
Αναδημοσιεύουμε άρθρο του δημοσιογράφου και θεολόγου ανταποκριτή Ρομπέρτο Σετέρα, που ζει στην Ιερουσαλήμ, το οποίο και δημοσιεύτηκε στο Vatican News (09/07). Στο κείμενο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι σιωναζιστές της «μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής» αρπάζουν με κάθε τρόπο την παλαιστινιακή γη, ασκώντας διαρκώς βία και τρομοκρατία.
Μετά τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 και μετά τις Συμφωνίες Ανακωχής του 1949, η Ταϊμπέχ τέθηκε υπό ιορδανική κυριαρχία. Η ιορδανική απογραφή του 1961 κατέγραψε 1.677 κατοίκους στην Ταϊμπέχ, εκ των οποίων οι 1.176 ήταν Χριστιανοί.
Από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, η Ταϊμπέχ βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή. Μετά τις συμφωνίες του Όσλο ΙΙ, το 35% της γης των χωριών χαρακτηρίστηκε ως Περιοχή Β, ενώ το υπόλοιπο 65% ως Περιοχή Γ. Το Ισραήλ έχει κατασχέσει 393 ντουνάμ γης από την Ταϊμπέχγια την κατασκευή των ισραηλινών οικισμών της Ριμονίμ και 22 ντουνάμ για την Οφρά. Σήμερα η Ταϊμπέχ έχει 1.400 κατοίκους.
***
Οι τρεις ιερείς των Λατινικών, Ελληνορθόδοξων και Μελχιτικών εκκλησιών καταγγέλλουν την επανειλημμένη βία κατά των Χριστιανών κατοίκων και των περιουσιών τους στη Δυτική Όχθη. Οι ιερείς καλούν τη διεθνή και εκκλησιαστική κοινότητα να στείλουν αποστολές επί τόπου για να καταγράψουν τις ζημιές και την επιδεινούμενη κατάσταση.
Η βία από τους Εβραίους εποίκους στην Παλαιστίνη έχει πλέον πλήξει και τους κατοίκους της Ταϊμπέχ, του μοναδικού αμιγώς χριστιανικού παλαιστινιακού χωριού. Η Ταϊμπέχ είναι το αρχαίο Εφραίμ, η τοποθεσία που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όπου κατέφυγε ο Ιησούς μετά την ανάσταση του Λαζάρου (Ιωάννης 11:54), και όπου η χριστιανική κοινότητα έχει εξαιρετικά αρχαίες ρίζες. Το χωριό φιλοξενεί τρεις εκκλησίες –Λατινική, Ελληνορθόδοξη και Μελχιτική– των οποίων οι πάστορες, Πατέρες Μπασάρ Φαουάντλε, Τζακ Νόμπελ Αμπέντ και Νταούντ Χούρι, απηύθυναν έκκληση χθες το βράδυ καλώντας τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν περαιτέρω βία από τους εποίκους, η οποία μέχρι στιγμής έχει λάβει χώρα σε μεγάλο βαθμό παρουσία παθητικών Ισραηλινών στρατιωτών.
Η επίθεση στην Ταϊμπέχ
Χθες, μια ομάδα Εβραίων εποίκων έβαλε φωτιές κοντά στο βυζαντινό χριστιανικό νεκροταφείο και στην εκκλησία του Αλ-Χαντέρ (Άγιος Γεώργιος), η οποία χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο σεβαστούς χώρους λατρείας για τους Χριστιανούς στην Παλαιστίνη. Αυτές οι εμπρηστικές επιθέσεις έρχονται μετά από μια σειρά βίαιων πράξεων εναντίον των χριστιανών κατοίκων της πόλης, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι έποικοι έχουν επίσης καταστρέψει ελαιώνες –την κύρια πηγή εισοδήματος της Ταιμπέχ– και εμποδίζουν τους αγρότες να έχουν πρόσβαση και να καλλιεργούν τη γη τους.
Έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα
Το ανατολικό τμήμα της πόλης, τονίζουν οι τρεις ιερείς, «έχει γίνει ανοιχτός στόχος για παράνομους εβραϊκούς οικισμούς, που επεκτείνονται αθόρυβα υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού». Οι ιερείς καλούν τις διεθνείς και εκκλησιαστικές κοινότητες να στείλουν αποστολές στην περιοχή για να καταγράψουν τις ζημιές και την αυξανόμενη επιδείνωση της κατάστασης.
Βία των εποίκων
Τις τελευταίες εβδομάδες, η τρομοκρατία των εποίκων έχει στοχεύσει όχι μόνο την Ταϊμπέχ, αλλά και πολλά άλλα παλαιστινιακά χωριά κοντά σε παράνομους οικισμούς, όπως το Έιν Σάμια και το Κουφρ Μαλίκ, όπου οι έποικοι έχουν βάλει φωτιά σε σπίτια, οχήματα και καλλιέργειες. Στα τέλη Ιουνίου, τέσσερις νεαροί Παλαιστίνιοι που προσπαθούσαν να αντισταθούν στη βία δολοφονήθηκαν βάναυσα. Στο Έιν Σάμια, που βρίσκεται κατά μήκος της κοιλάδας του Ιορδάνη, οι έποικοι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν το τοπικό υδραγωγείο – την πηγή που, μέσω ενός συστήματος καναλιών της ρωμαϊκής εποχής, εξακολουθεί να παρέχει νερό σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, μέχρι τη Ραμάλα.
Κίνδυνος νέων κατασχέσεων γης
Η Ταϊμπέχ βρίσκεται στα κεντρικά υψίπεδα της Ραμάλα, σε υψόμετρο 850 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου τη νύχτα είναι ορατά τόσο τα φώτα της Ιερουσαλήμ όσο και τα βουνά Αλ-Σαλτ της Ιορδανίας. Οι χριστιανοί κάτοικοι της Ταϊμπέχ ζουν ειρηνικά μαζί με μουσουλμάνους από γειτονικά χωριά. Τα προβλήματά τους ξεκίνησαν το 1977, όταν η ισραηλινή κυβέρνηση κατάσχεσε δεκάδες εκτάρια γης και ίδρυσε παράνομα έναν οικισμό που ονομάζεται Ριμονίμ. Μεγάλες γεωργικές εκτάσεις αφαιρέθηκαν από τους αγρότες της Ταϊμπέχ για να κατασκευαστούν δρόμοι που συνδέουν διάφορους εβραϊκούς οικισμούς. Τις ημέρες που προηγήθηκαν των χθεσινών επιθέσεων σε χριστιανικές τοποθεσίες, οι έποικοι είχαν ήδη στοχεύσει τα περίχωρα του χωριού, βάζοντας φωτιά σε ένα σπίτι και πολλά αυτοκίνητα. Εκατοντάδες ακόμη εκτάρια παλαιστινιακής γης κινδυνεύουν με κατάσχεση για περαιτέρω επέκταση των οικισμών.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των χριστιανών κατοίκων της Ταϊμπέχ-Εφραίμ σήμερα είναι ότι –με την παγκόσμια προσοχή να επικεντρώνεται στην τεράστια τραγωδία στη Γάζας– οι ολοένα και πιο σοβαρές απειλές για την επιβίωση της παλαιότερης χριστιανικής κοινότητας στον κόσμο ενδέχεται να μην γίνουν πλήρως κατανοητές από τη διεθνή κοινότητα.