Κυκλοφορεί, για πρώτη φορά, απ’ τις εκδόσεις ΠρολετΚουλτ το ιστορικό κείμενο του Γασάν Καναφάνι για τη Μεγάλη Αραβική Εξέγερση στην Παλαιστίνη το 1936-1939. Αντιγράφουμε απ’ την εισαγωγή της έκδοσης:

«Προχωρήσαμε σε αυτή την έκδοση, τη μετάφραση του κλασικού ιστορικού κειμένου για τη Μεγάλη Εξέγερση του 1936-1939 στην Παλαιστίνη του Γασάν Καναφάνι, θέλοντας να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στο κίνημα αλληλεγγύης της χώρας μας με τον πολύπαθο –αλλά, πάντα, με ψηλά το κεφάλι– παλαιστινιακό λαό. Για να μάθει ο κόσμος, να εφοδιαστεί με τα βασικά και απαραίτητα ιστορικά εργαλεία· για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε αυτόν τον δίκαιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα όχι μόνο με το ένστικτο της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης, αλλά και οπλισμένοι με γνώση απέναντι σ’ έναν εχθρό που αποτελεί το μεγαλύτερο πείραμα της σύγχρονης ιστορίας – το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ.

Το έργο του Καναφάνι για τη Μεγάλη Εξέγερση του 1936-1939 στην Παλαιστίνη θέτει πλήρως τις βάσεις για να κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο σιωνισμός άρχισε να απλώνει τα χέρια του στην Παλαιστίνη, με πλήρη στήριξη και ώθηση από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε τη χώρα υπό κατοχή μετά τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέσα απ’ τις σελίδες του βιβλίου του μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα της Παλαιστίνης, μιας αγροτικής χώρας με έντονα φεουδαρχικά χαρακτηριστικά, που οι βρετανοί ιμπεριαλιστές και οι σιωνιστές έποικοι μετέτρεψαν με τη βία και τη φωτιά σε μια βιομηχανική χώρα αποικιοκρατικού χαρακτήρα, η οποία δομήθηκε μέσα από τον διαρκή αποκλεισμό και την καταπίεση που ασκήθηκε στον παλαιστινιακό λαό.

Ο Καναφάνι ανέλυσε αυτή την ιστορική περίοδο μέσα απ’ το πρίσμα του υλισμού και της ταξικής ανάλυσης – μιας ανάλυσης όχι βγαλμένης απ’ τα εγχειρίδια, αλλά μέσα από τη μελέτη του ειδικού πλαισίου του παλαιστινιακού ζητήματος· ορίζοντας τις τάξεις, την ταξική καταπίεση και το υπόβαθρο της Παλαιστίνης σε άμεση συνάφεια με την εθνική καταπίεση, τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Αυτό αποτυπώνεται καθ’ όλη την έκταση του βιβλίου όπου περιγράφει όλο το φάσμα της εθνικής και ταξικής καταπίεσης, των μαχών που δόθηκαν και του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στον οποίο ξετυλίχτηκε ο αντιαποικιακός/αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του παλαιστινιακού λαού.

Η σπουδαιότητα του έργου αυτού έγκειται στην ουσιαστική ανάλυση που κάνει για την τριετή περίοδο της εξέγερσης, στην οποία μπήκαν βαθιά τα θεμέλια της οικοδόμησης του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ. Μπορεί ο πόλεμος του 1948 να έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Νάκμπα, δηλαδή Καταστροφή του παλαιστινιακού λαού, οπότε και ανακηρύχτηκε επίσημα η ίδρυση του Ισραήλ, η «βρώμικη δουλειά», όμως, είχε γίνει 10 σχεδόν χρόνια νωρίτερα, με το τσάκισμα και την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.»