11 χρόνια έχουν περάσει από όταν η ναζιστική οργάνωση χρυσή αυγή χτύπησε στο Κερατσίνι, στις 18 Σεπτέμβρη 2013, δολοφονώντας τον εργάτη αντιφασίστα Παύλο Φύσσα. Έπειτα από επίθεση νεοναζιστών -και ενώ ο Παύλος αμυνόταν απέναντί τους- ο Ρουπακιάς τον δολοφόνησε με μαχαίρι.

Ο ρόλος της Χ.Α. ως υπερασπιστής του ελληνικού καπιταλισμού, είναι γνωστός σε κάθε εργάτη και εργάτρια, σε κάθε μετανάστη/τρια, σε κάθε άνθρωπο του μόχθου σε αυτόν τον τόπο. Σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και ενώ ο ταξικός ανταγωνισμός οξυνόταν, σε μια περίοδο όπου το πολιτικό προσωπικό εκείνης της περιόδου βάθαινε την εξάρτηση της χώρας με τα μνημόνια και την περαιτέρω παράδοση της χώρας στους ιμπεριαλιστές-δανειστές, ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα αμύνονταν στην καπιταλιστική λαίλαπα.

Μπροστά στις αντιστάσεις των εργατολαϊκών μαζών ήταν αναμενόμενο να ριχτούν και τα φασιστικά σκυλιά στη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κεφαλαίου. Οι δήθεν πατριώτες, τσιράκια των ιμπεριαλιστών, δούλεψαν αποπροσανατολίζοντας και χτυπώντας τους «από κάτω» όπου χρειαζόταν. Οι «αντισυστημικοί» αυτοί μαχαιροβγάλτες είχαν πάρει ακόμα μια φορά το «οκ» για να παίξουν τον ιστορικό τους ρόλο ως εφεδρεία και ήταν το σύστημα της εκμετάλλευσης που τους προωθούσε από κάθε μετερίζι και κάθε πόστο. Όλα αυτά δεν ξεχνιούνται και δεν πρέπει να ξεχαστούν από κανέναν και καμία. Γιατί κανένα αστικό κόμμα και κανένα απολύτως όργανο του καπιταλισμού δεν τους απομόνωσε. Το αντίθετο. Είναι αυτοί που όπλισαν το χέρι των νεοναζί για να δρουν, χτυπώντας αυτούς και αυτές που αντιστάθηκαν, χτυπώντας τους «αδύναμους»…

Το ταξικό και αντιφασιστικό κίνημα ήταν, όμως, επίσης εκεί όλα αυτά τα χρόνια με πρωτοπορία του τον μαχόμενο αντιφασισμό και φυσικά η μαζική παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στο εφετείο για τη δίκη, σε πρώτο βαθμό, της χρυσής αυγής έπαιξε κομβικό ρόλο στην καταδίκη της.

Σήμερα η δίκη της Χ.Α. συνεχίζεται σε δεύτερο βαθμό και όσον αφορά το νομικό κομμάτι της είναι η διακύβευση του να μην αναιρεθεί το αποτέλεσμα της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε ότι η οργάνωση της Χ.Α. είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και όλες της οι ενέργειες έγιναν κάτω από αυτό το πρίσμα. Σημαντικό όμως και πάνω από όλα είναι να μη ξεχνιέται ο ρόλος της την κρίσιμη εκείνη περίοδο της ταξικής σύγκρουσης, η βοήθεια που έδωσε στο σύστημα της εκμετάλλευσης για να κρατιέται σήμερα όρθιο. Και αυτό είναι που θα ξανακάνει η όποια Χ.Α. και όποιο νεοναζιστικό μόρφωμα παρουσιαστεί στο μέλλον, όποιο προσωπείο και να φέρει, με όποιο όνομα και αν εμφανιστεί.

Φωτεινό παράδειγμα, που δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε όποτε αναφερόμαστε στους ναζί της Χ.Α., είναι η οικογένεια του Παύλου. Είναι η γυναίκα, αγωνίστρια, αντιφασίστρια Μάγδα Φύσσα που μας δείχνει κάθε μέρα τη δύναμη που κρύβει ο κόσμος των «από κάτω». Είναι η δύναμη που κρύβει ο λαϊκός άνθρωπος που μπορεί να τα βάλει με τα τέρατα αυτού του κόσμου. Η συσπείρωσή μας με το ταξικό ανταγωνιστικό κίνημα, την εργατική τάξη και τον μαχόμενο αντιφασισμό είναι η σιδερένια γροθιά που έλιωσε και θα ξαναλιώσει τους χιτλερίσκους και τα φασιστικά κατακάθια.

Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι ταξικός αγώνας, αναπόσπαστος από την αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική πάλη