Σαν σήμερα, στις 30 Μάρτη του 1952, 4:10 το ξημέρωμα, δολοφονείται από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και την αντιδραστική κυβέρνηση της Ελλάδας, ο Κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης με ακόμα 3 συντρόφους του (Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος, Δημήτρης Μπάτσης).

Ως φόρο τιμής, δημοσιεύουμε από το βιβλίο «Νίκος Μπελογιάννης, εθνικός ήρωας της Ελλάδας», γράμμα που έστειλαν στην μητέρα του Μπελογιάννη οι πολιτικοί κρατούμενοι της φυλακής Ιντζεδίν της Κρήτης.

***

Σεβαστή μας Μητέρα,

500 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών του Ιντζεδίν Κρήτης, Σου σφίγγουμε με πόνο και αγάπη το χέρι κι’ ενώνουμε μαζί Σου τη λύπη μας για το χαμό του αγαπημένου μας Νίκου. Εσύ έχασες το παιδί Σου. Εμείς τον αδερφό μας. Η πατρίδα το θερμό πατριώτη. Οι λαοί το φίλο τους. Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπό της. Ο Πολιτισμός, η Λευτεριά, η Δημοκρατία, η Ειρήνη, η Πρόοδος το παλικάρι τους, τον αγωνιστή και υπερασπιστή τους.

Οι άνθρωποι του αίματος και του μίσους τον δολοφόνησαν. Είναι ακόρεστη η δίψα των γκάγκστερς και των ληστών.

Τα βόλια που τρύπησαν τη καρδιά του Νίκου έχουν έλθει από πολύ μακριά. Εκείνοι που τα έστειλαν κι εκείνοι που τα ρίχνουν πάνω στο λαό μας, θέλουν ν’ ανοίξουν καινούργιο αιμάτινο δρόμο στη χώρα, ν’ απλώσουν το σκοτάδι και τη σφαγή πάνω σ’ όλο τον κόσμο.

Δεν πρέπει να τους γίνει όμως η χάρη. Είναι εκατοντάδες εκατομμύρια τα παιδιά σου πάνω στη γη που κλείνουν στις καρδιές τους το Νίκο και ορκίζονται στ’ όνομά του. Δόξα και τιμή στον ήρωα αδερφό μας. Κατάρα στους δολοφόνους και στους εμπρηστές. Όχι άλλο αίμα. Ειρήνη, Δημοκρατία, στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.

Οι 500 πολιτικοί κρατούμενοι στο Ιντζεδίν της Κρήτης.