οργή μόνο να καταλαγιάζει δε φαίνεται.

Το έγκλημα διαπερνάει και τη νεολαία (εξάλλου πολλά από τα θύματα ήταν νέες και νέοι, φοιτήτριες και φοιτητές) που από εκείνη την μέρα μέχρι σήμερα συμβάλουν στο να μη ξεχαστεί το έγκλημα. Σε αυτό το πλαίσιο καταλήψεις έχουν ξεκινήσει από μαθητές και μαθήτριες σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Πέντε σχολεία στην Πάτρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση του 15μελους του Προτύπου Γενικού Λυκείου Πάτρας:

«Νιώθουμε βαθιά θλίψη και οργή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, όπου 57 συνάνθρωποί μας, κυρίως νέοι, χάθηκαν άδικα. Αυτή η τραγωδία δεν είναι απλώς ένα θλιβερό γεγονός, αλλά ένα έγκλημα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Συγκλονισμένοι από τα ηχητικά που ήρθαν στο φως και στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, ως νέοι που σύντομα θα βγούμε στην κοινωνία νιώθουμε πώς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη, ζητώντας τα αυτονόητα:

1. Απόδοση ευθυνών: Να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι.

2. Ασφάλεια στις μετακινήσεις: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής όλων των πολιτών.

3. Σεβασμός στη ζωή: Να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή αντί για τα οικονομικά συμφέροντα».

Αρναία Χαλκιδικής

Σε κατάληψη βρίσκονται το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ της Αρναίας στη Χαλκιδική:

«Η κατάληψη σήμερα γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας και θλίψης για την αδιαφορία του κράτους που οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο την αμέλεια και την απουσία ευθύνης από εκείνους που θα έπρεπε να προστατεύουν τις ζωές μας […]. Δεν πρόκειται για μια απλή πράξη αντίδρασης, αλλά για μια κραυγή αγανάκτησης. Αγανάκτησης για ένα κράτος που, αντί να μας προσφέρει ασφάλεια, μας αφήνει εκτεθειμένους. Για τις ζωές που χάθηκαν άδικα εξαιτίας ενός συστήματος που νοιάζεται περισσότερο για συμφέροντα παρά για ανθρώπους».

Υπό κατάληψη βρίσκονται και τρία σχολεία στη Χίο· το ΕΠΑΛ Χίου, το ΕΠΑΛ Βροντάδου και το Γυμνάσιο Βροντάδου.

Βροντάδος Χίου

Σε κατάληψη προχώρησαν μαθητές/τριες στο 4ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου δέχθηκαν πιέσεις για να το ανοίξουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι μαθητές στο υπό κατάληψη σχολείο κλήθηκαν να κάνουν μαθήματα μέσω Webex, με αποτέλεσμα όσοι δεν το δέχθηκαν να πάρουν απουσίες.

Σήμερα, βρίσκεται για τρίτη μέρα σε κατάληψη και το 7ο ΓΕΛ Αθήνας στο Παγκράτι, με το σύνθημα: «Καμία συγκάλυψη, να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι».

Παγκράτι

Οι ανακοινώσεις και τα αιτήματα των μαθητών αγκαλιάζουν όλη την ελληνική κοινωνία και βάζουν ακόμα ένα λιθαράκι στον αγώνα για δικαίωση και στην πάλη ενάντια στις πολιτικές της συγκάλυψης. Δεν έχουμε παρά να σταθούμε δίπλα τους.

Η ενότητα των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να βάλει πραγματικά εμπόδια και να χτυπηθεί με αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα που θέλει να μας επιβάλλει ο ταξικός εχθρός σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής.