Καθημερινά μαθαίνουμε και από ένα νέο εργατικό «ατύχημα». Οι χώροι δουλειάς, που η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι παλεύουν  για το μεροκάματο, έχουν μετατραπεί σε αρένες αίματος. Αυτή τη φορά είναι ένας τεχνικός θεάτρου στην Εθνική Λυρική Σκηνή που παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή. Αναδημοσιεύουμε παρακάτω ανακοίνωση των σωματείων Εκτελεστών Μουσικών Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής και των Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που μοιράστηκε από εργαζομένους στο κοινό.

Αγαπητό κοινό,

Πίσω από τις αστραφτερές και πολυδιαφημισμένες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τις λαμπερές συνεργασίες με διάσημα ονόματα και θέατρα του οπερατικού χώρου και τα λαμπερά φώτα κρύβεται μια άλλη πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του θεάτρου.

Τα τελευταία χρόνια με ευθύνη του ΥΠΠΟ και της διοίκησης της ΕΛΣ, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση, ώστε να γίνονται ταυτόχρονα πολλές παραγωγές. Χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή που εσείς παρακολουθείτε την παράσταση, προετοιμάζονται 5 παραγωγές, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη τεχνική υποδομή.

Έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο προ 4 ημερών, σοβαρότατος τραυματισμός τεχνικού του θεάτρου, ο οποίος  κάτω από συνθήκες απουσίας μέτρων ασφαλείας έπεσε από μεγάλο ύψος και νοσηλεύεται στην εντατική.

Θέλουμε να εκφράσουμε μαζί με εσάς, τη συμπαράσταση και τα περαστικά μας στο συνάδελφό μας και στην οικογένειά του!

Δεν θέλουμε να είμαστε ούτε θεατές, ούτε θύματα τέτοιων πολιτικών που τις έχουμε ξαναζήσει, δηλαδή το «πάμε και όπου βγει», στο όνομα της εξωστρέφειας, των κερδών την ΕΛΣ και του ΚΠΙΣΝ. Δεν είναι μια ακόμα «κακιά στιγμή», ούτε ατομική ευθύνη του κάθε συναδέλφου, το ότι δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφάλειας στο μεγαλύτερο θέατρο της χώρας. Η έκθεση σε αυτές τις συνθήκες αφορά όλο το προσωπικό, τεχνικό και καλλιτεχνικό.

Έχουν τεράστιες ευθύνες το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αρμόδιο για την ΕΛΣ, το Υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του Θεάτρου για την πίεση προς τους εργαζόμενους προκειμένου «να βγει η δουλειά», να βγει ο βαρύς προγραμματισμός, σε συνδυασμό με το ολοένα μεγαλύτερο κόψιμο κρατικών δαπανών, δαπάνες οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία σε όλους μας. Μάλιστα δεν είναι το πρώτο εργατικό ατύχημα του Θεάτρου αλλά ένα ακόμα και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε σίγουρα και άλλα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν είναι αργά.

Με αυτή την κίνηση ζητάμε από το αγαπητό μας κοινό, να στηρίξετε και εσείς τα αιτήματά μας, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, που με τη σειρά τους θα έχουν και άλλο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

  • Να διαμορφωθούν όλες εκείνες οι συνθήκες, υποδομές του θεάτρου ώστε να μπορούν να γίνονται εργασίες με ασφάλεια για τους εργαζόμενους, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγκάζονται για παράδειγμα να σηκώνουν τα σκηνικά με τα χέρια αφού όλα τα μοτέρ είναι κατειλημμένα, από τον τεράστιο όγκο των σκηνικών και των παραγωγών που πέφτουν μαζί.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι εργαζόμενοι, να σταματήσει το αίσχος και η ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Δεν γίνεται οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (που είναι οι μισοί και πάνω του συνόλου) να φτάνουν και τα 16 χρόνια συμβασιούχοι, να ανανεώνουν τον εαυτό τους!
  • Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να γίνονται όλες οι παραγωγές.
  • Να παρέχονται από την πρώτη στιγμή σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς αυτά ή όταν τα έχουν να είναι ακατάλληλα.
  • Να ενταχθούν οι ειδικότητες στα βαρέα και ανθυγιεινά με απόδοση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Να υπογραφεί εδώ και τώρα νέα ΣΣΕ με αυξήσεις και σύγχρονους όρους δουλειάς για όλους, ώστε να  μην αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να ετεροαπασχολούνται, να είναι συνεχώς εξαντλημένοι.
  • Να τηρούνται και να γνωστοποιούνται σε όλους τα πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας.
  • Να γίνεται περιοδικά, δωρεάν εκπαίδευση – επιμόρφωση των ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες στα πρωτόκολλα ασφαλείας

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ (Σ.Ε.Μ.Ο.Λ.Σ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ (Σ.Ε.Ε.Λ.Σ)