Ένας χρόνος πέρασε από το έγκλημα που διαπράχθηκε ανοιχτά της Πύλου. Άλλο ένα έγκλημα με εκατοντάδες νεκρούς -άγνωστος ο αριθμός έως και σήμερα- το οποίο κουκουλώθηκε όπως-όπως. Για άλλη μια φορά οι πραγματικοί ένοχοι μένουν ατιμώρητοι, αφού ποτέ δε μάθαμε τον πραγματικό ρόλο του ελληνικού λιμενικού αλλά και της «προστάτιδας» των συνόρων Frontex.

Ένα χρόνο μετά και οι προσφυγικές ροές αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το 2021 οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν (εντός ή εκτός της χώρας) έφταναν περί τα 90 εκατομμύρια, το 2022 τα 108, ενώ το 2023 τα 120 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτοπίστηκε βίαια, γεγονός που μεταφράζεται σε 1 στους 69 ανθρώπους (ενώ μια δεκαετία πριν ήταν 1 στους 125). Όσον αφορά την Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι η αύξηση αγγίζει το 150%. Φυσικά, δε μπορεί να περάσει απαρατήρητος και ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι στα 2.000 παιδιά.

Τα αίτια του ξεριζωμού γνωστά… Από την «κλιματική κρίση», την εξαθλίωση, την πείνα, τη φτώχεια, μέχρι τον πόλεμο. Κάθε τύπου καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων που ξερνάει ο ιμπεριαλισμός καταστρέφοντας τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και εξωθώντας τους στο να παίξουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους μέσα σε σαπιοκάραβα και σε σύνορα χωρών, απέναντι σε pushbacks και σε σιδερόφρακτα σύνορα, με διακινητές και κυκλώματα, με μορφές ακραίας εκμετάλλευσης.

Οι βάρβαρες πολιτικές των ιμπεριαλιστών τα μόνα θύματα που είχαν, έχουν και θα έχουν είναι οι λαοί. Σε μια εποχή που οι πολεμικές προετοιμασίες δεν είναι καθόλου δυσδιάκριτες και με τη χώρα μας να παίρνει θέση ως ουρά των μακελάρηδων οφείλουμε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτές. Από το ναυάγιο της Πύλου και τους χιλιάδες πνιγμένους μέσα στα χρόνια, από τους εκτοπισμούς των πληθυσμών πάνω στον πλανήτη μέχρι τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και κυρίως παιδιών, υπεύθυνο είναι το ιμπεριαλιστικό σύστημα και οι παρατρεχάμενοί του. Απάντησή μας η τοποθέτησή μας δίπλα στους λαούς, σε όλους όσοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, την ανεξαρτησία, την ελευθερία τους, επιδιώκοντας την ειρήνη μέσα από το τσάκισμα του ιμπεριαλιστικού–καπιταλιστικού συστήματος που το μόνο που κάνει είναι να γεννά καταστροφή.

Διαβάστε ακόμα:

Πύλος, 14/6/2023: Δολοφόνοι ιμπεριαλιστές

Για τους… «πενθούντες» αντιανθρωπιστές