Στην περίοδο καπιταλιστικής κρίσης που διανύουμε, το Κεφάλαιο οξύνει την ταξική εκμετάλλευση, ενώ παράλληλα το κράτος του και οι μηχανισμοί του- όλες οι αστικές κυβερνήσεις αυτού του τόπου- επιστρατεύουν σε κάθε μορφή τον αντικομμουνιστικό τους παροξυσμό.
Φασίστες κάθε είδους, ως άξιοι απόγονοι των ταγματασφαλιτών και απολογητές του βάρβαρου συστήματος, επιτίθενται (συνήθως στα σκοτάδια) σε μνημεία που θυμίζουν τους αγώνες του λαού μας.
Σήμερα, οι “αριστεροί” διαχειριστές του ελληνικού καπιταλισμού πρωτοστατούν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία με τον πιο ύπουλο και ασελγή τρόπο: Χρησιμοποιούν τους λαϊκούς αγώνες και τους πρωτοπόρους μαχητές, με την κατάλληλη βεβαίως “κοπτοραπτική”, θέλοντας να καλύψουν έτσι την επιθετική τους ταξική πολιτική.
Σε αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς για την εργατική τάξη και τους αγώνες της, τέτοιες κινήσεις υπεράσπισης της ιστορίας του λαού μας, γίνονται ελπιδοφόρο μήνυμα για την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ντόπια αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό.
Το παρακάτω κείμενο/κίνηση αλλιεύτηκε από ΕΔΩ
Αποκατάσταση ενός εκ των δυο μνημείων της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μπλόκου στο Περιστέρι.
Η εργατούπολη του Περιστερίου, των μεγάλων λαϊκών αγώνων της αντίστασης και της κατοχής, δεν γλίτωσε το βαρύ φόρο αίματος από τα μπλόκα που έστησαν οι γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους.
Ήταν ξημερώματα 6 Ιουλίου του 1944 όταν τέσσερις χιλιάδες γερμανοί ναζί μαζί με ταγματασφαλίτες περικύκλωσαν το Περιστέρι με στόχο την εξάρθρωση ΕΛΑΣιτών που διέμεναν στην πόλη. Ο Νίκος Σφακιανάκης, λοχαγός του ΕΛΑΣ στις Δυτικές Συνοικίες περιγράφει τι ακούστηκε απ’ το χωνί των τσολιάδων:
“Περιστεριώτες. Αυτή τη στιγμή είστε κυκλωμένοι. Οι γερμανικές αρχές έχουν πληροφορίες ότι στο Περιστέρι κρύβονται ένοπλες δυνάμεις και όπλα. Χωρίς καμιά αντίσταση να συγκεντρωθείτε από 14 έως 70 χρονών στο Λόφο Αξιωματικών διότι σε μια ώρα θα κάνουμε έλεγχο σε όλα τα σπίτια. Όποιος τολμήσει να διαφύγει ή να κρυφτεί, θα τυφεκίζεται επί τόπου.”
Τη μέρα εκείνη συνελήφθησαν 180 αγωνιστές. Άλλους τους έστειλαν στο Γουδί, άλλους απευθείας στο Χαϊδάρι όπου μετά από φρικτά βασανιστήρια δολοφονήθηκαν και 124 στη Γερμανία, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από τους οποίους επέστρεψαν μόλις 19.
Στο Γουδί από τα βασανιστήρια δολοφονήθηκαν οι αγωνιστές: Λάμπρος Ξυνογαλάς, λιγνιτωρύχος ΕΛΑΣίτης, Λάμπρος Γκιωνάκης, 15χρονος ΕΠΟΝίτης, Φώτης Νάνος, εργάτης μετάλλου και στέλεχος του ΕΑΜ και Αποστόλης Δούνιας, φιλόλογος, καπετάνιος του ΕΛΑΣ Δυτικών Συνοικιών.
Η ιστορία του μπλόκου, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια μέχρι θανάτου στο Γουδί, οι εκτελέσεις, οι αλύγιστοι λαϊκοί αγωνιστές έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στην ιστορία του λαού. Ιστορία που συμπυκνώνει τον απαράμιλλο ηρωισμό, την αυτοθυσία, την αντοχή, τη στράτευση στη μάχη που απορρέουν από το δίκιο και την αστείρευτη δύναμη του λαού που πάλεψε για Λαϊκή Εξουσία. Ιστορία που αναδεικνύει το μέταλλο και την ανωτερότητα των κομμουνιστικών ιδεών, την αδιαλλαξία απέναντι στους αντιπάλους, την αγωνιστική επιμονή, τη στωικότητα και το θάρρος των αγωνιστών που υπέμειναν όλες τις θηριωδίες.
Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, η αποκατάσταση ενός εκ των δύο μνημείων της πλατείας Μπλόκου στο Περιστέρι αποτελεί ταξικό καθήκον και ιστορική αναγκαιότητα, γιατί ο διαβάτης που περνά δεν πρέπει να ξεχάσει, πρέπει να τιμά τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά και τα ιδανικά του λαού, γιατί πρέπει οι νέοι περνώντας να στέκουν με ευλάβεια, χαιρετώντας τη γενιά που έδωσε με ανιδιοτέλεια τη ζωή της και σημάδεψε την ιστορία για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να πιάσουν αυτό το νήμα. Το κόκκινο νήμα της αντίστασης.
Τιμή στους ήρωες του Μπλόκου του Περιστερίου.
T-34