Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά. Και αφού πια έχουμε επιστρέψει στην… κανονικότητα και όπως διαμηνύει η κυβέρνηση είμαστε σε μια φάση συνύπαρξης με τον ιό, αποφασίστηκε οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με προαιρετική χρήση της μάσκας, χωρίς κάποιο selftest και αν εμφανιστούν συμπτώματα να παραμείνουν στο σπίτι. Συνοπτικά οι γενικές οδηγίες είναι πλένουμε χεράκια, αερίζουμε τις αίθουσες και προσευχόμαστε να μείνουμε υγιείς! Το αν υπάρξουν ασυμπτωματικοί μαθητές, που μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το ξέρουν, φυσικά δεν περιμένουμε να ενδιαφέρει μια κυβέρνηση που σημαία της κάνει την ατομική ευθύνη αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα εν καιρώ πανδημίας με τους νεκρούς να φτάνουν πλέον τους 33.000.Η αδιαφορία όσον αφορά τον covid φαίνεται και από το παράδειγμα στο Δήμο Κορυδαλλού, όπου, εν μέσω πανδημίας και ενώ το ζήτημα της καθαριότητας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ στα σχολεία, η Δημοτική αρχή αποφάσισε μέσα στο Καλοκαίρι να μετατρέψει τις συμβάσεις 42 σχολικών καθαριστριών σε μερικής απασχόλησης, κάνοντας παράλληλα ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση τους.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές… Ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, κάλυψη κενών με αναπληρωτές, αναθέσεις, καθηγητές μπαλάκια από σχολείο σε σχολείο… Εκτός όμως από αυτά τα γνωστά προβλήματα οι εκπαιδευτικοί, ειδικά οι αναπληρωτές, που βρέθηκαν σε κάποια επαρχία ή νησί, έρχονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της στέγασης. Ήδη μεγάλος αριθμός αναπληρωτών παραιτείται, γιατί είτε δεν μπορεί να βρει σπίτι είτε τα ενοίκια είναι υψηλά και δε μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος, προτιμώντας να υποστεί τη δίχρονη έξοδο από τους πίνακες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αναπληρωτών στην Πάρο όπου ως προσωρινή λύση διαμένουν σε κάμπινγκ, γιατί οι τιμές είναι πιο χαμηλές. Και μην ξεχνάμε τις περιπτώσεις καθηγητών που κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους…
Από την άλλη γονείς και μαθητές έρχονται και αυτοί αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων. Αρχικά, όσον αφορά τα μικρότερα παιδιά, περίπου το 40% αυτών δεν εξασφάλισαν θέση σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους γονείς και αντιμέτωπους με ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Πηγαίνοντας στις τάξεις του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, φέτος θα έχουμε την επέκταση του ωραρίου σε έναν αριθμό ολοήμερων σχολείων έως τις 17:30, με στόχο να φτάσει έως τις 18:00. Από την άλλη βέβαια, δεν έχουμε ούτε εξοπλισμένα σχολεία κατάλληλα (φούρνοι μικροκυμάτων, τραπεζαρίες- τα παιδιά τρώνε στα θρανία που κάνουν μάθημα- τραπεζοκόμους) αλλά ούτε δασκάλους ολοημέρου. Άρα μιλάμε για ένα ωραιότατο «παρκάρισμα» παιδιών, ώστε οι γονείς να μπορούν να εργάζονται. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο λύκειο συνεχίζεται τόσο η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων όσο και η ΕΒΕ, δημιουργώντας ένα σχολείο- εξεταστικό κέντρο και ταξικού αποκλεισμού, αφού η ΕΒΕ έκανε και φέτος το θαύμα της αφήνοντας εκτός με το καλημέρα σας 37.500 μαθητές (πέρυσι 40.000) και χιλιάδες θέσεις πανεπιστημίων κενές. Και μέσα σε όλα αυτά βλέπουμε και αρκετές σχολικές μονάδες να κλείνουν λόγω… έλλειψης μαθητών!!
Και φτάνοντας πια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές αρχικά έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτοί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης λόγω της εκτίναξης των ενοικίων. Εκτός όμως από αυτό, μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους δεσμοφύλακες των ιδιωτικών συμφερόντων της «έρευνας», την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Αλλά… να μην κάνουμε μόνο παράπονα. Φέτος έχουμε πρόγραμμα πανελλαδικών από τον Σεπτέμβρη! Φέτος οι εισακτέοι μετά από 50 χρόνια ανακοινώθηκαν όχι Αύγουστο αλλά Ιούλη! Κοροϊδία…
Αυτή είναι γενικά η κατάσταση με την οποία έρχονται και φέτος αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς… Μια επίθεση γνωστή χρόνια, που όλο και εντείνεται, μια επίθεση κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης την οποία δεχόμαστε. Για αυτό ακριβώς η υπεράσπιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου είναι τόσο υπόθεση των παραπάνω όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.
Καλή αγωνιστική σχολική χρονιά!