75 χρόνια από την δολοφονία του Έρνστ Τέλμαν, εμφανίζονται αυτή τη φορά ως απολογητές των ναζί- ιμπεριαλιστών, οι σημερινοί “διαχειριστές” του μνημείου- στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ και η δημοτική αρχή της Βαϊμάρης που πήραν την απόφαση να απαγορεύσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον κομμουνιστή ηγέτη Έρνστ Τέλμαν.

Τέτοιες αποφάσεις είναι συνυφασμένες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο της συνεχούς αντικομμουνιστικής εκστρατείας και διαστρέβλωσης της ιστορίας των αγώνων της εργατικής τάξης και των πρωτοπόρων αγωνιστών της, που έχυσαν το αίμα τους παλεύοντας με το τέρας των ιμπεριαλιστών- ναζιστών.

Αντιγράφουμε παρακάτω ένα χρονικό και ένα απόσπασμα από την εισαγωγή της Κόκκινης Βιβλιοθήκης για την επανέκδοση του βιβλίου Κανείς δε γεννιέται ήρωας του Ε.Ρ. Γκρόυλιχ, όπως και ένα βίντεο- που παραθέτουμε ξανά ως ελάχιστο φόρο τιμής στον επαναστάτη κομμουνιστή Έρνστ Τέλμαν- με ομιλία του την πρωτομαγιά του 1930.

Έρνστ Τέλμαν (Αμβούργο 1896 – Στρατόπεδο Μπούχενβαλντ 1944). Ο ηγέτης του γερμανικού προλεταριάτου κατά την περίοδο της ναζιστικής βαρβαρότητας.
1914- 1918: Ακολουθεί τη γραμμή της ταξικής και διεθνιστικής πάλης του Κ. Λίμπκνεχτ και της Ρ. Λούξεμπουργκ.
1923: Καθοδηγεί την εργατική εξέγερση του Αμβούργου. Τον ίδιο χρόνο εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΚΚΓ.
1925: Εκλέγεται πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΓ, ενώ ήδη από το 1924 είναι εκπρόσωπος των κομμουνιστών βουλευτών στο Ράιχσταγκ. Στις προεδρικές εκλογές του 1925 και 1932 είναι υποψήφιος του ΚΚΓ.
1933: Με την εγκαθίδρυση της ναζιστικής δικτατορίας, περνά στην παρανομία. Στις 3 Μάρτη συλλαμβάνεται από τους γκεσταπίτες, βασανίζεται απάνθρωπα και κλείνεται σε διάφορες φυλακές και στρατόπεδα.
1944: Με άμεση διαταγή του Χίτλερ και Χίμλερ, τη νύχτα της 18ης Αυγούστου, που βομβαρδίστηκε από τους Αμερικανούς το στρατόπεδο Μπούχενβαλντ, μεταφέρεται από τις φυλακές του Μποάτσεν και δολοφονείται. Η σωρός του θα εξαφανιστεί, οι ναζιστές παρουσίασαν τον θάνατό του σαν αποτέλεσμα του βομβαρδισμού.

Η επανέκδοση αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει στην αναζωπύρωση των συζητήσεων για τον ρόλο των γερμανών κομμουνιστών στην αντίσταση ενάντια στον χιτλερισμό και τον γερμανικό ιμπεριαλισμό· να σταθεί δίπλα στην υπεράσπισή τους τη στιγμή που οι αναθεωρητικές σχολές υποτιμούν συνέχεια τον ρόλο του κομμουνιστικού κινήματος ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό. Ειδικά στη Γερμανία, μετά την ανατροπή της Λαϊκής γερμανικής δημοκρατίας, έχουν σηκώσει κεφάλι όλα τα τέρατα του γερμανικού ιμπεριαλισμού, για να χτυπήσουν και να στρεβλώσουν την ηρωική ιστορία των κομμουνιστών που πάλεψαν κάτω από την σημαία του προλεταριακού διεθνισμού.