Με το Μητσοτακικό «οκ», κι όλες τις γνωστές διαδικασίες που προηγούνται στα πλάνα των businessmen, πουλήθηκαν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε «χέρια ελληνικά», του εφοπλιστή Προκοπίου (όμιλος Dynacom). Ήδη από τον Γενάρη έχουν επισπευτεί τα πάντα από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει το γρηγορότερο η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και να περιέλθουν στον νέο επενδυτή. Μέσα στις εκκρεμότητες υπάρχουν και οι αποζημιώσεις των περίπου 750 εργαζομένων από την προηγούμενη ιδιοκτησιακή…

Ο νέος ιδιοκτήτης έχει υποσχεθεί ότι για τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος θα επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το ζήτημα που μπαίνει σήμερα για μας φυσικά δεν είναι να χαθούμε μέσα στις επενδυτικές προοπτικές της κερδοφορίας του Κεφαλαίου και των στρατηγικών του. Όλες οι αστικές και οικονομικές φυλλάδες γράφουν για τη μεγάλη επένδυση και αραδιάζουν μηδενικά και αστρονομικά ποσά. Είναι γνωστό από τα υπόλοιπα ναυπηγεία της χώρας ποια είναι η θέση του προλετάριου και με τι τιμή πουλάει τη δύναμή του μέσα στην καπιταλιστική κρίση. Είναι γνωστό πως οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα αναγκαστούν να πληρώσουν για όλα αυτά με την ζωντανή εργασία τους.

Το βασικότερο σε αυτή τη φάση είναι ότι αποπειράται από την εργοδοσία ξεσκαρτάρισμα και διαχωρισμός για το ποιοι θα μπούνε για δουλειά στα Ναυπηγεία. Κι αυτό δε πρέπει να περάσει από τους εργάτες σε καμία περίπτωση. Η ανάγκη για μεροκάματο δε πρέπει να δώσει χώρο μέσα στους εργάτες για τον ανταγωνισμό και την ατομική λύση. Η σκέψη για τον συνάδελφο και η κοινή πάλη για μεροκάματο με δικαιώματα για όλους τους εργάτες πρέπει να γίνει σημαία όλων.

Την ευελιξία που θέλουν να επιβάλλουν ως αλυσίδα στο πόδι μας οι καπιταλιστές μόνο με την ενότητά μας μπορούμε να την εμποδίσουμε. Στο Ναυπηγείο θα κριθούν πολλά και θα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον των εργατών αν θα συσπειρωθούν και αν θα διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία είναι αναγκαία για να διασφαλίσει δικαιώματα, μισθολογικά και ασφαλιστικά. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι το όπλο μας και γι αυτό όλοι πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από αυτό το αίτημα. Μαζί φυσικά με την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας που σε αυτή τη φάση είναι και το πρώτο που διακυβεύεται.

Όλοι ενωμένοι, κανείς μόνος του

Απεργία 5 Απρίλη, 10.30 υπουργείο Εθνικής Άμυνας