Ο βιασμός και η δολοφονία της 31χρονης εκπαιδευόμενης γιατρού στην Καλκούτα της Ινδίας ξεσήκωσε αντιδράσεις εντός και εκτός Ινδίας αντίστοιχες με αυτές του 2012 μετά τον ομαδικό βιασμό και τον μαρτυρικό θάνατο 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν από τις 9 Αυγούστου ζητώντας απονομή δικαιοσύνης και θέτοντας δημοκρατικά αιτήματα για τη θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας έχουν κηρύξει απεργία σε πανεθνικό επίπεδο και εδώ και πολλές μέρες απεργούν και αρνούνται να επιστρέψουν στα νοσοκομεία αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στην Ινδία. Το 2022, καταγράφηκαν 31.516 καταγγελίες βιασμού – αύξηση 20% από το 2021, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων. Οι περισσότεροι βιασμοί χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αγριότητα. Τα θύματα ναρκώνονται, απαγάγονται, βιάζονται -πολύ συχνά ομαδικά-, βασανίζονται και συνήθως δολοφονούνται.

Χιλιάδες λαού και νεολαίας, στα αστικά κέντρα κυρίως, διαδηλώνουν μέχρι στιγμής ειρηνικά, με καθιστικές διαμαρτυρίες, ενάντια στους βιασμούς και στην ατιμωρησία των θυτών. Τα διεθνή ΜΜΕ παρουσίασαν το φρικτό γεγονός και τις μαζικές διαμαρτυρίες τονίζοντας μεν τη σκοταδιστική και μισογύνικη αντίληψη που είναι καλλιεργημένη στην ινδική κοινωνία, αποκρύβοντας όμως ότι τμήματα αυτής της κοινωνίας, όπως οι φασίστες ινδουιστές, έχουν άμεση σχέση με την αντιδραστική εξουσία και είναι πυλώνας της, έχοντας άσυλο ακόμα και για τη σεξουαλική κακοποίηση των «κατώτερων ανθρώπων» στο απάνθρωπο πατριαρχικό σύστημα των καστών που αυτοί στηρίζουν.

Στη χώρα μας και στον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο αλλά και στις φεμινιστικές συλλογικότητες κλπ. είναι σχεδόν άγνωστο το λαϊκό κίνημα στην Ινδία και ο ένοπλος λαϊκός αγώνας που διεξάγει ένα μέτωπο οργανώσεων υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκό). Ας μη ξεχνάμε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει άριστες σχέσεις με τη φασιστική κυβέρνηση Μόντι. Δεν έχει διστάσει να στηρίξει με επίσημες ανακοινώσεις της τις αντιαντάρτικες ενέργειες της τελευταίας, γλείφοντάς την για διπλωματικούς λόγους και καταδικάζοντας το δίκαιο λαϊκό κίνημα της Ινδίας και το αντάρτικο ως τρομοκρατία…

Ειδικότερα το ζήτημα της γυναικείας καταπίεσης και κακοποίησης το αναδεικνύουν σε κεντρικό επίπεδο οι οργανώσεις του λαϊκού αγώνα (ένοπλος στην ύπαιθρο αλλά και μέσα στις πόλεις) που το θέτουν πρώτο στην πολιτική τους και στην πάλη τους ενάντια στον ινδουιστικό φασισμό και την κομπραδόρικη αντιδραστική ντόπια αστική τάξη.

Η υποτίμηση της γυναίκας που θέλουν διαρκώς να επιβάλλουν οι κυρίαρχες τάξεις στην ινδική κοινωνία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην ινδουιστική πατριαρχική οπισθοδρόμηση και το σύστημά της. Το ΚΚΙ (Μαοϊκό) που καθοδηγεί τις επαναστατημένες μάζες είναι η μόνη πολιτική δύναμη που με συνέπεια προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση στην ινδική κοινωνία μέσα από την ένοπλη αντίσταση, οικοδομώντας μια διαφορετική κοινωνική ζωή στις ειδικές αντάρτικες ζώνες.

Τελειώνοντας, με αφορμή τον τελευταίο βιασμό, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε τις υποκριτικές καταγγελίες από τμήμα των διεθνών και τοπικών ΜΜΕ για την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων στην Ινδία του Μόντι που παρά την αυστηροποίηση σε άρθρα νόμων απ’ το 2013 και μετά, ο βιασμός εντός γάμου εξακολουθεί να μη θεωρείται αδίκημα. Ταυτόχρονα στην ύπαιθρο, παρακρατικές ομάδες διεξάγουν πογκρόμ έχοντας την πλήρη κυβερνητική υποστήριξη στα εδάφη που δρα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός. Ανάμεσα στα ξακουστά για τη βαρβαρότητά τους «κατορθώματα» στον άμαχο, κυρίως αγροτικό πληθυσμό, που τροφοδοτεί το αντάρτικο είναι οι βιασμοί γυναικών, αγωνιστριών Αντιβάσι, Νταλίτ, κλπ. καθώς και θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και εθνοτήτων. Για το ζήτημα μπορεί να διαβαστεί ένα άρθρο καταγραφής τέτοιων εγκλημάτων από το περιοδικό “People’s March”, Η Φωνή της Ινδικής Επανάστασης, τόμος 14, τεύχος 2, με τίτλο «Ινδία: Η γυναίκα Αντιβάσι στη Νταντακαράνια: σύμβολο του μαχητικού αγώνα» σε μετάφραση από το ιστολόγιο Παραπόδα.

Η σιωπή για τα εγκλήματα των ινδουιστών φασιστών και η σχεδόν ανύπαρκτη πληροφόρηση για τους λαϊκούς αγώνες στην Ινδία είναι τεράστια και στη χώρα μας και είναι καθήκον του αντιιμπεριαλιστικού και αντιφασιστικού κινήματος αλλά και των φεμινιστικών συλλογικοτήτων να το αναδείξουν και να πιάσουν το νήμα με αφορμή τον βιασμό της 31χρονης γιατρού στην Καλκούτα. 

ΥΓ. Με αφορμή το τελευταίο γεγονός και τις διαδηλώσεις στην Ινδία, αξίζει να διαβαστεί η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκού) στις 2/7/2024, που μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε στο Παραπόδα, και αναδημοσιεύθηκε από το Prolet connect. Επιπλέον, για το ζήτημα των καστών στην Ινδία κυκλοφορεί το ομώνυμο βιβλίο από τις εκδόσεις ΠρολετΚουλτ. Για περισσότερα για τον Λαϊκό Πόλεμο και τα λαϊκά κινήματα στην Ινδία επισκεφθείτε το Παραπόδα και τη στήλη Σύγχρονα Ένοπλα Κινήματα.