Η «ισραηλινή» κατοχή έχει διαπράξει 19 είδη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εις βάρος των Παλαιστινίων αμάχων. Αυτά τα εγκλήματα, ως ανεξάρτητα αδικήματα, αποτελούν ταυτόχρονα τα στοιχεία του εγκλήματος της γενοκτονίας που διαπράττεται κατά τη διάρκεια της επιθετικότητάς της στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν πέντε μήνες. Τα πιο σημαντικά εγκλήματα μπορούν να επισημανθούν ως εξής:

Πρώτον: Εγκλήματα κατά του πληθυσμού:

1. Εκ προθέσεως δολοφονία: Η «ισραηλινή» κατοχή σκότωσε 30.000 αμάχους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, που αποτελούν το 72% των συνολικών μαρτύρων, είτε με εσκεμμένη επίθεση σε αυτούς τους αμάχους υπό την ιδιότητά τους και χωρίς να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες, είτε μέσω της διενέργειας εγκληματικών φόνων.

2. Βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση: Η «ισραηλινή» κατοχή συνέλαβε 2.600 ως κρατούμενους και υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν τα βασανιστήρια της κατοχής και την απάνθρωπη, σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση αυτών των κρατουμένων.

3. Αναγκαστική απέλαση ή μεταφορά: Η «ισραηλινή» κατοχή εκτόπισε βίαια 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τα σπίτια και τις ζώνες τους.

4. Ομηρία: Η «ισραηλινή» κατοχή χρησιμοποίησε εκατοντάδες αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ειδικά στις γειτονιές Al-Zaytoun, SheikhRadwan, Al-Nasr, στρατόπεδο Al-Maghazi και στη δυτική περιοχή της Γάζας.

5. Επιθέσεις σε αμάχους: Η «ισραηλινή» κατοχή πραγματοποίησε ξεκάθαρα εκατοντάδες χιλιάδες βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών στόχων, ειδικά εναντίον νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών, εκκλησιών και διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων.

6. Προσβολή στην αξιοπρέπεια των ατόμων: Η «ισραηλινή» κατοχή προσέβαλε χιλιάδες φορές την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, των γυναικών και των παιδιών, τους έγδυσε από τα ρούχα τους, τους ανάγκασε να είναι γυμνοί και τους μετέφερε με τρόπο υποτιμητικό για την αξιοπρέπειά τους σε παραμεθόριες περιοχές,υποβάλλοντάς τους σε ταπείνωση.

7. Η λιμοκτονία ως μέθοδος πολέμου: Η «ισραηλινή» κατοχή προκαλεί την πείνα από την αρχή του γενοκτονικού πολέμου, ειδικά στον Βορρά και στις επαρχίες της Γάζας, επιβάλλοντας αυστηρή πολιορκία σε όλους τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, στερώντας τους συνεχώς βασικές προμήθειες για την επιβίωση, αποτρέποντας την είσοδο σε τρόφιμα και προμήθειες, πυροβολώντας εναντίον λεωφορείων που προσπαθούσαν να τα παραδώσουν και σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες που προσπαθούσαν να βρουν τρόφιμα και βοήθεια.

8. Παράνομη χρήση όπλων και διεθνώς απαγορευμένων όπλων: Η «ισραηλινή» κατοχή έριξε 70.000 τόνους εκρηκτικών σε κατοικίες πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, σβήνοντας εντελώς οικιστικά συγκροτήματα μέσω των βομβαρδισμών και τη χρήση παράνομων όπλων, όπως η χρήση λευκού φωσφόρου, θερμικών όπλων, πυρομαχικών διασποράς και πυραύλων flechette κατά των Παλαιστινίων. (ΣτΜ: τα Flechette είναι βλήματα σαν καρφιά ή μεταλλικά βέλη που απελευθερώνονται μετά από τις εκρήξεις των βομβών. Πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από τους γάλλους ιμπεριαλιστές στον Α ΠΠ. Από τους αμερικάνους στην Κορέα και στο Βιετνάμ και από τους Ρώσους στην Ουκρανία). 

9. Εγκλήματα εξαφάνισης ατόμων: Οι δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει αυθαίρετα χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, που υπολογίζονται σε 2.600 μέχρι στιγμής, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί, και αρνούνται να παράσχουν πληροφορίες για την τύχη και το πού βρίσκονται για να τους στερήσουν τη νομική προστασία για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεύτερον: Εγκλήματα κατά προστατευόμενων αντικειμένων των πολιτών:

1. Τυχαία και σκόπιμη καταστροφή πόλεων, χωριών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών κτιρίων και θρησκευτικών κτιρίων: Η «ισραηλινή» κατοχή κατέστρεψε περισσότερα από 500 τζαμιά και εκκλησίες, περισσότερα από 300 πανεπιστήμια και σχολεία, περισσότερες από 360.000 κατοικίες πολιτών, περισσότερα από 31 νοσοκομεία και δεκάδες ζωτικής σημασίας πολιτικά κέντρα.

2. Λεηλασία δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας: Η «ισραηλινή» κατοχή έκλεψε χρήματα, χρυσάφι, κοσμήματα και πολύτιμες περιουσίες αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων σέκελ από πολίτες κατά τη διάρκεια της εκτόπισής τους ή της κράτησής τους, ή από τα σπίτια τους και από παλαιστινιακά ιδρύματα, όπωςαναφέρεται και από πολλά «ισραηλινά» μέσα ενημέρωσης.

3. Στόχευση και καταστροφή πολιτιστικών αγαθών και ιστορικών μνημείων: Η «ισραηλινή» κατοχή κατέστρεψε περισσότερους από 200 πολιτιστικούς, τόπους κληρονομιάς και αρχαιολογικούς χώρους, ορισμένοι από τους οποίους είναι αιώνες παλαιότεροι από την ίδια την κατοχή, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που χρονολογούνται 1400 και 800 χρόνια πίσω.

4. Στόχευση νοσοκομείων και ιατρικών μονάδων: Η «ισραηλινή» κατοχή κατεύθυνε σκόπιμα στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και μονάδων υγείας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, στερώντας στους Παλαιστίνιους κάθε πιθανότητα επιβίωσης, προκαλώντας σοβαρά δεινά και σοβαρούς τραυματισμούς στην υγεία των Παλαιστινίων. Ως αποτέλεσμα αυτών των στόχων, 31 από τα 35 νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Τρίτον: Εγκλήματα κατά της δικαιοσύνης:

1. Παράνομες αλλαγές στο νομικό σύστημα της κατεχόμενης χώρας: Η «ισραηλινή» κατοχή παραβίασε όλους τους παλαιστινιακούς νόμους και τους άλλαξε με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

2. Επίθεση σε πληρώματα ανθρωπιστικής βοήθειας: Η «ισραηλινή» κατοχή διέπραξε φρικτές παραβιάσεις, δολοφονίες, πυρκαγιές, καταστροφές και στόχευση κατά διεθνών και τοπικών πληρωμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης επιτέθηκε σε πολλές νηοπομπές βοήθειας που μετέφεραν προμήθειες για τους αμάχους.

Τέταρτον: Άλλα εγκλήματα:

1. Αυθαίρετη κράτηση Παλαιστινίων κρατουμένων και στέρησή τους από εγγυήσεις δίκαιης δίκης: Πολλοί υπέκυψαν στον νόμο των «παράνομων μαχητών», ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

2. Κατασκοπεία: Η «ισραηλινή» κατοχή κατασκόπευε κατάφωρα, παράνομα και αντιδεοντολογικά τους πολίτες και όλα τα ιδρύματα όλο το εικοσιτετράωρο.

3. Δολιότητα: Η «ισραηλινή» κατοχή κορόιδεψε και παραπλάνησε χιλιάδες φορές αμάχους  και παιδιά. Ένα από αυτά τα περιστατικά είναι η πρόσκληση αμάχων να κατευθυνθούν προς ασφαλείς περιοχές και όταν κατευθύνονταν σε περιοχές που η κατοχή ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλείς, η κατοχή τους βομβαρδίζει και τους σκοτώνει.

4. Χρήση απαγορευμένων όπλων: Η «ισραηλινή» κατοχή χρησιμοποίησε δεκάδες διεθνώς απαγορευμένα όπλα, ένα από τα οποία είναι ο φώσφορος, που χρησιμοποιήθηκαν κατά παιδιών, γυναικών και αμάχων.

Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης

25 Φεβρουαρίου 2024

(Μετάφραση Prolet connect)