Ο Γασάν Μπεν Χαλίφα

του Σάλεμ Μπεν Γιάχια

Τύνιδα

Την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022, αστυνομικοί του δικτατορικού καθεστώτος του προέδρου Κάις Σάιντ, επιβαίνοντες σε τρία οχήματα, σταματούν έξω από την κατοικία του σ. Γασάν, επιτίθενται σε αυτή και τον απαγάγουν. Έκτοτε, παραμένει όμηρος μιας αστυνομίας που καθίσταται όλο και πιο βίαιη, σε μια χώρα που γνωρίζει μια αυταρχικοποίηση δικτατορικού χαρακτήρα, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Κάις Σάιντ, ο οποίος, εδώ και ένα χρόνο, έχει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.

Ο Γασάν Μπεν Χαλίφα ενοχλεί ιδιαίτερα. Εδώ και ένα χρόνο, τον εκφοβίζουν, τον παρακολουθούν, τον απειλούν πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη δουλειά του, μια δουλειά καταγραφής των πεπραγμένων μιας εν εξελίξει δικτατορίας.

Η καταστολή έχει ξαναρχίσει. Η αστυνομία σκότωσε έναν πλανόδιο πωλητή, ακρωτηρίασε έναν νέο που αρνήθηκε να πληρώσει «μπαξίσι» και, κάθε απόγευμα, καταστέλλει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην ακρίβεια που διεξάγονται εδώ και ένα μήνα στις λαϊκές συνοικίες (Ταντάμουν, Ιντιλάκα, Ντουάρ Χισέρ), συλλαμβάνοντας δεκάδες διαδηλωτές.

Η αστυνομία (σ.parapoda: η οποία, στην ανάκριση, κατηγορούσε τον Χαλίφα για το ότι έχει δημιουργήσει σελίδα προσκείμενη στο ισλαμικό κόμμα «Α’Νάχντα/Αναγέννηση» – που σχημάτισε την πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση μετά την πτώση του Μπεν Άλι το 2011 – και καλεί σε ένοπλη ανατροπή του Σάιντ), στην πραγματικότητα, προσάπτει στον σύντροφο το γεγονός ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων, των άκληρων αγροτών και των εργατών γης. Όντας δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδαςinhiyez.com, είναι ένας κομμουνιστής που έχει διαλέξει στρατόπεδο. Βρίσκεται στο πλευρό του προλεταριάτου, των λαϊκών τάξεων, της παλαιστινιακής αντίστασης και όλων των μαχών που διεξάγουν οι λαοί για την ελευθερία. Για παράδειγμα, πρόσφατα, ήταν παρών επί τρεις μήνες, από το Φλεβάρη του 2022, και στήριζε τη μάχη και την απεργία των εργατριών της γαλλικής εταιρίας (σ.parapoda: αεροναυπηγικής) Latécoère, η οποία απέλυσε 358 εργαζόμενες, ήταν παρών στον αγώνα των απεργών στον μεταλλουργικό τομέα τηςMecaprotecτο Γενάρη του 2022, διέδιδε τους αγώνες των αγροτών της Λάγσαμπ (σ.parapoda: μικρό χωριό στα γόνιμα εδάφη της ΒΑ Τυνησίας) και της Αουλάντ Τζαμπαλλάχ που παλεύουν για να ανακτήσουν γη και πρόσβαση σε νερό (σ.parapoda: Πριν την γαλλική αποικιοκρατία (1881-1956), η γη ήταν συλλογική και μοιραζόταν από τις φυλές της περιοχής. Μετά την ανεξαρτησία, οι εκτάσεις που κατέλαβαν οι Γάλλοι – στη Λάγσαμπ, 800.000 εκτάρια – δημεύτηκαν και το 1964 εθνικοποιήθηκαν. Όμως, το Γραφείο Δημοσίων Εκτάσεων του Υπουργείου Γεωργίας, που τυπικά τις διαχειρίζεται, τις ενοικίασε σε ιδιώτες, οι οποίοι μετέτρεψαν τους καλλιεργητές σε επισφαλείς εργάτες γης). Ο σ. Γασάν, επίσης, επί χρόνια εργάζεται για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα (σ.parapoda: Ο πανευρωπαϊκά μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος στη Γαλλία, από το 1984, λόγω της αντισιωνιστικής του ένοπλης δράσης), οργανώνοντας διαμαρτυρίες μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, και υποστηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση, πρωτοστατώντας στην αντίθεση σε κάθε ομαλοποίηση των σχέσεων με τη σιωνιστική οντότητα, διεκδικώντας νόμο που την απαγορεύει.

Από τον αγώνα των εργατριών της Latécoère

Οι προοδευτικοί και δημοκράτες αγωνιστές διοργάνωσαν ήδη μια μεγάλη διαδήλωση στις 9 Σεπτέμβρη 2022 στην Τύνιδα, απαιτώντας την απελευθέρωση του σ. Γασάν, με συνθήματα όπως «Λευτεριά στον Γασάν», «Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι Υπουργείο των Τρομοκρατών», «Κανένας Φόβος, ο δρόμος ανήκει στο λαό», «φασιστική αστυνομία», και υποσχέθηκαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την απελευθέρωση του συντρόφου.(σ.parapoda: Ενδεικτικό της αντιλαϊκής εκτροπής που εξελίσσεται στην Τυνησία είναι ότι, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του Χαλίφα, ξανά στη φυλακή βρίσκεται από χτες, με την αυτόφωρη διαδικασία, ο πρόεδρος του συνδικάτου βάσης των δημοτικών υπαλλήλων της πόλης Μοναστίρ, Ουισάμ Τζμπάρα, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, για βίντεο στα ΜΚΔ στο οποίο ο Τζμπάρα κατηγορούσε τον περιφερειακό διοικητή της Εθνικής Εταιρίας Διανομής Υδάτων για την κακή κατάσταση του δικτύου, μετά την απροειδοποίητη διακοπή της παροχής νερού. Ο Τζμπάρα είχε φυλακιστεί και το 2021, μετά από βίντεο στα ΜΚΔ, στο οποίο κατηγορούσε τις αρχές για κακή διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας).

Πηγή: παρα ποδα