Στις 26 Ιουλίου του 2024, η ολομέλεια της Βουλής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Attica Bank με αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αυτές δεν είναι και οι πιο δημοφιλείς στη χώρα μας. Ωστόσο, μάθαμε από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ότι αν δεν προχωρούσε αυτή η συμφωνία οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές για όλους μας: «Το «κούρεμα» των καταθέσεων που αποφεύχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα συνέβαινε τώρα (!) και θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, στην εθνική οικονομία. […] Παρά το σχετικά χαμηλό μέγεθος των δύο τραπεζών, τυχόν κατάρρευσή τους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν Χατζηδάκης και Στουρνάρας 1,6 δις ευρώ καταθέσεις από επιχειρήσεις, νοικοκυριά και το Δημόσιο θα χάνονταν!
Πριν μπούμε στο ζουμί της συγχώνευσης, όταν ακούμε από το στόμα του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργού Οικονομικών, ότι οι όποιες αποταμιεύσεις μισθωτών ή συνταξιούχων αλλά και του Δημοσίου κρέμονται από μια κλωστή, δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε πού πηγαίνει η «σταθερή ανάπτυξη» της χώρας μας, η «έξοδος από τα μνημόνια», οι πανηγυρισμοί για την αναβάθμιση – παράσημο από τους οίκους αξιολόγησης. Αν μη τι άλλο δεν μας έχουνε συνηθίσει σε τέτοιες παραδοχές για την αναρχία του καπιταλιστικού συστήματος που πέφτει συνήθως τσεκουράτη πάνω στις πλάτες, στα στομάχια, στα σπίτια, στην περίθαλψη, στην παιδεία, στο σύνολο των ζωτικών αναγκών της εργατικής τάξης της χώρας μας.
Απ’ ό, τι φαίνεται η αστική τάξη της χώρας και το επιτελείο της επιστρατεύουν και τέτοιες αλήθειες, όταν αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.
Ας περάσουμε όμως στα γεγονότα. Η Παγκρήτια Τράπεζα και η Attica Bank είναι δύο ιδιωτικές τράπεζες. Η πρώτη είχε ξεκινήσει ως συνεταιριστική Τράπεζα από εκατοντάδες Ηρακλειώτες. Τον Οκτώβριο του 2022, η Παγκρήτια Τράπεζα εξαγοράστηκε από την Thrivest Holding, από δύο εφοπλιστές, τους Μπάκο και Καϋμενάκη (Smart Tankers, Altomare, Volton, Ελλάκτωρ, τηλεοπτικό κανάλι Action 24). Εδώ να ανοίξουμε μια ενδιαφέρουσα παρένθεση: σε μια εποχή που μπορεί κάποιος να μάθει από το διαδίκτυο όχι απλά το βιογραφικό αλλά τι καφέ και τι παπούτσι προτιμάει η κάθε «διασημότητα», για τα περισσότερα μέλη της ντόπιας πλουτοκρατίας δεν μπορεί να βρει στοιχειώδεις πληροφορίες για το «προτσές» της κοινωνικής τους ανέλιξης. Πώς, όμως, ένας καπετάνιος και ένας πρώτος μηχανικός γίνονται εφοπλιστές; Ή σε άλλο χτυπητό παράδειγμα του Greek dream, πώς ένας απλός ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται εφοπλιστής και μεγαλοπαράγοντας; Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε.
Τον περσινό Απρίλιο, στην Attica Bank έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 473,3 εκατ. ευρώ με την εξής σύνθεση: Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 72,5%, Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης 7,6%, Παγκρήτια Τράπεζα 5%, Thrivest Hoding Ltd 4,4% και λοιπά.
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ένα από τα μνημονιακά εργαλεία καταλήστευσης των δανειστών-ιμπεριαλιστών: ιδρύθηκε το 2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με μόνο σκοπό την σωτηρία των τραπεζικών ομίλων. Στο site του ΤΧΣ διαβάζουμε: «Ο αμιγώς ιδιωτικός χαρακτήρας του Ταμείου δεν αναιρείται ούτε από την κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του από το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε από την έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών».
Την άνοιξη του 2013, το ΤΧΣ μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος οδήγησε στη συγχώνευση των δέκα ελληνικών τραπεζών σε τέσσερις «συστημικές» τράπεζες – τέσσερις πυλώνες. Τέσσερις πυλώνες που έχτισε το ζεστό δημόσιο χρήμα αφήνοντας ερείπια στις εργατολαϊκές μάζες.
Ο διακηρυγμένος από πλευράς κυβέρνησης στόχος σήμερα με τη συγχώνευση Παγκρήτιας και Attica είναι η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα. Για αυτόν φαίνεται ότι επιλέχτηκε από τον Στουρνάρα και τους λοιπούς το είδος της αστικής «δημιουργικής» λογιστικής με απευθείας δωρεά στους καπιταλιστές:
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι 675, 10 εκατ. ευρώ.
Από αυτά το ΤΧΣ θα καταβάλει σε μετρητά 475,10 εκατ. ευρώ.
Η Thrivest LTD θα καταβάλει 200 εκατ. ευρώ.
(Ο ΕΦΚΑ των εισφορών μας θα καταβάλει 48 εκατ. ευρώ)
Μετά την ΑΜΚ τα μερίδια στον Πέμπτο Πυλώνα θα έχουν ως εξής:
Thrivest: 58, 5%
ΤΧΣ: 35- 37%
Αν κάτι από τα νούμερα χτυπάει στο μάτι είναι γιατί πρόκειται για το είδος της ανοιχτής κλοπής, που λέμε. Χωρίς φιοριτούρες, ξεκάθαρη αρπαγή των συλλογικών μας δεδουλευμένων, για να ανάβει το πούρο του ο κάθε «αυτοδημιούργητος» καπιταλιστής πανηγυρίζοντας τον Πυλώνα του Εύκολου Κέρδους.