Ο Σπύρος Γιώτης (Δροπολίτης) γεννήθηκε το 1922 στο ακριτικό χωριό Κτίσματα Πωγωνίου. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, κατατάχθηκε εθελοντικά και, ακολούθως, με την κλάση του στον Ελληνικό Στρατό. Έχοντας υπηρετήσει επί Κατοχής στο 15οΣύνταγμα του ΕΛΑΣ (ΒΔ Ν. Ιωαννίνων – Β Ν. Θεσπρωτίας), κυνηγήθηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας από το μεταπολεμικό αγγλόδουλο κράτος δωσιλόγων και λουφαδόρων και κατέφυγε στην Αλβανία και το Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας.
Συμμετέχοντας από το 1946 στον νέο ένοπλο αγώνα του ελληνικού λαού για Ανεξαρτησία και Δημοκρατία, προήχθη σε Λοχαγό Πολιτικό Επίτροπο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στην Τασκένδη της Σ.Σ.Δ. Ουζμπεκιστάν, όπου βρέθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας, δούλεψε σε εργοστάσια και οικοδομές, αλλά και στην Κεντρική Επαγρύπνηση της Κομματικής Επιτροπής Τασκένδης, όπου γνώρισε από πρώτο χέρι τις ραδιουργίες των ελλήνων ρεβιζιονιστών και των πατρώνων τους για την ανατροπή της επαναστατικής γραμμής και ηγεσίας του ΚΚΕ. Μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών του ΔΣΕ, αντιστάθηκε στη διάλυση του ΚΚΕ το 1955-56 και στις αποφάσεις της «6ηςΟλομέλειας». Ακολούθως, συμμετείχε στις παράνομες στην ΕΣΣΔ των Χρουσιώφ-Μπρέζνιεφ κομματικές οργανώσειςπουαναγνώριζαν ως μόνη νόμιμη ηγεσία του ΚΚΕ αυτή του εξόριστου πια στη Σιβηρία Νίκου Ζαχαριάδη, ενώ,αργότερα, από τον Καναδά στον οποίο βρέθηκε το 1975, συμμετείχε στην Κίνηση για Ενιαίο ΚΚΕ, η οποία το 1996 μετεξελίχτηκε στην Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ (1918-1955). Πέθανε το 1997.
Με το βιβλίο του, ο Σπύρος Γιώτης δεν παραθέτει απλώς αναμνήσεις από τους ένοπλους αγώνες του ελληνικού λαού τη δεκαετία του ’40 και από τη ζωή στην ΕΣΣΔ, τόσο επί Στάλιν όσο και επί Χρουσιώφ-Μπρέζνιεφ, αλλά και συμβάλλει στην κατανόηση των αιτιών για τις οποίες από το 1956 έχει περιέλθει σε δεινή θέση το ελληνικό και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Πάνω από όλα, όμως, μεταλαμπαδεύει μία πολύτιμη εμπειρία στις νέες γενιές, για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος και την προϋπόθεση αυτής, τη δημιουργία ενός πραγματικού κομμουνιστικού κόμματος, ένα ζήτημα που μόνο ιστορικό δεν είναι.
Για επικοινωνία:proletconnect@gmail.com,fb:Κόκκινη Βιβλιοθήκη